Medicijntekorten komen steeds vaker voor, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Dit gebeurt wanneer een medicijn tijdelijk niet of moeilijk verkrijgbaar is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals productieproblemen, een tekort aan grondstoffen, of een hogere vraag naar het medicijn.
Fabrikanten moeten mogelijke tekorten melden bij een meldpunt, zodat sneller naar een oplossing gezocht kan worden. Oplossingen kunnen bijvoorbeeld zijn: een ander medicijn gebruiken, medicijnen uit het buitenland halen, of de productie verhogen. Soms zijn er geen goede alternatieven, dan worden er extra maatregelen genomen.
Als je vragen hebt over jouw medicijn, bespreek dit met je arts of apotheker.
Oorzaken van een medicijntekort
Een tekort kan op verschillende manieren ontstaan, zoals:
- Vertraging in de productie.
- Problemen met het plannen of verspreiden van de medicijnen.
- Een grotere vraag naar een medicijn, bijvoorbeeld omdat een vergelijkbaar medicijn niet leverbaar is.
- Tekort aan de grondstoffen die nodig zijn om het medicijn te maken.
- Problemen met de kwaliteit van het medicijn.
- Financiële problemen bij de fabrikant, zoals een faillissement.
Dit heeft dus niets te maken met apothekersassistenten die gaan staken. Deel deze info op de kanalen van jullie organisatie, om zo meer mensen uit te leggen hoe het medicijntekort ontstaat.
Wat doen we bij een mogelijk medicijntekort?
Dit heeft dus niets te maken met apothekersassistenten die gaan staken. Deel deze info op de kanalen van jullie apotheek, om zo meer mensen uit te leggen hoe het medicijntekort ontstaat.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!
Bron: CBG