Verhalen uit de apotheek
Geniet van verhalen en anekdotes van jouw collega’s in de apotheek en huisartsenpraktijk.
De farmacie heeft veel verschillende kanten
Ellen Kruize
‘Je kunt wel een boek schrijven over de apotheek! Zelfs wel tien,’ riep ik bij aanvang van het schrijven van mijn eerste boek. Nou, hier is nummer twee: Verhalen uit de apotheek.
In het eerste boek Educated Drugdealer heb ik je meegenomen in de opleiding tot apothekersassistente en naar een deel van mijn leven als apothekersassistente. Situaties met patiënten en een korte uitleg. Dat was een heel persoonlijke reis. In dit boek, met nieuwe verhalen, wil ik je laten zien dat er verschillende functies zijn in de apotheek met ieder hun verschillende werkzaamheden. Ik deel mijn nieuwe blogs. Elke blog behandelt een eigen onderwerp. Je kunt kort een stukje lezen en het boek wegleggen of misschien wil je meer en lees je lekker door.
Het is mijn doel om het zo uit te leggen dat het leesbaar is voor iedereen die interesse heeft in het reilen en zeilen van de apotheek. De farmacie heeft veel verschillende kanten.
‘Waar begin ik?’
De farmacie, ook wel artsenijbereidkunde genoemd, houdt zich bezig met wetenschappen. De ontwikkeling, bereiding, samenstelling en levering van medicijnen. Een veilig product en een effectief gebruik daarvan.
Die medicijnen zijn stoffen die helpen een ziekte te voorkomen, tegen te gaan of de klachten te bestrijden. De mensen die in de apotheek werken helpen patiënten bij veilig medicijngebruik. Het signaleren, afhandelen en beoordelen van de veiligheid en de werkzaamheid. Om een medicijn goed te kunnen gebruiken, moet je precies weten hoe je dat moet doen. Je krijgt medicatie met uitleg en begeleiding van de apotheekmedewerkers. Het voorgeschreven medicijn moet natuurlijk te verkrijgen zijn om het te kunnen gebruiken. Dat laatste is nogal een uitdaging, een mondiaal probleem zelfs.
De apothekers zijn wettelijk verantwoordelijk voor het gehele proces. Apothekers controleren of het voorschrift (recept) passend is (veiligheid en effectiviteit) en of het recept aan de wettelijke eisen voldoet.
Die kennis over goed gebruik komt uit de farmacologie, ook wel de farmaceutische wetenschap genoemd. Er is kennis nodig. Over het medicijn, over het lichaam en de omgang van patiënten met medicijnen. Het medicijn kan nog zo goed zijn, maar als het niet goed gebruikt wordt heeft de patiënt er weinig aan.
We weten inmiddels veel over het lichaam en de werkingsmechanismen, bijwerkingen en wisselwerkingen van geneesmiddelen. De farmacie blijft in onderzoek en in ontwikkeling. Via diverse media komt hier regelmatig informatie over naar buiten.
Ik wens je veel leesplezier.
Ik ben benieuwd wat je van dit boek vond. Welk inzicht heb je gekregen? Laat je het aan me weten via de e-mail?
Wil je meer van deze verhalen lezen? Dit verhaal komt uit mijn boek: Verhalen uit de apotheek. Mijn persoonlijke missie is het dichter bij elkaar brengen van patiënten en zorgverleners. Dan doen we door met elkaar te praten. Kennis te delen. Via mijn boeken en podcast probeer ik dat te bereiken.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!