Nederlands medicijntekort: Een tikkende tijdbom
In een tijd waarin er een gebrek is aan beschikbare antibiotica, wordt de ernst van de medicijntekorten in Nederland duidelijk, wat een verontrustende ontwikkeling is.
Beschikbaarheidsproblemen antibiotica voor kinderen
De IGJ heeft tekortenbesluiten afgegeven, waardoor apothekers en groothandelaren tijdelijk vergelijkbare medicijnen uit het buitenland mogen halen. Deze maatregel voorziet niet volledig in de behoefte, omdat andere Europese landen ook tekorten met antibiotica hebben en de levertijd meerdere dagen tot weken is:
https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2024/02/28/beschikbaarheidsproblemen-antibiotica-voor-kinderen
Deze kwestie, belicht door Arjan Lubach in een recente video, werpt een scherp licht op de kwetsbaarheden van ons gezondheidssysteem. Het is hoog tijd dat we deze problematiek serieus nemen en actie ondernemen.
Het Nederlandse systeem mag dan wel goedkoop lijken zolang alles soepel verloopt, maar het toont zijn zwakheden wanneer er een tekort ontstaat. Als een van de laatste in de rij voor leveringen, bevindt Nederland zich in een benarde positie wanneer farmaceutische bedrijven ervoor kiezen om elders te verkopen. Het is begrijpelijk dat zij de voorkeur geven aan landen als België of Duitsland, waar de prijzen aantrekkelijker zijn. Echter, in tijden van schaarste betekent dit dat we gedwongen zijn om elders te zoeken naar essentiële medicijnen.
Maar wat is de oplossing?
Het antwoord lijkt te liggen in het terugbrengen van de productie naar Nederland/Europa zelf. Dit zou niet alleen de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers verminderen, maar het zou ook gunstig zijn voor het milieu en de economie. Door de productie lokaal te houden, kunnen we niet alleen de medicijntekorten aanpakken, maar ook de werkgelegenheid stimuleren en de ecologische voetafdruk van het transport verminderen.
Deze kwestie gaat niet alleen over de beschikbaarheid van medicijnen op korte termijn, maar ook over de veerkracht en duurzaamheid van ons gezondheidszorgsysteem op de lange termijn. Het is van vitaal belang dat we nu actie ondernemen om deze problemen aan te pakken voordat ze escaleren tot een volledige crisis.
Het delen van de video van Arjan Lubach over medicijntekorten is een belangrijke stap om bewustwording te creëren en druk uit te oefenen op beleidsmakers om actie te ondernemen. Samen kunnen we een verschil maken en streven naar een gezondheidssysteem dat betrouwbaar en veerkrachtig is, zelfs in tijden van tegenspoed. Laten we deze kans aangrijpen om de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland veilig te stellen.
Heb jij nieuws stuur me dan een e-mail.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!