Europa gaat zelf meer medicijnen produceren
Europa zet een belangrijke stap om de productie van essentiële medicijnen in eigen handen te houden. De Europese Commissie heeft aangekondigd dat een tiental kritieke medicijnen, waaronder antibiotica, bloedverdunners en bekende vaccins, onder Europese regie moeten blijven. Deze beslissing komt in reactie op zorgen over het toenemende tekort aan medicijnen in Europa.
‘Antibiotica, bloedverdunners, insuline, morfine, maar ook veel bekende vaccins zoals die tegen hepatitis of griep: ze staan sinds december allemaal op de lijst met ‘kritieke geneesmiddelen’ van de Europese Commissie.’
Onder het Belgisch voorzitterschap zal er een Europese alliantie worden gevormd tussen lidstaten en farmaceutische bedrijven om de herindustrialisatie van medicijnproductie te bevorderen. Eurocommissaris Stella Kyriakides en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigen deze alliantie aan.
Europa zal een lijst opstellen van tien tot twintig “kwetsbare” geneesmiddelen, bijvoorbeeld omdat er slechts één producent in China is of omdat essentiële ingrediënten buiten Europa beschikbaar zijn. De alliantie zal onderzoeken of de Europese productie van deze medicijnen kan worden opgeschaald en indien nodig investeringen in nieuwe fabrieken vereist.
Het belang van deze herindustrialisatie wordt benadrukt, vooral gezien het feit dat een groot deel van de wereldwijde antibiotica momenteel uit China komt. De covid-19-pandemie heeft aangetoond welke risico’s dit met zich meebrengt. Door de afhankelijkheid van buiten Europa geproduceerde medicijnen te verminderen, wil Europa beter voorbereid zijn op toekomstige gezondheidscrisissen.
De Europese koerswijziging wordt geïllustreerd door de recente steun van 50 miljoen euro voor de enige Europese antibioticafabriek van Sandoz in Oostenrijk. Deze steun, die aanvankelijk werd betwist, symboliseert de groeiende erkenning in Europa van het belang om te investeren in de productie van essentiële medicijnen.
Minister Vandenbroucke pleit ook voor gezamenlijke Europese afspraken bij grote medicijninkopen, om ervoor te zorgen dat landen minstens een deel van hun medicijnen binnen Europa aanschaffen. Deze maatregelen zijn bedoeld om Europese zelfvoorziening te vergroten en milieuoverwegingen een grotere rol te laten spelen in de medicijnproductie.
Deze ontwikkelingen markeren een positieve verandering in Europa, waarbij de focus wordt gelegd op het waarborgen van een stabiele en duurzame toegang tot essentiële medicijnen voor de gezondheid van de Europese bevolking.
Blijf op de hoogte van verdere updates
Natuurlijk erg fijn nieuws, dit gaat alleen niet mega snel dus we blijven te maken hebben met tekorten. Maar het is wel fijn om te weten dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Ik heb voor jullie, om te delen op de pagina’s van de apotheek of praktijk, een aantal social media posts gemaakt over het medicijntekort. Ik hoop dat jullie die kunnen gebruiken. Om patiënten te informeren.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!
Having fun!
Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #content #blogger #apothekersassistent #hartvoordezorg #StichtingFarmaceutischErfgoed
Bron: standaard.be