Iris, werkgever en apotheker schreef het volgende op LinkedIn: Het is nu al een paar weken aan de gang: de estafette-staking van apotheekmedewerkers. Het is begonnen in de bollenstreek en heeft zich langzaam over de rest van het land verspreid. Zij staken omdat ze vinden dat zij te weinig loon krijgen.
💸 Ik heb heel veel begrip voor deze stakingen; een startende apothekersassistent (MBO-4) verdient 2.309,73 euro, ter vergelijking het minimumloon is 2.140,92 (obv 36 uur). Je kan als assistent groeien tot maximaal 3.211,44 euro. En omdat het een standaard CAO is mag je hier als werkgever niet van afwijken, ook niet in positieve zin dus. De situatie van HBO-medewerkers in de apotheek is al niet veel beter trouwens. De farmakundige die bij mij stage heeft gelopen verdiende meer bij een sieradenwinkel dan dat zij in de apotheek zou verdienen!
➡️ De instroom aan assistenten van de opleiding was al niet zo groot maar deze lijkt elk jaar kleiner te worden. En de apothekersassisten die wel voor de openbare apotheek hebben gekozen rennen steeds harder weg. Zij gaan in het ziekenhuis werken (hier geldt een andere CAO), bij een detacheringsbureau, gaan als ZZPer aan de slag of nog erger, kiezen voor een heel ander beroep.
🔁 Door deze ontwikkelingen is het onmogelijk om een vacature te vullen. Dit, in combinatie met de steeds verder toenemende geneesmiddeltekorten zorgt voor een steeds hogere werkdruk waardoor nog meer mensen uitvallen en je personeelsprobleem nóg groter wordt. We zitten al jaren in een vicieuze cirkel waar we maar niet uitkomen.
En wat doen wij als werkgevers? Wij juichen de stakingen toe! Wij zeggen: Jullie hebben groot gelijk, wij geven jullie veel te weinig geld. Maaaar dit is de schuld van de zorgverzekeraars, ga daar maar geld halen. Of ga maar naar de overheid, misschien kan die er iets aan doen?
⁉️ Vol verbazing kijk ik naar de reacties van de werkgeversorganisaties en andere apotheekeigenaren die deze boodschap verkondigen. Sinds wanneer is het de verantwoordelijkheid van onze medewerkers om dit geld binnen te halen??
Als wij tijdens onze contractonderhandelingen vorig jaar gezien hadden dat de beloning te laag zou zijn voor een realistische loonstijging hadden WIJ toen niet moeten tekenen. Als we het allemaal zo eens zijn met deze stakingen, waarom gaan we dan niet zelf staken ipv dit klusje aan onze medewerkers over te laten?
En wat doen de apotheekmedewerkers? Die laten zich door ons voor het karretje spannen. Waar de staking eerst plaatsvond voor een apotheek is dit inmiddels verschoven naar de kantoren van de zorgverzekeraars. Lekker makkelijk voor de werkgevers, hoeven wij het zelf niet te doen.
❤️ Aan alle fantastische apotheekmedewerkers: houd de bal alsjeblieft waar de bal zou moeten liggen. Staak tegen de werkgeversorganisaties, tegen je werkgever, staak tegen mij! Want wij hebben de verantwoordelijkheid om dit voor jullie op te lossen!
Ellen: ‘Vorige week sprak ik collega’s toe tijdens de staking in het Noorden van Nederland en toen had ik het over: Dit kan zo niet langer. Werkgevers traden niet hard op en gingen veel te makkelijk akkoord met slechte contractvoorwaarden van de zorgverzekeraars. Ik ben heel blij om te lezen dat Iris de ballen om zich hierover uit te spreken!’
Paula, Actiecomité Apothekersassistenten: ‘Beste Iris, bedankt voor je steun. Echter is het ondertekenen van die slechte contracten al jaren aan de gang. En niet sinds vorig jaar. In 2019 zijn er al brieven gestuurd naar minister Bruins van VWS! Over de te lage tarieven en dat het personeel daar de dupe van is. Daar staat een mooi artikel over in het Pharmaceutisch Weekblad. Sinds begin 2023 is het actiecomité aan het strijden voor betere voorwaarden en beloning. En wat krijgen we als zoethoudertje? Meer loon, maar er moet wel iets veranderen aan ons pensioeninleg. Dus sigaar uit eigen doos! En dat blijft dus zo. Er werd afgesproken dat dit voor 1 jaar zou zijn. Maar dat is dus niet zo. We worden uitgemolken tot op het bot. De stakingen zullen door gaan, met of zonder de rest, want wij doen het al jaren zonder steun. Want die contracten….zijn wurgcontracten, maar wij gaan daar niet meer voor betalen!’