Belangrijk nieuws: Geneesmiddelenheruitgifte krijgt groen licht!
Goed nieuws! Er is een beslissing genomen om geneesmiddelenheruitgifte uit te breiden. Dit betekent dat ongebruikte medicijnen die normaal gesproken worden weggegooid, opnieuw kunnen worden verstrekt. Het doel is om levens te redden en verspilling te verminderen. Er was al een pilotproject waarbij dure medicijnen opnieuw werden verstrekt, maar veel andere medicijnen vielen daarbuiten. Nu wordt er gewerkt aan uitbreiding van dit project, zodat meer ongebruikte medicijnen een tweede kans krijgen. Dit is vooral belangrijk voor landen zoals Suriname, waar een tekort aan medicijnen is. Door ongebruikte medicijnen terug te sturen en opnieuw te verstrekken, kunnen ze levens redden en tekorten helpen verminderen. Dit nieuws is een stap in de goede richting voor duurzaamheid in de gezondheidszorg. Het laat zien dat samenwerking tussen verschillende partijen mogelijk is om positieve veranderingen teweeg te brengen. We kennen natuurlijk Pharmaswap, maar dit is een ander initiatief. Lees het persbericht hieronder voor meer informatie.
Persbericht Leiden, 29-03-2023 – Tijdens een stemming in de Kamer op 28 maart zijn diverse duurzaamheidsmoties aangenomen waaronder die van de Kamerleden Van Esch (PvdD) en Ellemeet (GroenLinks). Met deze motie vragen zij het kabinet om de pilot met heruitgifte van geneesmiddelen uit te breiden. Door uitbreiding van de pilot kan een doorstart worden gemaakt met het project van LCB (Logistics Community Brabant) voor de heruitgifte van geneesmiddelen.
In deze motie stelt Van Esch vast dat de minister wel aan de slag gaat met pilots voor heruitgifte van dure geneesmiddelen. Van Esch stelt dat het overgrote deel van de ongebruikte geretourneerde geneesmiddelen geen dure geneesmiddelen zijn en alsnog buiten deze pilots vallen. Ze verwijst in haar motie naar een project van Logistics Community Brabant (LCB). In dit project worden ongebruikte geneesmiddelen, die in de originele verpakking bij de apotheek zijn teruggebracht, uitgezocht, naar Suriname vervoerd en daar uitgegeven. Dit project is in 2020 gestart. Aantoonbaar zijn mensenlevens gered door de inzet van Nederlandse geretourneerde ongebruikte medicijnen.
De inspectie heeft, ook in 2020, dit project beëindigd, omdat heruitgifte van medicijnen wettelijk niet is toegestaan. Ook verwijst Van Esch in de motie op de recente dringende oproep van de Surinaamse minister van Volksgezondheid (de heer Ramadhin) om het Pilotproject van de LCB een structurele vorm te geven. De situatie in Suriname is nijpend: er is een medicijnen-lockdown met oplopende tekorten. De ongebruikte medicatie van de provincie Noord-Brabant was in de pilot-fase al voldoende om Suriname te voorzien van voldoende aanvulling van geneesmiddelen. Ramadhin wil in Suriname voor de veilige herverdeling van retour medicatie een Regionaal Expertise Centrum (REC) in het leven roepen, onder te brengen bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het REC zal op een gestructureerde en gecontroleerde manier de werkingen en bijwerkingen van deze retourmedicatie monitoren om de veiligheid te borgen en het initiatief zo mogelijk na de pilot fase een permanent karakter te geven.
Voor persaanvragen en verdere informatie kunt u contact opnemen met: Walter Schrader (Huisarts en Rampenarts) E-mail: weslink@wxs.nl
Eerder persbericht:
2 Miljard Euro aan Medicijnen Verspild in Nederland – Teken Nu!
Leiden, 28-05-2023 – Schokkend nieuws! Jaarlijks verspilt Nederland maar liefst 2 miljard euro aan bruikbare medicijnen. De tijd dringt, dus teken en deel nu om dit onrecht te stoppen! Recent onderzoek uitgevoerd door het Logistiek Centrum Brabant heeft aangetoond dat de geschatte waarde van de verspilde medicijnen in Nederland niet langer 100 miljoen euro bedraagt, zoals eerder werd gedacht, maar het twintigvoudige, maar liefst 2 miljard euro per jaar. Dit alarmerende cijfer benadrukt de dringende noodzaak om in actie te komen en verspilling te voorkomen. Daarom roepen de initiatiefnemers van de petitie voor heruitgifte van medicijnen, te vinden op https://gebruikrestmedicatie.petities.nl Minister Kuipers op om direct concrete actie te ondernemen.
Het doel van de petitie is om waardevolle retour- en restmedicijnen, die op dit moment nog worden vernietigd, veilig beschikbaar te stellen aan mensen in nood, waar ook ter wereld. Solidariteit en duurzaamheid staan centraal in de oproep tot heruitgifte van medicijnen. We hebben de betrokkenheid van kritische opiniemakers, influencers, journalisten en politici hard nodig om deze boodschap te verspreiden en de gevolgen voor komende generaties op een niet-polariserende manier onder de aandacht te brengen. Meer dan 30.000 mensen hebben tot nu toe de petitie getekend en de Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben een motie ingediend om een succesvol heruitgifteproject mogelijk te maken.
Deze motie is met een meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. Echter, de minister heeft aangegeven de motie niet uit te voeren op basis van Europese wetgeving, waardoor de heruitgifte van medicatie nog steeds als een misdaad wordt beschouwd, zelfs als de heruitgifte duizenden levens kan redden en menselijk leed kan verminderen. Het vernietigen van bruikbare medicijnen heeft niet alleen gevolgen voor mensenlevens, maar ook voor het milieu. Het veroorzaakt verspilling van kostbare grondstoffen en energie. Daarom doen de initiatiefnemers een dringende oproep om de petitie te tekenen en te delen in je eigen netwerk. Dit is niet alleen een kwestie van solidariteit, maar ook van duurzaamheid. Het tegengaan van verspilling draagt bij aan een betere en veiligere toekomst voor ons allemaal. Teken nu en maak een verschil! Ga naar https://gebruikrestmedicatie.petities.nl om de petitie te ondertekenen en deel deze boodschap met iedereen die je kent. Samen kunnen we levens redden en een duurzame toekomst creëren.
Vond je dit interessant? Deel dan dit bericht met een collega. Of reageer via de socials.
- Medicijnen uit het buitenland
- Alle apotheken plat
- Let op bij kiezen zorgverzekering 2025
- Vacature doktersassistent Berghem
- Foto’s landelijke staking apothekersassistenten