Elk consult spreek ik de actuele medicatie door. Natuurlijk staat het ook in het dossier van de patiënt maar klopt het ook? Zijn er bijwerkingen? Maar vooral: Neemt de patiënt het ook zo in als het bedoeld is? Regelmatig krijg je een verrassend antwoord…
Meneer X komt op het spreekuur voor bloeddruk controle. De bloeddruk is erg hoog. Ik meet het dan drie keer maar het is drie keer te hoog. De vorige keren was de bloeddruk op het spreekuur prima. Dus er was geen sprake van een zogenaamde witte jassen bloeddruk. Hij heeft verder ook geen stress behalve…
De apotheek heeft het afgelopen jaar al drie keer zijn medicatie veranderd. Meneer: ‘De tabletten zien er ineens heel anders uit. Ze zijn dit keer ook veel groter dan die ik altijd heb gehad. Ik denk dat het niet goed is, de apothekersassistente zegt dat het hetzelfde is. Ik breek ze nu door midden, zo kan ik er wel langer mee doen. Dat is natuurlijk ook goedkoper want daar zal het wel om gaan…’
Mevrouw X komt op het spreekuur omdat ze erg benauwd is. De pufjes helpen ook helemaal niet meer. Gelukkig heeft ze deze meegenomen naar het spreekuur zo kunnen we er samen even naar kijken. Ze gebuikt salbutamol bij acute benauwdheid. Dit hielp eerder altijd heel goed maar de laatste tijd helemaal niet meer. Ik vraag haar om een pufje in te nemen waar ik bij ben. Ze begint te schudden met het pufje, gaat rechtop staan, spuit een pufje in de voorzetkamer en ademt rustig tien keer in en uit. Dit klinkt opzich goed. Ze was alleen 1 ding vergeten… het dopje zat nog op het pufje. Ze was er van overtuigd dat het middel door het puntje op dit dopje naar buiten zou komen.
Het preferentiebeleid is in 2005 ingevoerd om de stijgende geneesmiddelenkosten in te dammen. Het preferentiebeleid houdt in dat de zorgverzekeraar bij meerdere geneesmiddelen met dezelfde stof, zelf mag bepalen welke variant hij vergoedt. Een patiënt krijgt een voorraad voor drie maanden, elke drie maanden kunnen de merken dus wisselen.
De meeste patiënten gebruiken niet 1 medicijn maar veel meer verschillende medicijnen. De stofnaam is dan hetzelfde maar de merknaam kan heel anders zijn, net als de kleur en het formaat. Daar komt ook nog bij dat het zicht als we ouder worden wat achteruit gaat en dan heb ik het nog niet over de cognitie. Iedereen vergeet toch weleens wat…
Zou dit nu echt zorgen voor minder zorgkosten? Hoeveel ouderen worden er op jaarbasis opgenomen doordat er een fout is gemaakt in het innemen van de medicatie? Hoeveel medicijnen gaan er de afvalbak in doordat mensen bijwerkingen ervaren bij een medicijnwissel? Het zijn dingen die ik mij regelmatig afvraag.
Deze blog is geschreven door Linda, zij is POH. Ik heb een interview gedaan met haar: https://ellensocial.nl/profs-aan-het-woord-linda-praktijkondersteuner. Je hoort haar ook in de Educated Drugdealer Podcast. Linda schrijft graag over wat ze mee maakt. Je kunt haar volgen via: https://www.linkedin.com/company/poh-linda/
Heb jij nieuws stuur me dan een e-mail.
Nieuw:
Volg mijn gratis masterclass over social media in de zorg
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!