De situatie in de apotheeksector is zorgwekkend: medewerkers lopen al meer dan tien jaar achter in arbeidsvoorwaarden. Tot nu toe leek niemand echt in actie te komen, maar dat is aan het veranderen. Het zijn de medewerkers zelf die nu de regie nemen en actievoeren voor verandering. Het is duidelijk dat een snelle oplossing onmisbaar is.
En dan die tabel in het FD: die laat het pijnlijk helder zien. De cijfers spreken boekdelen: een jarenlange stagnering in salarissen en groeiende ongelijkheid met andere sectoren. Hoe lang moet dit nog doorgaan?
Apothekersassistenten-FD-20241201
Op 21 september schreef ik er een artikel over, ja dat is al een aantal maanden geleden.
En nog steeds staken de apotheekmedewerkers. Loopt de werkdruk op, omdat ze staken. Worden apotheekmedewerkers dagelijks geïntimideerd door werkgevers om achter de schermen door te werken…
Wie staat er op? Wie gaat komt er in actie?
Follow the money… De verdwijntruc van de OVA-gelden
Waar blijft het geld voor onze zorg?
Waarom krijgen apotheekmedewerkers niet wat ze verdienen?
De apotheeksector komt in opstand. Apotheekmedewerkers voeren actie voor betere beloning. Maar waar zijn die OVA gelden, die hiervoor bedoeld zijn eigenlijk gebleven? Het lijkt wel alsof er een grote truc wordt uitgehaald met ons belastinggeld.
Wat zijn OVA gelden?
De OVA is de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling en is bedoeld om een marktconforme arbeidsvoorwaardenontwikkeling mogelijk te maken in de zorg. De OVA wordt berekend met objectieve cijfers van het CPB.
Wat zeggen werkgevers?
Volgens de werkgeversorganisaties Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) kunnen apothekers niet meer loonsverhoging betalen zolang de zorgverzekeraars de ‘overheidsbijdrage in de loonontwikkeling’ (OVA) niet meenemen in de apotheek contracten.
Wat zeggen zorgverzekeraars?
Er is geen reactie vanuit zorgverzekeraars.
Wat zegt de overheid?
Zorgminister Fleur Agema is niet van plan zich te bemoeien met het cao-conflict in de apothekersbranche. Ook wil ze geen extra geld geven aan apotheken om hun medewerkers meer loon te betalen. De minister gaat er verder van uit dat patiënten niet de dupe worden van de stakingen en dat ze gewoon hun medicijnen kunnen krijgen.
Hoe staat het er nu voor?
Werkgeversorganisaties hebben een voorstel gedaan voor 2% loonsverhoging voor de Cao Apotheken. De vakbonden eisen 8% namens apotheekmedewerkers. Er is geen akkoord bereikt en nu volgen er acties en stakingen vanuit de vakbonden.
Ronduit een schande.
Wat kun jij doen?
- Steun de acties: Steun de acties van de apotheekmedewerkers door zelf aanwezig te zijn of door deze te delen op social media.
- Stel vragen: Stel vragen aan je werkgever, zorgverzekeraar en aan (lokale) politici. Vraag hen naar de bestemming van de OVA-gelden.
- Deel dit bericht: Deel dit bericht met anderen, zodat meer mensen zich bewust worden van het probleem. En deel het vooral met de pers. Als elke apotheekmedewerker en patiënt een mail gaat sturen naar de pers dan moet dit toch aantonen dit er iets grondig mis is in deze sector? Ik reken op jullie steun.
Ik ontvang dagelijks berichten van apotheekmedewerkers die met hun handen in het haar zitten, geen hypotheek kunnen afsluiten of de vaste lasten niet meer kunnen betalen, niet meer rond komen, willen stoppen met werken in de farmacie. Ik schrijf deze blogs om hen een stem te geven. Nu hoop ik dat jullie deze mensen ook willen steunen.