‘Nu ik veel bezig ben met de toekomst van de apotheek, de mogelijkheden onderzoek en erover spreek met collega’s, vraag ik me vaak af hoe we in de farmacie kunnen verduurzamen. Zo ken ik natuurlijk Pharmaswap, maar wat is er nog meer? Wie geeft er nu echt om duurzaamheid en kan mij meenemen in zijn of haar verhaal?
Op LinkedIn kwam een voorlichting voorbij die vanuit Huib georganiseerd werd. Dat trok meteen mijn aandacht. Ik vroeg de persoon in kwestie om er meer over te vertellen. Hij schreef een gastblog. Die kun je hieronder lezen.
Naast deze blog kwam er gisteren een vraag van een farmacie student voorbij. Duurzaamheid is tegenwoordig een ‘hot topic’, kunnen wij haar helpen met haar onderzoek naar duurzaamheidsinitiatieven in de openbare apotheek?
Enquête
Rianne: Ben je apotheker? Zou je mijn enquête in willen vullen? Het invullen kost ongeveer 5 minuten en antwoorden zijn volledig anoniem. Je kunt de enquête vinden via: https://lnkd.in/dRKFAAhm‘
Gastblog
Ook in de zorg is de trend onmiskenbaar en onomkeerbaar: het moet duurzamer. Wat kunnen we daar zelf aan bijdragen? En hoe denken patiënten daarover? Daar is onlangs een grootschalig onderzoek naar gedaan onder 3000 patiënten in verschillende Europese landen.
We horen de laatste tijd veel over de Green Deal Duurzame Zorg, green teams, de groene operatiekamer, de groene huisarts. Ook in apotheken zien we allerlei milieubewuste initiatieven (waarvan de Retourbox natuurlijk in het oog springt, maar daar gaat deze column niet over). Als het over medicijnen gaat, kan het inderdaad duurzamer! Grote hoeveelheden generieke geneesmiddelen moeten nu helemaal van de andere kant van de wereld komen, terwijl ze voor vrijwel dezelfde lage prijs ook gewoon dichterbij huis geproduceerd worden. Dat scheelt in luchtvracht, weg- en zeetransport natuurlijk direct heel veel onnodige CO2-uitstoot.
Het goede nieuws is dus dat de inkoop van farmaceutische zorg groener kan. Hoe dan? Door niet alleen maar naar de prijs te kijken. Voor vrijwel dezelfde lage kosten, kun je namelijk duurzamer te werk gaan. Inkopers en zorgverzekeraars, lezen jullie mee? Als je naast de inkoopprijs ook zaken als beschikbaarheid, innovatie, veiligheid, productielocatie en andere milieubesparende aspecten meeweegt, kun je grote delen van je inkoop (in contractrondes, preferentiebeleid, tenders) baseren op de sustainable development goals. Bovendien kun je dan (in plaats van het belegen winner takes all systeem) een eerste, tweede en derde geneesmiddel aanwijzen, afhankelijk van totale kosten en milieufactoren.
De resultaten van het consumentenonderzoek laten onder andere zien dat 7 op de 10 patiënten wil weten waar hun medicijnen worden gemaakt. Uit die studie blijkt ook dat de meerderheid (84%) van de patiënten wil dat hun overheid investeringen in de farmaceutische productie in hun regio ondersteunt om té grote afhankelijkheid van landen buiten Europa te voorkomen.
Bij dit merk zijn al 9 van de 10 in Europa aangeboden geneesmiddelen afkomstig uit Europese productielocaties. Dankzij kortere transportroutes kan via ons label bovendien sneller inspringen op een tijdelijk verhoogde vraag. Op die manier kunnen in veel gevallen dreigende medicijntekorten worden opgevangen.
Dit bericht is niet gesponsord. Ik ben puur op zoek naar de verhalen. Wil jij ook een verhaal met mij delen? Neem dan contact op.