Ben je benieuwd waarom je als apotheekmedewerker minder verdient dan je zou moeten? Vraag je je af waarom de onderhandelingen voor de Cao Apotheken zo lang duren? Wat zijn de eisen van de vakbonden aan werkgeversorganisaties?
De vakbonden hebben de werkgevers een ultimatum gesteld omdat ze het oneens zijn over de nieuwe cao. Ze vinden dat de werkgevers niet genoeg doen om de arbeidsvoorwaarden van apotheekmedewerkers te verbeteren. Denk hierbij aan zaken als salaris, werktijden en mogelijkheden voor scholing. We duiken dieper in op de belangrijkste punten uit het conflict en leggen uit wat de gevolgen kunnen zijn voor jou.
De onderhandelingen over een betere cao voor apotheekmedewerkers zijn vastgelopen. De werkgevers willen geen beter loonbod doen, ook niet na onze grote demonstratie begin 2024.
Wat betekent dit voor jou?
- Lager salaris: We dreigen achterop te raken in salaris, terwijl de kosten van levensonderhoud steeds hoger worden.
- Minder goede arbeidsvoorwaarden: Er is weinig tot geen ruimte voor verbetering van andere arbeidsvoorwaarden, zoals verlofregelingen of mogelijkheden voor scholing.
- Ontevredenheid: Veel apotheekmedewerkers zijn ontevreden over de huidige situatie en voelen zich niet gewaardeerd.
De vakbonden eisen nu een beter aanbod van de werkgevers. Ze willen dat we een salarisverhoging krijgen die past bij onze inzet en verantwoordelijkheid. Ook vinden ze dat er meer aandacht moet komen voor onze werkdruk en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.
Wat nu? De vakbonden hebben de werkgevers een ultimatum gesteld.
Het ultimatum en de eisen
Deze eisen komen rechtstreeks uit de brief van CNV en FNV aan de werkgeversorganisaties, 23 augustus 2024:
De eisen waarmee u alsnog akkoord dient te gaan zijn de volgende:
Looptijd Een cao met een looptijd 1 juli 2024 tot 30 juni 2026.
Loon
• Per 1 juli 2024 bedraagt de loonsverhoging 6%
• Per 1 juli 2024 invoering van een minimum uurloon van € 16,- bruto.
• Per 1 november 2024 wordt een start gemaakt met de opbouw van een eindejaarsuitkering, die ook pensioengevend zal zijn. Deze zal 2% van het jaarsalaris per 1 november 2024 bedragen.
• Per 1 januari 2025 bedraagt de loonsverhoging het voorlopige vastgestelde OVA-percentage te weten 4,18%.
• Per 1 juli 2025 bedraagt de loonsverhoging de nacalculatie van het definitieve OVA-percentage + 1% om een begin te maken met het inlopen van de achterstanden van de afgelopen jaren. Als de nacalculatie lager uitvalt dan het voorlopige vastgestelde OVA-percentage, zal dit niet verrekend worden.
• Per 1 november 2025 een verdere opbouw van de eindejaarsuitkering van 2% extra, waardoor deze dan 4% bedraagt van het jaarsalaris per 1 november 2025.
Werktijden en roosters
• De jaaruren-systematiek wordt afgeschaft en een weekuren-systematiek wordt ingevoerd.
• De feestdagencompensatie opheffen en deze compensatie urenregelen op basis van het rooster van het gemiddelde aantal uren dat de drie maanden voorafgaand is gewerkt.
• Werktijd wordt beloond als werktijd. In lijn met de laatste jurisprudentie, betekent dit concreet dat ook het kwartier voorbereiden en/of het ‘uitwerkkwartier’ beloond dienen te worden tegen het voor de medewerker geldende uurloon. Ook in incidentele gevallen. Dit geldt ook voor geconsigneerde pauzes.
• Bij het vaststellen van de roosters gaat de voorkeur van medewerkers in dienst bij de apotheek te allen tijde boven die van ingehuurde krachten. Dit betekent dat zij de eerste roosterkeuze dienen te hebben binnen een apotheek. Dit dient expliciet in de cao opgenomen te worden. Scholing
• Scholing is een belangrijk onderdeel om de kwaliteit binnen een apotheek goed te houden. Om dit te stimuleren, wordt een beloning ingevoerd voor elke behaalde en erkende scholing die bedoeld is om het kennisniveau op peil te houden.
