Als apotheekmedewerker ben je onderdeel van een vakgebied dat volop in beweging is. De afgelopen twee maanden hebben we samen gestreden voor een betere cao en dat doen we nog steeds. Dit artikel gaat in op de vraag: “Wat als jouw werkgever niet zo betrokken is bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden?” Daarnaast beantwoord ik de vragen over het recht om te staken en hoe je als team de motivatie kunt behouden. Ik begrijp dat dit niet altijd makkelijk is. Mijn doel is om jullie te informeren, te ondersteunen en een plek te bieden waar jullie terecht kunnen met vragen en ervaringen.
Waarom deze acties belangrijk zijn voor iedereen in de openbare farmacie
De cao-onderhandelingen zijn niet alleen voor medewerkers belangrijk; ook werkgevers hebben er baat bij. Een goede cao zorgt voor duidelijkheid, betere arbeidsvoorwaarden en meer balans. Sommige mensen denken misschien dat acties een kloof creëren tussen werknemers en werkgevers. Dat is niet de bedoeling. De acties zijn er om ons werk duurzamer en eerlijker te maken, wat uiteindelijk de hele openbare farmacie sterker maakt.
Vraag van een apotheekteam: Hoe blijf je gemotiveerd als de apotheker niet meewerkt?
“Hoi Ellen! Wij (apotheekteam) zitten te dubben i.v.m. de komende staking. Wij willen graag een betere CAO, maar hebben niet per se een meewerkende apotheker (houdt zich ook niet aan de huidige CAO-afspraken). Heb jij tips of links om ons team te motiveren?”
Allereerst: als jouw apotheker niet meewerkt of de huidige cao niet respecteert, zijn er stappen die je kunt zetten. Je kunt anoniem contact opnemen met de vakbond via een telefoontje of mailen (dat kan niet anoniem). De vakbond kan dan met jouw apotheker (of werkgever) in gesprek gaan. Jullie vakbond, zoals CNV en FNV, heeft deze ervaring en weet hoe dit juridisch te regelen. Jullie staan er dus niet alleen voor!
Bang om te staken?
Het is begrijpelijk dat je misschien wat aarzelt om te staken. Misschien hoor je er weinig over in jouw team of voel je je onzeker over de gevolgen. Onthoud echter dat onze kracht samen zoveel groter is. Laat je niet intimideren—niemand kan of mag je dwingen om op die dag van staking te werken. Door te staken, maak je een duidelijk statement: de huidige situatie is niet voldoende. We weten allemaal dat verandering niet zonder moeite komt. Soms is het nodig om eerst ongemak te voelen voordat er verbetering kan plaatsvinden. Door te staken, laat je zien dat je niet tevreden bent met de huidige omstandigheden en dat je strijdt voor betere werkomstandigheden.
“Moed is niet de afwezigheid van angst, maar de kracht om door te gaan ondanks die angst.” – Nelson Mandela
Veelgestelde vragen over stakingen
Hier zijn enkele belangrijke antwoorden van de vakbonden (CNV en FNV) op vragen die vaak spelen:
- Kan mijn werkgever mij tegenhouden om te staken?
Nee, de werkgever mag jou niet ontslaan of je een slechte beoordeling geven omdat je staakt. Intimidatie of dreiging van sancties is verboden. - Moet ik mijn leidinggevende laten weten dat ik ga staken?
Nee, meestal regelt de vakbond het contact met de werkgever. De vakbond informeert de werkgever, indien nodig, over datum en tijd van de staking. - Wat als mijn werkgever mij bedreigt?
Werkgevers mogen maatregelen nemen om de gevolgen van een staking te beperken, maar bedreigingen zijn verboden. Informeer direct de actieleider op het werk of je vakbondsbestuurder als dit gebeurt. - Wat is het onderkruipersverbod?
