Dit verhaal komt uit het boek: Verhalen uit de apotheek
Anke, apothekersassistent begon vroeger in 1975 in de apotheek, tot nu toe het oudste verhaal dat ik heb kunnen vinden.
Werken in de Openbare Apotheek (1975 – 1980 / 1990 -2020)
Opleiding apothekersassistente 1973 tot 1975 te Groningen.
Na een herziening van het apothekers-assistentenexamen door de K.N.M.P. ging in 1973 de opleiding in een nieuwe stijl van start met de volgende vakken: farmaceutisch rekenen, receptuur-praktijk, receptuur-theorie, scheikunde, natuurkunde, farmacotherapie, afleverkunde, Nederlands, maatschappijleer.
Het vak “Receptuur” bevatte voorheen het bereiden en afleveren van medicijnen (uitoefenen artsenijbereidkunst). Nu werd het bereiden van geneesmiddelen een afgerond geheel van technische handelingen. De naam “Afleverkunde” werd gekozen voor de overige activiteiten in de apotheek. D.w.z. alles wat nodig is om te zorgen dat het juiste geneesmiddel op de juiste wijze in goede handen komt.
Nieuw was ook het vak “Farmacotherapie”. De bedoeling hiervan was om de apothekersassistente een beter inzicht te geven in de werking en het doel waarvoor de medicijnen werden verstrekt. De assistente met meer kennis over de geneesmiddelen zou ook gemakkelijker zelf naslagwerken zoals het Informatorium K.N.M.P kunnen raadplegen.
In het 2e jaar van de opleiding liep ik stage bij Apotheek Elema te Zuidhorn. (Okt. 1974 t/m maart 1975).Mijn stageschrift bevat veel verslagen van bereidingen van voorraden, bereidingen op recept. Ook emballages bijvullen, flessen spoelen voor hergebruik en tablettenpotten uit de opstand bijvullen, bestellingen mee opruimen het hoorde allemaal bij de opleiding van de stagiaire.
N.B In het begin van mijn stage werden destijds de etiketten nog met de hand geschreven. Daarna kwam de typemachine met een verscheidenheid aan keuze in etikettering: in -en uitwendig gebruik, oordruppels, rectaal gebruik, etc.
N.B Een bijsluiter werd in die tijd alleen verstrekt bij paracetamol en acetylsalicyl tabletten.
Geslaagd 28 mei 1975.
1975 -1977 Apotheek Lewenborg te Groningen
Een kleine opstartende apotheek in een nieuwe wijk. Gevestigd in een woonhuis aan de Meerpaal in de wijk Lewenborg. Met 2 en later 3 assistentes was er geen taakverdeling. De lijnen waren kort. Voorraadbereidingen kwamen van apotheek Diephuis aan de Moesstraat. Magistrale bereidingen deden we als assistentes zelf en natuurlijk het afleveren van de “kant en klare” medicijnen. Alles werd met de hand geteld. Er was nog weinig in strips. Later kwam ook een tablettentelmachine. Ook de avond- en weekenddiensten moesten bij toerbeurt met de overige apotheken in de stad Groningen worden ingevuld. Best spannend voor een eerstejaars assistente!
1977 – 1980 Apotheek Elema te Zuidhorn
Terug in de stageapotheek, vanwege de lange reistijd vice-versa Buitenpost – Lewenborg. Een grotere apotheek met meer taakverdeling en werkzaamheden. Medicijnen klaarmaken en brengen naar de afleverposten in de omringende dorpen Opende, Niekerk, Grootegast, Aduard.
Bijzonderheden die mij zijn bijgebleven: anticonceptiepil werd verpakt in papier afgeleverd en lag onder de balie. (Lyndiol, Stederil-d, Neogynon ) Tegenwoordig is dit alles geaccepteerd en besteld men in een overvolle apotheek gewoon “de pil” Anno 2020 wil men graag incontinentiematerialen nog wel ingepakt overhandigd krijgen en ook Viagra gaat niet onverpakt de deur uit. Bij aanname van recept moest volgens de apotheker gevraagd worden “voor rekening ziekenfonds of eigen rekening ”. Prijs particuliere recepten werden handmatig uitgerekend volgens taxe K.N.M.P.
Verliefd, Verloofd, Getrouwd!
Vrouwen die studeren, werken en zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten, het is voor de huidige generatie vanzelfsprekend. Toch ligt de tijd dat dit niet aan de orde was nog niet ver achter ons. Sinds de invoering van het kiesrecht voor vrouwen is er veel veranderd. Vooral na de tweede wereldoorlog ging het snel. In de jaren 50 en 60 werd van vrouwen nog verwacht dat ze zouden stoppen met werken na hun huwelijk. Daarna kwamen de jaren 70 en 80 waarin getrouwd zijn en een baan buitenshuis hebben meer geaccepteerd was. Bij zwangerschap doorwerken tot 4 weken voor de bevalling en daarna ontslag te nemen werd als normaal gezien, hoewel dat in deze tijd niet meer is voor te stellen. Kanttekening is wel, dat in die jaren er geen voorzieningen waren betreffende kinderopvang etc. Je bleef thuis en verliet je beroep.
