Afgelopen maand hadden we het over leiderschap en het behouden van getalenteerde medewerkers in het team. Drie jaar geleden maakte ik kennis met zelfleiderschap via Covey. Ik leerde de zeven eigenschappen van effectief leiderschap kennen. Dat was omdat ze deze op de basisschool van de kinderen gingen toepassen. Eerst vond ik het wat apart. Maar toen ik er meer over ging lezen kwam ik er achter dat het toch wel heel mooie basis zaken zijn die we gewoon allemaal kunnen toepassen. Waarmee we alles effectiever maken. En toen ik er meer over las, dacht ik, waarom hebben we dit niet allemaal al als kind geleerd?
Zelfleiderschap: Een fundamenteel element voor werkplezier
Naast de cruciale rol van leiderschap en de samenwerking tussen medewerkers, is zelfleiderschap een fundamenteel aspect van werkplezier. Stephen Covey, bekend om zijn boek “Zelfleiderschap een fundamenteel aspect van werkplezier.,” biedt waardevolle inzichten die ook in de zorgsector van toepassing zijn.
De kleine Covey
Voordat je dit boek op je leeslijstje zet, zou ik je een ander boekje aan willen raden. ‘De kleine Covey’. Een handige samenvatting van Stephen Covey’s ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Ik vind het boek van Covey zelf niet echt heel vrouwvriendelijk namelijk. En ook niet meer van deze tijd. ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey is al 25 jaar een klassieker. Het is het perfecte boek voor mensen die meer sturing aan hun leven willen geven. Covey-kenners Jan Kuipers en Ben Tiggelaar brengen een heldere samenvatting van dit meesterwerk, getiteld ‘De kleine Covey’, zodat je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer grip en succes. Of je nu betere keuzes wilt maken, jezelf en anderen beter wilt begrijpen of weerbaarder wilt worden in deze hectische tijden.’
Kennen jullie deze zeven principes?
- Proactief zijn:
Zelfleiderschap begint met pro activiteit. Medewerkers kunnen zelf de regie nemen over hun houding, reacties op situaties, en hun eigen ontwikkeling. Door bewuste keuzes te maken, kunnen ze een positieve invloed uitoefenen op hun werkomgeving. - Beginnen met het einde voor ogen:
Het stellen van persoonlijke doelen en het begrijpen van de bredere missie en visie van de organisatie geeft medewerkers een gevoel van doelgerichtheid. Dit draagt bij aan hun persoonlijke bevrediging en betrokkenheid bij het werk. - Belangrijke zaken eerst:
Het effectief managen van taken en prioriteiten draagt bij aan zowel individueel succes als teamdoelstellingen. Medewerkers kunnen zelf bepalen welke taken prioriteit verdienen en hoe ze hun tijd het beste kunnen indelen. - Denken in termen van Win-Win:
Zelfleiderschap omvat ook het streven naar oplossingen die voor alle betrokkenen voordelig zijn. Door een positieve bijdrage te leveren aan het team en samen te werken aan gemeenschappelijke doelen, creëren medewerkers een win-winsituatie. - Zoek eerst te begrijpen, dan begrepen te worden:
Actief luisteren en begrip tonen voor collega’s bevordert een positieve en ondersteunende werkomgeving. Medewerkers kunnen zelf bijdragen aan een open communicatiecultuur door empathie en begrip te tonen. - Synergie creëren:
Zelfleiderschap omvat het streven naar synergie, waarbij individuele bijdragen samenkomen om iets groots te bereiken. Door samen te werken en elkaars sterke punten te benutten, wordt de werkomgeving verrijkt. - Scherpen van de zaag:
Het continu investeren in persoonlijke ontwikkeling is een teken van zelfleiderschap. Medewerkers kunnen streven naar groei en verbetering, wat niet alleen bijdraagt aan hun eigen welzijn maar ook aan de effectiviteit van het team.
Zelfleiderschap is geen luxe maar een noodzaak, vooral in veeleisende omgevingen zoals de zorg. Door bewust te werken aan persoonlijke effectiviteit en het toepassen van Covey’s principes, kunnen medewerkers niet alleen hun eigen werkplezier vergroten maar ook bijdragen aan een positieve cultuur binnen het team. Ik hoor natuurlijk graag of jullie hier iets aan hebben.
Ellen Kruize Kok
Communicatieadviseur | Ellen Social
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek
Ken je de Educated Drugdealer Podcast al?
Having fun!
Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #content #blogger #apothekersassistent #hartvoordezorg #StichtingFarmaceutischErfgoed
Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse nieuwbericht of de socials.