Verhalen uit de apotheek
Geniet van verhalen en anekdotes van jouw collega’s in de apotheek en huisartsenpraktijk.
Bij de apotheekhoudende huisarts
Gastblog: Annelies, apothekersassistente
Een kleine advertentie in de regionale krant, LinkedIn bestond nog niet. Een apotheekhoudende huisartsenpraktijk in een naburig dorp zocht een apothekersassistente. Ik deed wat ik nooit eerder had gedaan: een sollicitatiebrief schrijven. Na een gesprek met de jongste van de twee dorpsdokters werd ik aangenomen. Het was een hele omschakeling: hier werden de etiketjes nog met de hand en de herhaalrecepten met doordrukvellen op een A4 blocnote geschreven. De declaraties naar de verzekering gingen ook alle-maal handmatig. De oude dorpsdokter had jaren in de tropen gewerkt, hij was erg zuinig met papier. Als er een patiënt bij hem uit de spreekkamer kwam, kreeg ik een afgescheurd randje van een brief, waar het voorschrift op gekriebeld was.
De praktijk was aan huis, waar de oude dorpsdokter met zijn vrouw woonde. In de praktijk was het zelfs voor mij een beetje terug in de tijd, maar dat had zo z’n charme. De collega-doktersassistente was een leuke meid, met wie ik goed overweg kon. De taken waren verdeeld, maar we hielpen elkaar als het nodig was. Zo nam ik de telefoon op als zij net bij een patiënt het Hb aan het prikken of een urinemonster aan het onderzoeken was.
’s Morgens bij binnenkomst haalde ik alle lege doosjes uit het buitenkastje en ging de herhaalmedicatie klaarmaken: eerst op papier inschrijven, etiket typen en dan het met een telgootje uittellen van tabletten en capsules uit grote voorraadpotten. Stripverpakkingen bestonden toen nog nauwelijks. De bloedverdunner Sintrom® (acenocoumarol) kwam in bruine glazen potten van duizend stuks binnen.
Er werd hier toen ook nog zelf bereid. Zo was er een speciaal voorschrift van een dermatoloog: Salicylzuur in Adeps Suilles (reuzel, stug varkensvet). Het beste resultaat, een mooie gladde zalf, kreeg je met de keukenmixer van mevrouw!
Rond tien uur was er koffie in de huiskamer van de dokters-woning. De vrouw van de oude dokter schonk in en had er vaak wat lekkers bij. Zij zag ook altijd gelijk hoe het met je ging.
Toen ik hier al een paar jaar werkte en een keer geen koffie, maar thee vroeg, zei ze: ‘Ben je zwanger?’
Ja, voor mevrouw kon je niets verbergen!
Hb
Hemoglobine – afgekort ‘Hb’ – is een eiwit in je bloed dat zuurstof van je longen naar de rest van je lichaam vervoert. Tegelijkertijd voert het de afvalstof koolstofdioxide (CO2) af van je bloedbanen naar je longen waarna je het uitademt. In elke rode bloedcel zitten ongeveer 270 miljoen Hb-moleculen die zorgen voor de rode kleur van je bloed.
Adeps suilles
Reuzel, varkensvet. De volksgeneeskunde in West- en Centraal-Europa maakte al sinds de oudheid gebruik van varkensvet als een traditionele zalfbasis. De eerste vermeldingen van het gebruik van varkensvet zijn te vinden in oude herbaria en recepten, evenals in de herinneringen van onze grootmoeders. Ze produceerden kruidenzalf doorgaans thuis (het vaakst maakten ze de universele calendulazalf van de goudsbloemblaadjes). Nog tot halverwege de 20e eeuw werd het gestabiliseerd niet uitgebakken varkensvet (Adeps Suillus stabilisatus) vaak ook in de apotheken gebruikt, om bepaalde zalven te maken.
Salicylzuur op de huid
Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen. Salicylzuur in lage sterktes, van 10% en minder, wordt gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, zoals een droge huid, psoriasis en eczeem.
Ik ben benieuwd wat je van dit boek vond. Welk inzicht heb je gekregen? Laat je het aan me weten via de e-mail?
Wil je meer van deze verhalen lezen? Dit verhaal komt uit mijn boek: Verhalen uit de apotheek. Mijn persoonlijke missie is het dichter bij elkaar brengen van patiënten en zorgverleners. Dan doen we door met elkaar te praten. Kennis te delen. Via mijn boeken en podcast probeer ik dat te bereiken.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!