Een vloek of een zegen?
Hierover sprak ik op Radio1NPO en op TV voor het programma Pointer/KRO-NCRV op NPO 2 wat in het teken stond van het afbouwen van antidepressiva. Links in de comments.
Het is een zegen dat er pillen bestaan die angstklachten verlichten, slaapproblemen verminderen of iemand door een gitzwarte periode heen helpen. Het risico is echter wanneer deze middelen te hoog gedoseerd, onnodig of langdurig gebruikt worden. Dit kan leiden tot bijwerkingen, voorschrijfcascade (start middel b voor de bijwerking van middel a) en nieuwe gezondheidsproblemen liggen op de loer (van vallen en je heup breken tot obesitas).
Wanneer een pil zijn werk gedaan heeft zou iemand ook hulp moeten krijgen om er op een verantwoorde manier af te bouwen met zo min mogelijk ontwenningsklachten. Een persoonlijk afbouwplan met continue evaluatie is essentieel.
Hoe kan het zijn dat er mensen zijn die niet de hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben? Terwijl er apothekers zijn die deze zorg kunnen bieden? Deze specialistische apothekerszorg wordt niet vergoed! Patiënten zijn op zichzelf aangewezen en worden hulpbehoevend aan hun lot overgelaten. Dit is niet uit te leggen! Tegelijkertijd helpen apothekers in hun eigen tijd patiënten van hun medicijnen af. En dat is niet okay en leidt dus letterlijk tot inkomstenderving!
Ten overvloede. Demedicaliseren mag geen doel op zich worden. Sommigen hebben deze medicijnen hard nodig en kunnen niet zonder.
Werkt ons systeem medicatieovergebruik en geneesmiddelgerelateerde klachten in de hand?
“Behandeling van een gebroken heup als gevolg van de bijwerking duizeligheid wordt vergoed, maar begeleiding door de apotheker om dit te voorkomen niet?” Typisch een voorbeeld van Ziektezorg ipv Gezondheidszorg! En beleid wat alleen maar leidt tot hogere zorgkosten.
Wij, 600! (bestuurs)leden van de VJA – Vereniging van Jonge Apothekers, zetten ons in om deze zorg vergoed te krijgen voor onze patiënten. Voor begeleiding bij het afbouwen van medicatie kan prima een vergoeding komen, netzoals de zorg bij opbouwen. Daar is geen nieuw systeem voor nodig. Onvoorstelbaar dat verzekeraars aangeven dat dat men hier jaren! op moeten wachten? Deze problemen zijn niet gisteren op vandaag ontstaan en vragen nu actie. We roepen hen op hun zorgplicht op een gepaste manier in te vullen en willen jullie hier graag bij helpen!
Dankbaar voor de Kamervragen over dit onderwerp door Wieke Paulusma & Liane den Haan. Zo ook het recente debat hierover. Wij wensen minister Ernst Kuipers veel wijsheid toe voor actie hieromtrent en willen ook bij dit dossier weer een bijdrage leveren (net zoals bij het GVS ;)!)
Dus beleidsmakers binnenkort ook een kopje koffie bij jullie?
Kijk terug
https://pointer.kro-ncrv.nl/wie-helpt-ons-van-de-pillen-af
Luister terug
https://pointer.kro-ncrv.nl/afbouwen-van-medicatie
We delen graag nieuws met onze volgers. Heb je een artikel gelezen dat interessant is? Mail het naar mij. Schrijf je in voor de updates, één keer per week via de e-mail of volg op de socials.