Verhalen uit de apotheek
Geniet van verhalen en anekdotes van jouw collega’s in de apotheek en huisartsenpraktijk.
Welke functie heeft een apotheker?
Ellen, apothekersassistente
In het kort leg ik de werkzaamheden uit zoals ik ze zie.
‘Collega’s, please correct me if I’m wrong.’
De apotheker is de geneesmiddelenexpert en draagt de verantwoordelijkheid voor de juiste afhandeling in het verstrekken van medicatie. Dat noemen wij met een vakterm de farmaceutische zorgverlening. De huisarts stelt een diagnose (kijkt wat er aan de hand is), kiest een geneesmiddel en de apotheker verstrekt het geneesmiddel, na diverse controles aan de patiënt met uitleg voor het juiste gebruik. Ook zelfzorgadviezen zijn belangrijk waarbij het niet altijd nodig is dat er medicatie wordt verstrekt. Daarnaast is een apotheker steeds vaker een zorgverlener, adviseur en medebehandelaar.
Naast de algehele verantwoordelijkheid voor de farmaceutische zorgverlening controleert de apotheker het werk van de apothekersassistent en andere medewerkers.
Een apotheker ondersteunt o.a. de apothekersassistent bij de juiste afhandeling van bijvoorbeeld medicatiebewakingssignalen. Een apotheker faciliteert, een apothekersassistent voert meestal uit. Zit je met een complex vraagstuk als assistent, dan helpt de apotheker beslissen wat het beste is voor de patiënt. Het uitzoeken van complexe zaken is soms tijdrovend en vaak uitdagend. Naast de zaken in de apotheek, heeft een apotheker overleg met andere partijen, zoals andere medebehandelaars, zorgverzekeraars, groothandels, accountmanagers en andere belanghebbenden waarmee de farmaceutische zorg voor de patiënt tot stand komt.
Om apotheker te worden, moet je een gedegen universitaire opleiding volgen. Zelfs daarna heb je nog een reis te gaan. Hieronder een korte uitleg.
Studie farmacie – Een zesjarige studie aan de universiteit. Met deze studie kan je veel verschillende kanten op. Eerder deelde ik een blog over de richtingen voor de student farmacie van Minke, een farmaciestudente die hierover uitleg gaf.
Apotheker in opleiding tot specialist – Apotheker die een specialisatie volgt tot openbaar apotheker specialist. Vandaaruit kan iemand beherend apotheker worden. Een officieel erkend medisch specialisme. Het is een tweejarige vervolgopleiding die je kunt volgen na je universitaire studie. Hierbij leer je nog meer over farmacotherapie en communicatie in en rondom een openbare apotheek. Deze vervolgopleiding volg je onder begeleiding van een ervaren apotheker. Achterin dit boek lees je een persoonlijk interview met een apotheker in opleiding tot specialist.
Apotheker Opleider – Om apothekers na het afstuderen goed op te leiden in het werkveld en de kennis goed over te kunnen dragen kan je als openbaar apotheker specialist een opleiding volgen tot opleider. Dan leer je een apotheker in opleiding tot specialist goed begeleiden.
Tweede apotheker – De apotheker die in loondienst werkt. Een tweede apotheker kan de beherend apotheker ondersteunen bij alle werkzaamheden. In de praktijk zie je vaak dat zij de taken verdelen. De tweede apotheker is verantwoordelijk wanneer de beherend apotheker bijvoorbeeld afwezig is.
Beherend apotheker – De apotheker die verantwoordelijk is voor het goed verlopen van alle processen binnen het bedrijf, van personeel tot kwaliteitszorg. Het is iemand die de leiding heeft over alle medewerkers in de apotheek.
Een beherend apotheker kan tegelijkertijd eigenaar zijn, in loondienst werken en/of bij een keten. Vaak heeft iedere apotheker een vast aantal taken, die dagelijks, wekelijks of jaarlijks terugkeren.
Naast het werk in een openbare apotheek kan je als apotheker ook werken als ziekenhuisapotheker, instellingsapotheker, poliklinische apotheker, projectapotheker, onderzoeker, klinisch chemicus en in andere functies, zoals bijvoorbeeld de farmaceutische industrie, een zorgverzekeraar, onderwijs zowel aan apothekersassistenten als apothekers in opleiding, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, Lareb en andere zorginstellingen.
Dit schreef ik in 2021 en inmiddels zijn we druk met het bedenken van de visie voor de apotheker in 2040! Ik was aanwezig bij een bijeenkomst over dit onderwerp. Je kunt hier lezen hoe dat was.
Ik ben benieuwd wat je van dit boek vond. Welk inzicht heb je gekregen? Laat je het aan me weten via de e-mail?
Wil je meer van deze verhalen lezen? Dit verhaal komt uit mijn boek: Verhalen uit de apotheek. Mijn persoonlijke missie is het dichter bij elkaar brengen van patiënten en zorgverleners. Dan doen we door met elkaar te praten. Kennis te delen. Via mijn boeken en podcast probeer ik dat te bereiken.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!