Zorgverzekeraars en medicijnleveranciers slaan de handen ineen om de problemen rond medicijntekorten aan te pakken. Dit doen ze door hun inkoopbeleid aan te passen, zodat de beschikbaarheid van medicijnen vergroot wordt. Geneesmiddelentekorten zijn wereldwijd een groeiend probleem, veroorzaakt door verschillende factoren zoals tekorten aan grondstoffen en logistieke problemen. Nederlandse zorgverzekeraars hebben beperkte invloed op deze leveringsproblemen, maar wel op hun eigen inkoopbeleid, het zogenaamde preferentiebeleid.
Het preferentiebeleid houdt in dat zorgverzekeraars binnen een groep van vergelijkbare medicijnen een voorkeursmedicijn aanwijzen. Dit heeft in de afgelopen jaren geleid tot aanzienlijke besparingen op zorgkosten, die zijn teruggevloeid naar verzekerden. Hoewel het directe verband met medicijntekorten onduidelijk is, hebben zorgverzekeraars samen met leveranciers afspraken gemaakt om de levering van medicijnen te verbeteren.
De gemaakte afspraken omvatten onder andere tussentijdse prijsaanpassingen, spreiding van inkoopcontracten en aanpassingen in het financiële beleid bij niet nakomen van contracten door leveranciers. Alle betrokken partijen zijn tevreden met deze maatregelen, maar erkennen dat dit slechts een eerste stap is. Ze zullen blijven samenwerken en zoeken naar verdere oplossingen om medicijntekorten te verminderen.
De zorgverzekeraars willen graag in gesprek met andere partijen, zoals apothekers, om bredere oplossingen te verkennen en de leverbaarheid van medicijnen te verbeteren, alles in het belang van de patiënten.
Lees het persbericht van ZN: https://www.zn.nl/actueel/zorgverzekeraars-en-medicijnleveranciers-trekken-samen-op-in-strijd-tegen-de-medicijntekorten/