Een apotheker die in de huisartsenpraktijk werkt, daar patiënten begeleidt en huisartsen en patiënten adviseert over aanpassingen in de medicatie. Het is al langer een vertrouwd concept in Groot-Brittannië. Apothekers dr. Ankie Hazen (links op foto) en Valérie Meijvis zijn er lyrisch over en werken er hard aan om deze zorgverlener in alle Nederlandse huisartsenpraktijken aan de slag te laten gaan. Vanaf 2023 start een 4-jarig implementatietraject.
Hazen – werkzaam als docent, onderzoeker bij het Julius Centrum Utrecht en onderwijsontwikkelaar bij de Utrechtse huisartsenopleiding – werkte eerder 1,5 jaar als general practice pharmacist (GPP) in een huisartsenpraktijk in Londen. “Na een opleiding van 6 maanden was ik bevoegd om zelf medicatie voor te schrijven. Dit geeft je als apotheker een sterke positie binnen de huisartsenpraktijk. Binnen het systeem van de National Health Service (NHS) zijn er ruim 2.000 huisartsenpraktijken waarin een apotheker werkzaam is om de farmacotherapie te optimaliseren. Buiten de NHS om zijn er ook lokale initiatieven op dit gebied. De Britse overheid investeert flink in GPP’s.”
Landelijke uitrol
In Nederland wil het tot op heden nog niet zo vlotten met brede acceptatie van het equivalent van de Britse GPP – de apotheker-farmacotherapeut (AFT) – in de huisartsenpraktijk. Daarom werken onder meer Valérie Meijvis – AFT in een huisartsenpraktijk in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn – en dr. Ankie Hazen hard aan de implementatie van dit concept in Nederland middels een 4 jaar durend project dat door ZonMw – financier van gezondheidsonderzoek – wordt gesubsidieerd. Dit project vanuit het Julius Centrum in Utrecht staat onder leiding van Hazen en start in 2023. Hazen en Meijvis beseffen dat de implementatie tijd zal kosten, maar ze zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken. “Het concept, dat wat ons betreft zijn waarde ruimschoots heeft bewezen, moet landelijk bekender worden. De huisartsen in opleiding en farmaciestudenten die wij hierover spreken zijn razend enthousiast”, zegt Hazen.
HARM-onderzoek
Het idee van de functie dateert uit ongeveer 2013 toen onderzoeker dr. Anne Leendertse een pilot startte waarin 9 AFT’s in de regio Utrecht en randstad in verschillende huisartsenpraktijken aan de slag gingen. Meijvis en Hazen hoorden bij deze AFT’s. Leendertse is bekend geworden van het onder apothekers bekende Hospital Admissions Related to Medication-onderzoek (HARM-onderzoek) uit 2006. Daaruit bleek dat onjuist medicatiegebruik kan leiden tot ziekenhuisopnames en dat ongeveer de helft van deze ziekenhuisopnames te voorkomen zou zijn door tijdig ingrijpen in of gericht adviseren over de medicatie. Op dit moment komen in Nederland jaarlijks ongeveer 50.000 mensen in het ziekenhuis terecht wegens onjuistheden in het medicatiegebruik.
POINT-onderzoek
Een deel van deze opnames is te voorkomen door een medicatiebeoordeling waarbij de medicatie wordt geoptimaliseerd en waarbij zowel de arts en apotheker als de patiënt betrokken zijn. In het POINT-onderzoek, een vervolg op het werk van Leendertse, keek Hazen naar de effectiviteit van een AFT in de huisartsenpraktijk. De uitkomst van dit onderzoek, waarop Hazen in 2018 promoveerde, was positief: verbetering van de veiligheid en effectiviteit van farmacotherapie in de eerste lijn… Lees verder op Farmamagazine helaas is dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees van Farmamagazine met een BIG registratie.
De farmaceutische revolutie is volop bezig. We gaan het natuurlijk volgen, maar ook hoor ik graag jullie reactie. Wil jij op hoogte blijven? Dat kan via onze socials of via de wekelijkse updates in de mail.
Lees ook mijn eigen column over Arts en apotheker samen in één praktijk.