Wie heeft het meeste recht op de schaarse injectie die bekend staat om zijn effectiviteit tegen overgewicht?
Een bepaald medicijn “O”, populair vanwege zijn buitengewone effectiviteit tegen overgewicht, is moeilijk verkrijgbaar. Duizenden mensen die willen afvallen schaffen het zelf aan, off-label. Tegelijkertijd wordt het voor diabetespatiënten steeds moeilijker verkrijgbaar.
(Ik noem de naam van “O” niet omdat ik geen ruzie wil met Google. Medicijnnamen zijn slecht voor je website)
De toenemende schaarste van “O” heeft een groeiende impact op zowel diabetespatiënten als mensen met overgewicht die dit medicijn gebruiken als een effectief afslankmiddel. Op het Meldpunt medicijntekorten van Diabetesvereniging Nederland uiten patiënten hun zorgen. Een bericht van 6 januari luidt: “Ik ben noodgedwongen overgestapt op pillen tot de “O” weer op voorraad is. Helaas zijn mijn darmen weer overprikkeld.” Een andere melding op 9 januari geeft aan: ” “O” niet verkrijgbaar en moest over op een ander medicijn, maar ik ben erg ziek van de tabletten. Nu een lagere dosering en gaat wat beter, maar ik vraag me af of de werking goed is voor mijn diabetes.”
De populariteit van “O” als afslankmiddel heeft wereldwijd de vraag enorm doen toenemen, mede dankzij de steun van bekende persoonlijkheden zoals Elon Musk en Oprah Winfrey. In Nederland is het gebruik van “O” gestaag gestegen, van 12.000 gebruikers in 2019 tot 71.000 afgelopen jaar, volgens cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van de gebruikers het medicijn zelf betaalt, wat aangeeft dat velen het als een effectief middel zien om gewicht te verliezen.
Het medicijn, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor diabetespatiënten, wordt nu ook voorgeschreven aan mensen zonder diabetes, ondanks de richtlijnen die aangeven dat het alleen aan diabetespatiënten zou moeten worden verstrekt. Privéklinieken maken vaak gebruik van deze vrijheid en bieden behandelingstrajecten aan waarvoor patiënten zelf moeten betalen.
De schaarste heeft geleid tot uitdagingen bij het verkrijgen van “O”. Mensen die het zelf financieren, moeten maandelijks aanzienlijke bedragen betalen voor de prikpennen. Het medicijn is recept plichtig en mag volgens de richtlijnen alleen worden voorgeschreven aan diabetespatiënten. Artsen hebben echter de vrijheid om hiervan af te wijken en het ook voor te schrijven aan mensen zonder diabetes, maar in dit geval wordt het niet vergoed door de verzekeraar.
De groeiende belangstelling voor “O” heeft echter geleid tot een toename van artsen die het voorschrijven voor gewichtsverlies, zelfs aan mensen zonder diabetes, wat weer leidt tot tekorten voor degenen die het medicijn medisch nodig hebben. Het overstappen op andere medicijnen kan invloed hebben op de stabiliteit van de bloedsuikerspiegel, wat zorgwekkend is voor diabetespatiënten.
Ondanks pogingen van de fabrikant om de aandacht voor de schaarste te verminderen, blijft de vraag naar “O” hoog. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft pas in november officieel gemeld dat er tekorten zijn. Fabrikanten beweren dat het medicijn nu weer voldoende beschikbaar is, maar de wereldwijde vraag overtreft nog steeds de productiecapaciteit van het medicijn.
De problemen rondom de schaarste van “O” benadrukken de complexiteit en uitdagingen binnen de farmaceutische industrie, waarbij de beschikbaarheid van medicijnen van invloed is op zowel medische behandelingen als persoonlijke welzijn.
Heb jij nieuws stuur me dan een e-mail.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!
Lees het gehele artikel over “O” in NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/29/wie-heeft-er-het-meeste-recht-op-de-schaarse-afslank-pil-a4188271