Werkgevers mogen uitzendkrachten niet inzetten om het werk van stakende werknemers over te nemen. Uitzendkrachten die al gepland waren, mogen hun eigen werk wel doen. Als het toch gebeurt, meld dit aan je vakbondsbestuurder. - Werkwilligen en werkweigeren
Collega’s die niet willen staken worden “werkwilligen” genoemd. Werkwilligen kunnen het werk van stakers weigeren over te nemen (besmet werk). Dit wordt niet gezien als staken.
Manieren aandacht te krijgen
Naast de stakingen en acties zijn er nog meer manieren om onze boodschap kracht bij te zetten en aandacht te vragen voor een eerlijke cao voor apotheekmedewerkers:
Posters
Print bijvoorbeeld een poster uit en hang deze in de apotheek waar je werkt. Of deel deze afbeeldingen op social media. Met deze posters geven we gezamenlijk een signaal af aan werkgevers: het is tijd dat ze met een goed bod komen. Maak een foto van de poster in jouw apotheek en deel hem met ons! Zo versterken we elkaar, zelfs op afstand. Daarnaast kun je de poster tonen op dia- of tv-schermen in de wachtruimte, zodat ook patiënten en bezoekers op de hoogte zijn van ons streven naar betere werkomstandigheden.
Kleding
Ook kun je t-shirts bestellen om te dragen tijdens de staking. Het zorgt voor herkenbaarheid en maakt zichtbaar waar we voor staan. Wil je nog een stapje verder gaan? Nodig de lokale media uit om langs te komen tijdens de staking of stuur foto’s en berichten over de acties die we voeren. Hoe meer aandacht, hoe groter onze impact.
Op onze website vind je een speciale plek waar we al het nieuws rondom de cao-onderhandelingen verzamelen, inclusief achtergrondinformatie over salarissen en de OVA-gelden. Hoewel de OVA-gelden geen directe verantwoordelijkheid zijn van medewerkers, zijn ze wel een onderwerp van discussie geworden en het is goed om hierover geïnformeerd te zijn.
Werkgevers
Tot slot, voor de werkgevers: door de acties te steunen laat je zien dat jouw medewerkers ertoe doen. Dat je het ook niet eens bent met de huidige arbeidsvoorwaarden. Werk je mee aan een betere toekomst voor dit vak. Deze acties bieden je de kans om je als werkgever positief te profileren, ik weet uit ervaring, dat mensen veel liever solliciteren bij een werkgever die steun geeft en de moeite neemt om te laten zien dat je het belang van je medewerkers vooropstelt. En laten we eerlijk zijn, dat draagt ook bij aan een sterk imago (mocht dat nodig zijn)!
Ellen’s kanalen en groepen: Samen sterker
Als apotheekmedewerkers vormen we een hechte gemeenschap en ik heb een aantal kanalen en groepen opgezet om jullie te informeren en samen te brengen:
- Sociale media: Volg op LinkedIn, Instagram, Facebook en WhatsApp voor actuele informatie. In deze kanalen plaats ik updates en ik waardeer een reactie!
- Farmacieconnect: Bestaat uit verschillende groepen voor en door apotheekmedewerkers. We hebben onder meer een WhatsApp-groep voor snel nieuws (alleen op uitnodiging vanuit andere leden, hier kan je ook een groep maken per apotheek of regio), een LinkedIn- en Facebook-groep voor discussie en vragen en een besloten groep op mijn eigen platform Ellen’s Social Community. In Ellen’s Social Community vind je trainingen & intervisies.
In deze groepen ondersteunen we elkaar ook in deze tijden en delen we ervaringen. We helpen elkaar verder, zodat we samen sterker staan in onze strijd voor betere arbeidsvoorwaarden.
Ik sta altijd klaar om jullie vragen te beantwoorden en om jullie te steunen. In Farmacieconnect kunnen we elkaar helpen. Met de acties die nu gaande zijn, bouwen we aan een gezondere toekomst voor iedereen in de openbare farmacie.
Lieve collega’s! Laat van je horen.
Laat het me weten als dit artikel je helpt.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!