Het is echt schrikken: in apotheken gaat het duizenden keren mis met de controle op medicijnen. Dit kan soms ernstige gevolgen hebben voor patiënten. Uit een onderzoek van EenVandaag onder 2.730 apothekersassistenten blijkt dat de fouten vooral ontstaan bij het uitgeven van medicatie.

Te weinig personeel en hoge werkdruk
Door personeelstekorten en hoge werkdruk lukt het apothekersassistenten vaak niet om de verplichte tweede controle uit te voeren, het zogenaamde vierogenprincipe. Soms zijn medicijnen al meegegeven voordat er een tweede controle is gedaan, of er heeft alleen een stagiaire meegekeken. Veel assistenten staan bij het openen en sluiten van de apotheek ook alleen, waardoor extra controle niet mogelijk is. Een kwart van de assistenten voelt zich hier niet goed bij.
Gevaarlijke fouten
Fouten kunnen er makkelijk insluipen: een verkeerd medicijn, het geneesmiddel aan de verkeerde persoon of een onjuiste dosering. Dit soort zaken kunnen ongemerkt blijven als er geen tweede controle is.
Ernstige gevolgen
De 70-jarige Cor Toorenburg heeft dit aan den lijve ondervonden. Hij kreeg een te hoge dosis pijnstillers mee naar huis en viel versuft van de trap. Gelukkig is het goed afgelopen, maar het had veel erger kunnen zijn. Cor denkt dat de fout komt door onderbezetting in de apotheek.
Signalen serieus nemen
Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVN) vindt de signalen van de apothekersassistenten belangrijk. Ze benadrukt dat de tweede controle cruciaal is om incidenten te voorkomen. Apothekers en hun assistenten moeten samen goed kijken naar het proces in de apotheek en afspreken welke medicijnen de hoogste risico’s geven en daarom de hoogste prioriteit krijgen bij de controle.
‘Ik neem ze niets kwalijk’
Cor let voortaan extra goed op als hij zijn medicijnen ophaalt, maar neemt de apothekersassistenten niets kwalijk. “Ik geef geen enkel negatief woord over die mensen. Het zijn schatten, laat ik dat allemaal voorop stellen. Maar zij worden ook een beetje gedwongen om dit zo op te pakken.”
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de brancheorganisatie van apothekers, komt later vandaag bij EenVandaag met een reactie op de signalen van de apothekersassistenten.
Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Apothekersassistenten werken hard en precies, maar door personeelstekorten en hoge werkdruk kunnen ze hun werk niet altijd goed doen. Het is belangrijk dat apothekers, de overheid en brancheorganisaties deze signalen serieus nemen en actie ondernemen. Wat denk jij dat er nodig is om dit op te lossen? Laat het weten in de reacties.