Boekpresentatie Verhalen uit de apotheek
Voor wie de boekpresentatie gemist heeft of nog even terug wil blikken.
Foto’s onder dit bericht.
Educated Drugdealer & Verhalen uit de Apotheek
Wie van jullie is er nog nooit op een boekpresentatie geweest? Nou dit was mijn eerste boekpresentatie. Je eerste boekpresentatie is een zeer bijzonder moment. Natuurlijk was het mijn bedoeling om die vorig jaar tijdens het uitkomen van mijn eerste boek te organiseren. Helaas gingen we een week na de boeklancering al in lockdown. Alles ging online en we hadden nu best wat in te halen.
Op mijn eerste boekpresentatie mocht ik dus meteen drie boeken presenteren. Educated Drugdealer in het Nederlands en Engels en Verhalen uit de apotheek. Het boek Verhalen uit de apotheek overhandigde ik vrijdag 4 november aan Toine Pieters. Toine Pieters is Prof. dr. hoogleraar geschiedenis van de gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Utrecht.
Na een bijzondere kennismaking ben ik sinds september toegetreden als bestuurslid van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. In mijn persoonlijke omkeerbare missie de apotheek dichter bij de patiënt te brengen past een functie binnen deze stichting erg goed. Met mijn verhalen in het boek en op mijn blog wil ik een kijkje geven achter de balie. Om te zorgen voor meer begrip over waarom we doen wat we doen in de apotheek.
Voor mijn boekpresentatie had ik deze speciale locatie gekozen. Op Urk staat het Nationaal Farmaceutisch Centrum en om eerlijk te zijn het is het walhalla voor iedereen die een beetje passie heeft voor medische & farmaceutische geschiedenis. We startten deze boekpresentatie met een rondleiding. En we hoorden vele collega’s dan ook regelmatig: Oóóó en áááh roepen. Hier is zoveel te zien. Dus kom dat ook zeker een keer bewonderen op één van de vrijwilligersdagen.
Toine trapte af en zijn woorden raakten me. Zo leuk en lief. Oef, hierna zou ik het woord nemen, maar ik was sprakeloos. De mensen die mij kennen, weten dat dit op zich al een prestatie is, ik heb altijd een antwoord klaar.
Even diep ademhalen en door. Hierna nam ik zelf het woord.
Nu even terug naar dit prachtige moment van mijn boekpresentatie. Het was heerlijk om hier rond te neuzen in de prachtige collectie. Wat je hier zag… dat is precies waardoor het vroeger bij mij allemaal begon te kriebelen. De opstand met potten en prachtige kasten zag ik als kind. En daar werd een zaadje geplant en nu stond ik hier als volwassen vrouw, moeder en apothekersassistente. In mijn werkzame leven als apothekersassistent was die mysterieuze sfeer ietwat gemoderniseerd.
In het boek wilde ik een stukje ‘geschiedenis’ vastleggen. We staan namelijk aan het begin van een farmaceutische revolutie, daarover vertel ik later nog iets meer. Wie mijn blogs kent en mee leest weet het misschien al.
Op deze mooie locatie en in de aanwezigheid van mijn vrienden, familie en bekenden wilde ik mijn boeken officieel aan Toine overhandigen, omdat ik die passie over de farmaceutische geschiedenis met hem deel. Dat deden we dan ook.
Elke zondagmorgen ging ik achter de computer zitten en schreef ik een verhaal over een situatie die ik mee maakte in de apotheek. Het schrijven begon bij mijn eerste kennismaking met de apotheek als klein meisje. Dat was dat de Batouwe apotheek in Elst daar hing die mysterieuze sfeer en zo schreef ik verder over de opleiding en daarna over het werk als gediplomeerde apothekersassistente. Wat ik mee maakte is nu geschiedenis. Het gaat nu anders.
Die verhalen over vroeger van wat oudere collega’s zijn gewoon heerlijk, maar bleven voor mij een sprookje. Pillen draaien, etiketten met de hand schrijven, recepten klaarmaken en hoe deed je dat allemaal zonder computer? Hier op deze locatie mag ik het allemaal zien.
Na het uitbrengen van een eerste boek kwam er heel veel los. Veel meer dan ik had verwacht. Binnen drie maanden was er genoeg materiaal voor een tweede boek. Ik zag het als een plicht om ook die verhalen te delen. Er is nog zoveel meer te vertellen over dit prachtige werk. En nu komt verhalen uit de apotheek uit.
