De milieu impact van geneesmiddel gebruik
De zorgsector is verantwoordelijk voor circa 7% van de totale CO2 uitstoot in Nederland, daarmee draagt de zorg paradoxaal genoeg bij aan ziekte. Dat moet veranderen! In de “Green Deal Duurzame Zorg 3.0” werken daarom alle ketenpartners, van het Ministerie tot zorgverleners, samen om duurzame zorg te realiseren. Daarmee bedoelen we zorg met een minimale negatieve impact op het milieu en/of de leefomgeving.
Medicatie is één van grootste vervuilers in de zorg. Een van de Green Deal thema’s is daarom gericht op het verminderen van de milieubelasting door geneesmiddel(gebruik).
Geneesmiddelverspilling tegengaan: we kunnen veel van elkaar leren!
Een belangrijke manier om de milieubelasting door geneesmiddel(gebruik) terug te dringen is door het tegengaan van geneesmiddelverspilling. Er zijn al veel goede ideeën om geneesmiddelverspilling lokaal terug te dringen, maar deze worden nog niet breed gedeeld. Hierdoor zien we enorme verschillen tussen geneesmiddelverspilling in verschillende ziekenhuizen, zorginstellingen en openbare apotheken. Dit blijkt uit een verspillingsmeting in 12 ziekenhuizen (uiteenlopende afdelingen), 12 instellingen en 11 openbare apotheken.
Ideeen?
Om daar verandering in te brengen, brengen wij alle initiatieven in kaart om geneesmiddelverspilling tegen te gaan. Heb jij ideeën om geneesmiddelverspilling tegen te gaan? Of ken je al initiatieven uit jouw apotheek? Van kleine logistieke aanpassingen tot grote projecten, wij zijn erg geïnteresseerd!
Laat je gelden en vul onze vragenlijst aan met ideeën om geneesmiddelverspilling tegen te gaan! Inventarisatie geneesmiddelenverspilling (google.com)
Doel van het onderzoek
Wat wij doen met deze informatie?
Op 29 mei gaan we op basis van deze initiatieven in gesprek. In een co-creatie sessie worden (ziekenhuis)apothekers, apothekersassistenten, verpleegkundigen, voorschrijvers en zorgverzekeraars uitgedaagd om de impact en haalbaarheid van deze initiatieven te beoordelen. Hierdoor ontstaat er een routekaart van initiatieven tegen geneesmiddelverspilling, startend met de initiatieven met de grootste impact en haalbaarheid.
Op deze manier kunnen we dus nog in 2024 aan de slag met geneesmiddelverspilling tegengaan! Wil jij ons helpen door het invullen van bovenstaande vragenlijst?
Be part of the solution, not the pollution
Alvast bedankt namens het onderzoeksteam van de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) en NVZA (Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers)
Carina van Schooten, NVZA en KNMP
Lisa-Marie Smale, Radboudumc namens NFU
Leuk om te vermelden, binnenkort neem ik een podcast op over geneesmiddelenverspilling.