Heeft iedereen in Nederland een huisarts?
In Nederland heeft bijna iedereen een huisarts. De huisarts kent jouw gezondheidssituatie. Het is heel moeilijk voor huisartsen en doktersassistenten om nieuwe collega’s te vinden.
Hoeveel mensen hebben geen huisarts?
Al ongeveer 500000 Nederlanders hebben geen eigen huisarts, volgens een ruwe schatting van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
Is huisarts in woonplaats verplicht?
Om naar de huisarts te kunnen, moet een verzekerde zich zelf inschrijven bij een huisarts in zijn woonplaats. Dat kan bij veel praktijken online dus kijk eerst of dat zo kan. Om de werkdruk te verlagen. Zodat patiënten goed geholpen kunnen worden.
Wat moet ik doen als ik geen huisarts hebt?
Wie geen huisarts kan vinden, kan zich richten tot de zorgverzekeraar. Die heeft zorgplicht en heeft daarvoor een afdeling wachtlijst- of zorgbemiddeling. Dit zou in de toekomst best vaker voor kunnen komen.
Wat voor vergoeding krijgt een huisarts?
Een huisarts ontvangt een vast bedrag per patiënt per jaar. Voor extra onderzoeken of medische handelingen is een aparte vergoeding. Voor een consult staat 10 minuten.
Wat als alle huisartsen vol zitten?
Je kunt contact opnemen met de zorgverzekeraar. Jouw zorgverzekeraar heeft een speciale afdeling voor zorgbemiddeling en kan helpen met het vinden van een nieuwe huisarts.
Hoeveel mensen bezoeken de huisarts?
Ruim zeven op de tien Nederlanders komen jaarlijks wel eens bij de huisarts. In de afgelopen twee jaar is dat aantal erg toegenomen. Vooral veel telefoon en mensen kwamen ook vaker langs.
Heeft een huisarts zelf ook een huisarts?
Het aantal artsen dat zelf een huisarts heeft neemt toe, waardoor inmiddels de overgrote meerderheid zich bij een huisartsenpraktijk heeft ingeschreven. Wel blijft desondanks de neiging tot zelfdokteren groot. Het is natuurlijk altijd moeilijk om iets waar je zelf veel van weet uit handen te geven. Toch blijft het beter voor huisartsen om zelf om dit uit handen te geven. Als je zelf ziek bent of klachten hebt komen daar vaak andere emoties bij kijken. Zijn er genoeg huisartsen voor de huisartsen zelf?
Kun je bij alle huisartsen terecht?
Iedereen kan een bezoek brengen aan de huisarts: met een basisverzekering hoef je hier niets voor te betalen.
Kan ik een andere huisarts bezoeken?
Ga je naar een andere huisarts dan waar je staat ingeschreven, bijvoorbeeld omdat je niet in je eigen woonplaats bent? Dan is dit vaak alleen mogelijk als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg. De huisarts of de assistente beoordeelt of er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg.
Ellen: ‘Wil je meer weten over de huisartsenpraktijk of de huisartsenzorg? Wij delen regelmatig blogs van collega’s over het werk. Via onze socials of onze updates kan je deze volgen.
Steek jouw huisarts een hart onder de riem met deze gratis poster.’
Bronnen: Medisch contact, LC Friesland, Zorgkiezer, Trouw, webwoordenboek, cbs, Huisarts – Kennisbank, patientenfederatie, Zorginstituut Nederland en collega doktersassistenten
Op 1 juli voeren de huisartsen actie op het Malieveld – Je kunt het volgen via de Liveblog van de LHV Huisartsen in actie