Getrouwd in 1977. Mijn oudste zoon geboren in 1980 (gestopt met werken) en in 1983 werd mijn jongste zoon geboren
Opfriscursus apothekersassistente: Certificaat behaald 29 mei 1990
1990-2004 Apotheek Neptunus te Delfzijl
Als herintreder weer gaan werken. De computer had in voorgaande jaren haar intrede gedaan. Het werken hiermee had ik gemist. Het kostte moeite om dit in te halen, maar het lukte om mij dit eigen te maken. Bij het aanschrijven van de recepten was het nu mogelijk medicatiebewaking gemakkelijker uit te voeren (contra-indicatie , dubbelmedicatie, stoffenintolerantie etc.) Het begrip FPZ (farmaceutische patiëntenzorg) werd in 1993 in Nederland geïntroduceerd. Voor het apotheekteam kwam er een andere manier van werken aan. Zorg voor de individuele patiënt op het gebied van de farmacotherapie gericht op de verbetering van de kwaliteit van leven. Met als doel een veilige en effectieve farmacotherapie en tevredenheid van de patiënt over zijn medicamenteuze behandeling.
Het apotheekteam had regelmatig werkoverleg en deed veel aan bijscholingscursussen waar ik als nieuwkomer graag aan mee deed. Na 6 cursussen scoorde ik 120 punten bij de Stichting Farmaceutisch Studiecentrum.
Een apotheek in een havenstad heeft ook werkzaamheden waar je elders niets mee doet. Zoals het bevoorraden van de apotheek van de schepen die de haven aandoen. Bewerkelijk, maar fijn om te doen. En natuurlijk waren er de avond- en weekenddiensten, waarmee gerouleerd werd met de 2 overige apotheken in Delfzijl.
1997-1999 Voortgezette opleiding Farmacotherapeutische richting/ 2001 Certificaat Methodisch begeleiden van stagiaires.
Na het behalen van de voortgezette opleiding van had ik voor mijzelf het idee “er weer helemaal te zijn”. Een mooie uitdaging was het begeleiden van stagiaires! Ook het folderbeheer en vervaldata vielen onder mijn taken.
2004-2020 Apotheek Barentsen in Drachten
Een apotheek met meer collega’s dan ik gewend was. Veel drukker met meer patiënten dan in Delfzijl. Een ander computerprogramma (Aposys). Maar het inwerken volgens protocol ging snel. Ook hier mogelijkheden om bij te scholen. Specialisaties van de assistentes worden ingevoerd zoals: een assistente voor diabetes, astma- inhalatie instructie, incontinentie voorlichting, kwaliteitszorg. Begrippen EU (eerste uitgifte) en TU (tweede uitgifte) deden hun intrede. De protocollen moesten voorzien worden van de nodige folders. Mijn taken werden wat uitgebreid met folderbeheer en het opzetten van een vervaldatasysteem. Later ook het begeleiden van stagiaires wat ik erg leuk vond om te doen. Jaarlijks was er de certificering volgens de ISO-normen, wat veel werk met zich mee bracht. Het FLOW werken en het werken met Pharmacom werden geïntroduceerd. De peel-off printer deed zijn intrede, het controlesysteem veranderde. Meer nieuwe systemen deden hun intrede zoals baxter en centralfilling, loxis en de servilocker. De zorgverzekeraars gaven steeds meer de toon aan wat betrof vergoedingen etc. Het publiek in de apotheek is mondiger dan vroeger en accepteert niet altijd klakkeloos alle opgelegde regeltjes door de zorgverzekeraar. Voor de assistentes aan de balie is het niet altijd gemakkelijk om hiermee goed om te gaan. De visie van de apothekers in Drachten was gericht op meer (financiële) samenwerking en de FPZ efficiënter en meer haalbaar te maken. Begin 2017 werd in “de Bolder” de backoffice voor alle apotheken in Drachten gecentreerd, zodat in de “zorgapotheken” meer tijd kwam voor de FPZ. De assistentes uit de verschillende apotheken gingen in werkschema’s rouleren. Kortom door goede samenwerking is er nu Pharmium Apothekers in Drachten! En nog een heuglijk feit: Apotheek Barentsen bestaat 100 jaar!
Anke de Vries, augustus 2020
Ellen: Ik kwam met Anke in contact tijdens het schrijven van mijn boek ‘Educated Drugdealer’. En helaas kon ik niet alle blogs is het boek plaatsen. Daarom heb ik haar verhaal in het 2e boek gezet:
Dit verhaal komt uit het boek: Verhalen uit de apotheek
De reacties en gastblogs waren hartverwarmend. Nu deel ik het verhaal van Anke hier met jullie. Volg jij al op de socials?