Stel je voor: na de bevrijding in 1945 besluiten apothekers dat de handel en wandel van hun collega’s tijdens de oorlog nader onderzocht moet worden. Dit leidde tot de oprichting van de onafhankelijke Zuiveringsraad, die apothekers zorgvuldig onder de loep nam.

Hebben jullie het nieuwste artikel van Annemieke Horikx al gelezen?
Annemieke, een collega bestuurslid bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, heeft ontzettend veel tijd en moeite gestoken in het schrijven van dit prachtige stuk. Het artikel biedt een uniek en diepgaand inkijkje in de activiteiten van de Zuiveringsraad en de impact van hun beslissingen op apothekers na de Tweede Wereldoorlog.
De zwaarste straf die de raad oplegde was een vervallenverklaring, waardoor zestien apothekers hun lidmaatschap van de Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (NMP) tijdelijk kwijtraakten. Dit onderzoek laat zien hoe de farmaceutische gemeenschap omging met de nasleep van de oorlog en de noodzaak om verantwoording af te leggen.
Lees het volledige artikel en ontdek meer over deze belangrijke periode in de geschiedenis van de farmacie. We zijn heel benieuwd naar jullie reacties!
Lees het volledige artikel van Annemieke Horikx, bestuurslid Stichting Farmaceutisch Erfgoed, in PW18 en ontdek meer over deze cruciale periode in de geschiedenis van de farmacie. Lees ook het eindverslag over de Zuiveringsraad uit het PW van 1948 via de website: Stichting Farmaceutisch Erfgoed
Artikelen
pw_2025_18_volledig_artikel_zuiveringsraad.pdf210 kb
1948_83_33-34_pharm_weekbl_zuiveringsraad_eindverslag.pdf2,2 mb