Vandaag een nieuwsbericht vanuit de KNMP. Wat we massaal moeten delen, vind ik. Het is zeer onverstandig om de vergoeding voor dit medicijn te stoppen. Er zijn veel mensen die dit middel gebruiken. Hieronder een korte toelichting vanuit de KNMP. Excuses voor het vele vakjargon. In de Tweede Kamer wordt er op 9 juni gedebatteerd over het geneesmiddelenbeleid en pakketbeheer. Richting dat debat spreekt de KNMP met diverse Tweede Kamerleden over de vergoeding van vitamine D, en wil de apothekersorganisatie gezamenlijk optrekken met bijvoorbeeld patiëntenorganisaties.
Petra Hoogland, Apotheker: ‘Vitamine D tekort verhoogt het risico op botontkalking, depressie en verhoogt de kans op vallen bij ouderen etc etc. Het is heel belangrijk dat kwetsbare ouderen en iedereen met een tekort dit blijft gebruiken. Het niet vergoeden is een verschraling van onze gezondheidszorg en voor hoe wij als Nederland voor onze ouderen zorgen.’
Het is van belang dan we als patiënten en zorgmedewerkers laten horen dat we het niet eens zijn met dit besluit. Daarom deel ik het onderstaande bericht.
Het bericht van de KNMP: De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers en apotheken.
Zorginstituut: vergoed vitamine D niet meer uit basispakket
Het Zorginstituut adviseert om geen colecalciferol-bevattende geneesmiddelen (vitamine D) meer te vergoeden uit het basispakket. Dat blijkt uit een advies van het Zorginstituut aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als het advies wordt overgenomen, krijgen bijna 1,5 miljoen Nederlanders geen vergoeding meer voor hun vitamine D-geneesmiddel. De KNMP is het oneens met deze uitstroom, en wijst onder meer op de gezondheidsgevolgen van verminderd gebruik door kwetsbare ouderen.
Het Zorginstituut schrijft in haar advies dat deze geneesmiddelen voor eigen rekening van de patiënt moeten komen omdat deze niet voldoen aan het pakketcriterium ‘noodzakelijk te verzekeren zorg’. ‘Naar verwachting geldt voor verreweg de meeste gebruikers dat zij kunnen overstappen op een ‘zelfzorgmiddel’, aldus het adviesorgaan. Dat betekent dat vitamine D-gebruikers, zoals kwetsbare ouderen en mensen met een migratieachtergrond, deze middelen zelf moeten aanschaffen. Daarmee verschuiven kosten van het collectief naar het individu. Dat mensen deze kosten niet zelf kunnen betalen, ziet het Zorginstituut als ‘een maatschappelijk probleem en geen probleem dat binnen de zorgverzekering moet worden opgelost’. Voor hen zijn er ‘gemeentelijke en fiscale regelingen die kunnen helpen’, aldus het adviesorgaan.
Het ministerie moet nog reageren op het advies van het Zorginstituut. Dat gebeurt naar verwachting deze maand, of begin juni. In de Tweede Kamer wordt er op 9 juni gedebatteerd over het geneesmiddelenbeleid en pakketbeheer. Richting dat debat spreekt de KNMP met diverse Tweede Kamerleden over de vergoeding van vitamine D, en wil de apothekersorganisatie gezamenlijk optrekken met bijvoorbeeld patiëntenorganisaties.
https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2022/05/10/vitamine-d-advies