• Expliciet opnemen dat scholing plaatsvindt in werktijd of – als dit niet kan – het toekennen aan medewerkers van tijd voor scholing.
Duurzame inzetbaarheid
• Het recht op onbereikbaarheid wordt opgenomen in de cao.
• Er wordt generatiebeleid ingevoerd in de cao, waarbij oudere medewerkers gebruik kunnen maken van de zogenoemde 80-90-100 regeling, waarbij de resterende arbeidsduur minimaal 40% van een voltijd dienstverband dient te zijn (zijnde twee werkdagen).
• Het betaalde ouderschapsverlof wordt aangevuld tot 100% van het loon van de medewerker, waarbij ook de pensioenopbouw op de gebruikelijke wijze wordt opgebouwd.
• Mantelzorgverlof wordt opgenomen in de cao als een vorm van bijzonder verlof
• De huidige vakantieregeling wordt met 2 dagen uitgebreid per 1 januari 2025.
Functiewaardering
• Veel assistenten doen extra werkzaamheden. Desondanks worden ze daar niet voor beloond. Werknemers kunnen aanspraak maken op schaal 7 als hun werkzaamheden daartoe aanleiding geven, maar van dit recht wordt in de huidige praktijk nauwelijks gebruik gemaakt, laat staan dat een verzoek hiertoe gehonoreerd wordt. In de cao-tekst dient dit recht van werknemers duidelijker geformuleerd te worden.
Woon-Werkverkeer
• De woon-werkvergoeding wordt automatisch verhoogd naar het fiscaal maximum, waarbij wij niet meer in de cao de hoogte benoemen. Daarbij zal expliciet benoemd worden dat dit ook geldt voor de medewerker op de fiets.
• Er zal geen maximale reisafstand meer opgenomen worden in de cao om zo ook potentiële werknemers op grotere werkafstanden te kunnen werven. Cao-app
• De SBA de opdracht geven om een cao-app te maken om de cao een stuk toegankelijker te maken voor de werkvloer.
Werkgeversbijdrage vakbonden en volledige betaling van de vakbondscontributie
• Invoering werkgeversbijdrage volgens de AWVN-norm.
• De vakbondscontributie zal door werkgevers volledig vergoed worden aan haar werknemers.
Protocolafspraken
• Wij willen dat er gedurende de looptijd van de nieuwe cao een werkgroep wordt ingesteld die het huidige functiewaarderingssysteem gaat bekijken wat betreft achterstallig onderhoud en ook gaat onderzoeken wat een mogelijke overgang naar het functiesysteem FWG 3.0 voor consequenties zou hebben.
• Vakbonden zijn van mening dat eenieder die in loondienst werkzaam is binnen de openbare apotheek onder dezelfde cao werkingssfeer zou moeten horen. Om deze reden willen wij dan ook onderzoeken of de werkingssfeer aangepast dient te worden. In elk geval zou dat moeten gelden voor de apothekers in loondienst. De huidige situatie waarbij voor de ene apotheker wel en voor de andere niet geen cao van toepassing is, is een onwenselijke situatie.
Indien wij vóór vrijdag 30 augustus 2024 om 12.00 uur van u geen schriftelijke reactie hebben ontvangen, waaruit blijkt dat u integraal akkoord gaat met de hiervoor geformuleerde eisen, dient u rekening te houden met door ons uit te roepen en te organiseren acties, waaronder werkonderbrekingen en stakingen voor kortere of langere duur. Wij gaan ervan uit dat u de bij u aangesloten leden op de hoogte stelt van dit ultimatum en de naderende acties.
Staking Cao Apotheken
Er kwam geen akkoord en daarom volgen er nu stakingen en andere acties. Het is belangrijk dat we allemaal samen opstaan om te zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden. Dat als je nog geen lid bent, je lid wordt van de vakbond. Want je stemt mee over dit soort belangrijke zaken.
Liefs, Ellen
Praat mee in Ellen’s Social community. Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop! Praat mee in Ellen Social community.