Ontdek de rijke geschiedenis van de farmacie in apothekersmuseum Kisters
Gisteren heb ik, samen met vrijwilligers en een aantal mensen uit het bestuur van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, een onvergetelijk bezoek gebracht aan apothekersmuseum Kisters in Doorwerth. Als apothekersassistent en auteur van het boek Educated Drugdealer, was dit een ervaring die ik graag met jullie wil delen.
Twee jaar geleden had ik al contact met Rob Kuiper, de coördinator van apothekersmuseum Kisters. Hij had me gevraagd om langs te komen en dat wilde ik heel graag, maar het kwam er steeds niet van. Ook wilde ik graag mijn boeken daar als inkijkexemplaren neerleggen. En nu was dan eindelijk het moment!
De oorsprong van het museum
Apothekersmuseum Kisters werd opgericht door Huub en Marianne Kisters-Ascherman, twee gepassioneerde apothekers die elkaar ontmoetten tijdens hun studie farmacie aan de Universiteit Utrecht in de jaren ’50. Huub verzamelde al als student apothekersbenodigdheden en dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van het museum. Het museum opende zijn deuren op 30 september 2006 en is gevestigd in een apart gedeelte van hun woonhuis in Doorwerth, vlakbij Arnhem.
Een indrukwekkende collectie
Bij binnenkomst werden we begroet door glas-in-loodramen met farmaceutische stillevens, gemaakt door leerlingen van de kunstacademie uit het Vlaamse Mechelen. Het museum zelf is veel groter dan ik had gedacht en ruim opgezet met diverse apotheekinrichtingen uit verschillende perioden en plaatsen. Van pillenplanken en poedervouwmachines tot weegschalen en farmaceutische stillevens, de collectie is indrukwekkend en goed verzorgd.
In het museum lopen we langs pillenplanken, poedervouwmachines, verzamelingen medicijnverpakkingen, balansen, pillenvergulders en simpliciakasten, met aan de wanden farmaceutische stillevens. Vervolgens komen we langs apotheekopstanden uit 1780 tot 1914, een farmaceutische reis van Brno, Oldenzaal, Roermond, Doorwerth en Amsterdam. De reis gaat verder, van handgeschreven etiketten via de typemachine tot de computeruitdraai. Deze vijftig jaar van verzamelen, van een paar pillendoosjes op rommelmarkten tot bijzondere apothekerspotten en gehele apotheekopstanden, geven een prachtig beeld van de farmaceutische geschiedenis.
De vrijwilligers en hun verhalen
Wat dit bezoek extra speciaal maakte, waren de verhalen van de vrijwilligers. Zij namen ons mee terug in de tijd met prachtige anekdotes en gaven ons een diepere waardering voor de geschiedenis van de farmacie. Hun gepassioneerde verhalen en diepgaande kennis over de geschiedenis van de farmacie maakten elk object in het museum levendig en relevant. Terwijl ze ons meenamen op een reis door de tijd met fascinerende anekdotes, ervoeren we de magie die ontstond door de samenkomst van de vrijwilligers van Stichting Farmaceutisch Erfgoed en die van Kisters. Dankzij hun inzet werd ons bezoek een onvergetelijke ervaring, waarin we niet alleen leerden over de geschiedenis van de farmacie, maar ook de mensen ontmoetten die deze geschiedenis levend houden. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk en het was duidelijk hoeveel liefde en toewijding er in het museum is gestopt.
Samenwerking en toekomstplannen
Ons bezoek was niet alleen een reis door de tijd, maar ook een kans om te praten over toekomstige samenwerkingen. Met ons eigen depot op Urk dat zich richt op de Nederlandse farmaceutische geschiedenis, was het inspirerend om ideeën uit te wisselen over hoe we onze gemeenschappelijke doelstellingen kunnen versterken. We willen de geschiedenis van de farmacie levendig houden en een plek bieden waar mensen vragen kunnen stellen en leren over dit fascinerende vakgebied.
Bezoek het museum
Het museum in Doorwerth bezoeken, is het absoluut de moeite waard. Het museum zoekt ook enthousiaste (vrijwillige) medewerkers uit de omgeving van Arnhem om bezoekers rond te leiden en te helpen bij het behoud van dit unieke museum.
Slotgedachte
Ons bezoek aan apothekersmuseum Kisters was een waardevolle ervaring die ons niet alleen liet kennismaken met de rijke geschiedenis van de farmacie, maar ook met de mensen die deze geschiedenis levend houden. Ik kijk uit naar toekomstige samenwerkingen en hoop dat velen van jullie de kans zullen grijpen om dit bijzondere museum te bezoeken.
Tips voor deze zomer
Bezoek het apothekersmuseum Kisters of het depot van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed op Urk. Kijk goed op de website voor meer info of neem contact op om te kijken wanneer je een bezoek kunt plannen. Het zijn relatief kleinschalige organisaties die niet alle dagen toegankelijk zijn.
Noot
We hebben dit bezoek aan apothekersmuseum Kisters gecombineerd met een bezoek aan het historisch museum Wolfheze. De twee musea liggen dicht bij elkaar en vormen een mooie aanvulling voor mensen in de gezondheidszorg.
Historisch museum Wolfheze
Al meer dan 100 jaar worden er in Wolfheze psychiatrische patiënten behandeld. In 1907 nam de ‘Vereniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders’ het initiatief hiertoe. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke historie van het terrein en de mensen die er werkten of behandeld werden, is er het Historisch Museum Wolfheze.
Een eeuw geestelijke gezondheidszorg
Gevestigd in een gebouw dat eerder plaats bood aan patiënten met een besmettelijke ziekte, maar ook fungeerde als meubelmakerij en linnenkamer, toont het museum sinds 1989 de geschiedenis van ‘Wolfheze’. Een collectie foto’s, ansichtkaarten, gebruiksvoorwerpen, apparaten, instrumenten, boeken, artikelen en verslagen vertelt het verhaal van een eeuw geestelijke gezondheidszorg.
Het was een dag om met heel veel plezier op terug te kijken, waardevol door de ontmoetingen, de verhalen en de gedeelde passie voor farmaceutisch erfgoed. Ik koester de herinneringen aan deze inspirerende ervaring en kijk uit naar toekomstige avonturen in de wereld van de farmacie. Ik zal nog een aparte blog delen met foto’s.
Nieuw:
Volg mijn gratis masterclass over social media in de zorg
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!