Ik ben de macht van de zorgverzekeraars zo zat!
Cao Apotheken het is als de kip en het ei
Alsof apothekersassistenten al niet genoeg te maken hebben met werkdruk en stress, komen er nu nog meer zorgen bij. Vanuit een demonstratie in maart is er een ingang gevonden voor een gesprek. Het aanbod ligt op tafel en er mag nu worden gestemd via CNV en FNV. Laten we in dit stuk maar niet verder ingaan op de inflatie, want die pijn voelen we al genoeg in onze portemonnee. Laten we nu het verhaal van de kip en het ei verder definiëren. Of zullen we appels en peren met elkaar vergelijken vandaag?
Andere beroepen blijven staken en het werkt!
Loonsverhoging voor personeel in het ziekenhuis van 10%. Operaties gaan niet door! En hop het werkt. Studenten die niet naar school kunnen, omdat het openbaar vervoer staakt? Buschauffeurs krijgen er steeds weer geld bij. Gewoon het openbare leven en de niet essentiële zorg plat leggen. Dat kan wel.
De apothekersassistenten kunnen toch niet achterblijven? ‘Zo zo’, na een demonstratie komt er een gesprek over beloning. ‘Poe poe’,apothekersassistenten krijgen als kers op de taart (not) een voorstel van 5%, maar ‘oei‘ helaas ze moeten deze 5% wel zelf betalen door te minderen op het pensioen. Wat is dat nu?! Er was een heel klein beetje hoop en ‘poef’, weg is de hoop. Hiermee is ook een stukje vertrouwen weg. Het wakkert boosheid aan en dat geeft weer stress.
Staken mag niet. Begin 2024 starten er weer nieuwe onderhandelingen. Lopen die niet naar tevredenheid, dan pas komt er ruimte om te staken. Dat is wettelijk vastgesteld.
Zorgverzekeraars
Er gaat een verhaal rond dat zorgverzekeraars hebben aangegeven geen hogere vergoeding te willen betalen aan apotheken, tenzij dat het personeel aantoonbaar meer salaris krijgt. Echter ligt er nu een aanbod vanuit de werkgevers voor een kleine verhoging, die weer uit het pensioen gehaald moet worden. Dus apothekersassistenten gaan er hoe dan ook op achteruit. Bij komt dan deze gedachte meteen op: Krijgen apotheken echt een hogere vergoeding als ze meer salaris moeten betalen? Laten we dat even in de gaten houden. Want dan klopt dit kip, ei verhaal niet.
Ik ben de macht van de zorgverzekeraars zo zat!
Het lijkt erop dat de zorgverzekeraars de oplossing voor de hoge zorgkosten hebben gevonden: blijven pesten tot de boel in elkaar zakt en zelf lekker veel winst maken. Of zie ik dat verkeerd?
De kip of het ei?
Verhogen we eerst het salaris? Of willen we eerst een hogere vergoeding op recept voor het werk in de apotheek? De werkgevers zitten tussen twee vuren in. De inflatie blijft voor beide partijen evenveel. De werknemers trekken aan het kortste eind. Maar mensen met een lager inkomen merken er nu eenmaal meer van. Of zal die vergoeding er sowieso al anders uit gaan zien? Weten zorgverzekeraars al meer?
Gisteren publiceerde ik een hartenkreet. Om elkaar op te zoeken, elkaar te ondersteunen en dezelfde dag maakten de bonden het aanbod bekend. De reacties vanuit de beroepsgroep apothekersassistenten zijn niet mis. De werkgevers hebben aangegeven: ‘Take it or leave it’, als ik dat lees, denk ik meteen: ‘iets te stoere taal’. Dat heeft toch niets te maken met het oplossen van het probleem? Dat voelt niet als: ‘Er samen voor gaan’.
Waarom helpen we elkaar niet?
We willen met plezier naar het werk, we willen meer nieuwe collega’s die apothekersassistent willen worden. Hoe gaan we daarvoor zorgen?
Maar vanuit de apothekersassistenten en de bond hoor ik geen geluiden over als “take it or leave it”. Is hier een zwakkere positie? Gaan we samen voor het grotere geheel? Hebben zij de juiste onderhandelaars aan tafel staan?
Niet belangrijk genoeg?
Waarom maken het FNV en CNV zich zo hard voor verhoging bij het zorgpersoneel in het ziekenhuis , het openbaar vervoer en niet voor de mensen in de apotheek? Die vraag hebben apothekersassistenten voorgelegd aan de bonden. Het schijnt dat er niet zoveel apothekersassistenten lid zijn, krijgen ze dan te horen.
Appels met peren vergelijken
Het precieze aantal buschauffeurs in Nederland is lastig te achterhalen, omdat er verschillende soorten bussen zijn en de chauffeurs voor diverse bedrijven werken. Volgens het CBS waren er in 2020 ongeveer 74 duizend mensen werkzaam als bus-, tram- en metrobestuurder, waarvan een deel dus buschauffeur is.
Het aantal apothekersassistenten
Op dit moment is er geen exact aantal apothekersassistenten in Nederland bekend. Het aantal apothekersassistenten kan variëren van jaar tot jaar en hangt af van verschillende factoren, zoals de behoefte aan apotheken en de beschikbaarheid van vacatures. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Farmacie (KNMP) heeft wel aangegeven dat er in 2020 in totaal 12.191 apothekersassistenten in Nederland werkzaam waren.
Het aanbod
Er ligt een voorstel voor een salarisverhoging, echter willen ze daarbij het pensioen verlagen, welke risico’s of afwegingen moeten apothekersassistenten maken?
Een hoger salaris kan aantrekkelijk zijn, maar een verlaging van het pensioen zal op de lange termijn juist nadelig uitpakken. Wie laat dat zien aan de beroepsgroep? Wie rekent het voor? Hoe ziet dat er over 10 of 30 jaar uit? Op basis waarvan nemen de apothekersassistenten een beslissing. Waar is de financieel adviseur?
Stof om over na te denken
Als we zo doorgaan is er straks geen assistente meer over. Dat roepen we al jaren. Hoe gaan ze dan die toko runnen? Wie helpt de patiënt? Of willen we zelf het vak de nek omdraaien?
Zoveel vragen… ik moet het even kwijt. Ik loop er al de hele dag over na te denken.
Ik hoor graag jullie reactie.
Heel veel liefs, Ellen
Apothekersassistent, Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #resultaat #content #training
Ellen schreef het boek Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek om patiënten te laten zien hoe het werkt achter de balie in de
apotheek.
Ellen schrijft aan een nieuw boek: Get Social | Hoe kom jij in verbinding met jouw patiënten online?
Volg ons op de apothekersassistentenblog: