Er wordt volop gereisd en daarom is het handig nog even wat extra aandacht te schenken aan de reisapotheek. Een goede voorbereiding kan echt erg veel rust geven tijdens het inpakken. Je mag dit bericht natuurlijk delen met vrienden, familie en collega’s waarmee je op reis gaat. Zo is iedereen goed voorbereid. Graag deel ik deze adviezen met je.
Speciaal voor apothekersassistenten en doktersassistenten is er een campagne beschikbaar voor op jullie socials. Lees hier verder.
Reisapotheek
Ga je op reis, al is het maar voor enkele dagen, neem dan een op jouw reis en persoonlijke situatie afgestemde reisapotheek mee. Veel reizigers naar (sub)tropische bestemmingen krijgen klachten van reizigersdiarree of huidinfecties door steken van insecten. Bereid je daarom goed voor.
- ORS Dit zorgt ervoor dat het vocht- en zoutgehalte van het lichaam op peil komt/blijft bij braken en diarree.
- Diarreeremmers (loperamide) Te gebruiken bij diarree zonder koorts of bloed /slijmbijmenging (niet geschikt voor jonge kinderen).
- Insectenwerend middel Vaak is DEET (diëthyltoluamide) toegevoegd; een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Voor kinderen jonger dan 2 jaar en zwangere vrouwen adviseren wij een concentratie DEET van maximaal 30%.
- Behandeling na insecten- of kwallenbeet Deze beten geven vaak jeukklachten. Kies voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft.
- Zonnebrandcrème Neem een waterbestendige zonnebrandcrème mee met een hoge beschermingsfactor. Verzorg jouw lippen met een beschermende lippenbalsem met UV-filter. Gebruik jouw zonnebril en neem een after sun product mee.
- Thermometer Bij voorkeur een digitale thermometer.
- Pijnstillers Middelen tegen koorts en pijn, zoals paracetamol. Voor kinderen is er speciale kinderparacetamol (liever geen zetpillen i.v.m. de warmte). Onderzoek bij kinderen en jong volwassenen wijst uit dat paracetamol, voordat de vaccinatie wordt gegeven, een lagere afweerreactie op het vaccin geeft. Paracetamol na vaccinatie is geen probleem.
- Tekenpincet Verblijf je veel in de natuur, neem dan een tekenpincet en de instructies voor het verwijderen van een teek mee.
- Condooms In veel landen zijn condooms moeilijk verkrijgbaar en niet altijd betrouwbaar. Neem ze bij voorkeur mee uit Nederland.
- EHBO artikelen Een verbandset met pleisters, schaar en steriele gazen. Eventueel steri-strips voor snijwonden, zwachtels en veiligheidsspelden.
- Ontsmettingsmiddel Voor wondjes (bijvoorbeeld Betadine jodium). Elke huidaandoening, hoe klein ook (zoals insectenbeten of schaafwonden), moet zorgvuldig schoongemaakt en ontsmet worden.
- Middel tegen lucht-, zee- en wagenziekte (cyclizine of meclozine). Hier zijn tabletten voor te koop, overleg even met uw apotheker. Neem het middel 1 à 2 uur voor vertrek in.
Neem voldoende voorraad van je eigen medicijnen mee en bewaar de bijsluiters en gebruiksaanwijzingen bij het medicijn. Verdeel de medicijnen over verschillende koffers/tassen i.v.m. mogelijk zoekraken van bagagestukken.
Afhankelijk van de aard van de reis, de duur en persoonlijke omstandigheden, kun je de reisapotheek uitbreiden. Je kunt hierbij denken aan de volgende producten:
- Steriel injectie materiaal
- Hoogteziekte tabletten
- Neusdruppels (xylometazoline)
- Antiseptische zalf
- Middel om water te ontsmetten (filter/druppels)
- Lensvloeistof
- Anticonceptiepillen
- Malariamiddelen
- Insuline. Voor het vervoer van insuline zijn speciale koeltasjes verkrijgbaar.
- Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen ( bijvoorbeeld Ritalin®) heb je een speciale verklaring nodig. Vraag hiernaar bij de apotheek.
En verder
- Het Europees Medisch Paspoort, ook wel geneesmiddelenpaspoort of medicijnenpaspoort genoemd. Raakt jij jouw medicijnen kwijt of hebt je te weinig, dan kun je in het buitenland laten zien wat je nodig hebt. Vraag ernaar bij de apotheek.
Bron: GGD