Vandaag waren we hier voor een boekpresentatie.
Het begon allemaal met Educated Drugdealer. Een boekpresentatie houden in een lockdown is wat lastig dus ik besloot me maar de focussen op het online gedeelte van de boekpromotie. Dat ging prima en dat was tijdrovend genoeg naast mijn werk en jonge gezin. Het was een droom die uit kwam.
Het schrijven van een boek is leuk, maar ook niet leuk
Vooral voor de eerste keer is het echt een worsteling. Bij mij is het in het leven veel spontaan en snel. Ik moest geduld hebben met mezelf. Dat viel me enorm tegen. Ik ben gewend te bloggen, maar een boek is geen dynamisch document Het legt de druk en de lat hoger.
Alhoewel ik nooit veel aanpassingen doe in mijn blogs. Meestal zijn ze recht uit het hart geschreven. Maar ik voelde een bepaalde spanning. Toen de tekst klaar was durfde ik niet meer. De coronatijd maakte me ook onzeker. Ga ik dit echt doen?
Laat ik eens peilen hoe het valt. En of er geïnteresseerden zijn. Ik begon te delen over het schrijven van dit boek. De titel prikkelde een beetje. Sommigen konden het niet waarderen, maar velen ook wel.
Ik bouwde nog een veiligheid in:
Je kunt dit boek bestellen en als de schrijver op de een of andere manier vergiftigd wordt door haar apotheker, dan storten we het aankoop bedrag terug.
Gelukkig had mijn apotheker het beste met mij voor.
Een klein beetje PR had grote gevolgen. Toen begon er iets wat ik nooit had verwacht. Er kwamen elke week bestellingen binnen. Voor het boek klaar was moest ik al diverse interviews doen op veertien radio zenders en voor vakbladen. Er was blijkbaar behoefte aan deze verhalen.
Gastbloggers
Ik wilde krachten bundelen en besloot ook verhalen van collega’s in mijn boek te plaatsen. Dus ik had contact met enorm veel collega’s over gastblogs. Ik maakte het mezelf erg lastig. Hoe groter het project hoe moeilijker om overzicht te behouden. Die gastbloggers wil ik graag hartelijk bedanken. Helaas kunnen niet alle bloggers van boek 1 en 2 erbij zijn. Dus die wil ik nog even laten zien. Zoals je kunt zien zijn er personen uit allerlei disciplines en allemaal hebben we één ding gemeen. We zorgen voor onze patiënten:
Christa, vaardigheidsdocent – farmaceutisch Consulent
Bart, apothekersassistent en militair
Peter, apotheker
Jan, apotheker
Lisa, apothekersassistente
Sharon, apothekersassistente
Angelique, apothekersassistente
Naomi, apothekersassistente
Annelies, apothekersassistente
Herma, apothekersassistente
Roos, ‘wilde’ apothekersassistent worden
Inge, medewerker in een apotheek
Evi, apothekersassistente
Zenzi, apothekersassistente
Angelique, apothekersassistente
Herma, apothekersassistente
Annelies, apothekersassistente
Helma, apothekersassistente
Petra, farmaceutisch consulent
Patty, apotheker
Sharon, doktersassistente
Joy, doktersassistent
Lieke, doktersassistente
Sander, Longarts
John, ambulanceverpleegkundige/ rapid responder
Esther, farmakundige
Linda, farmaceutisch consulent
Miriam, pharmacy practitioner
Margreet, apothekersassistente
Anke, apothekersassistente
Paul, apotheker
Tessa, apotheker
Aaltine, apothekersassistente
Mark, apotheker
Manal, farmakundige
Pauline, voorzitter patiëntenvereniging
Carol, belangenbehartiger
Marc, ervaringsdeskundige
Aan mij de eer om een aantal van de betrokkenen tijdens de boekpresentatie persoonlijk te bedanken. Enkele voorbeelden:
Ellen: ‘Herma we waren onbekenden jaren lang online contact hadden. Altijd leuke spontane berichtjes en reacties. Toen ik begon met apotheek goodies (zo heette de webshop vroeger) was ze meteen helemaal laaiend enthousiast. Herma is de beste supporter die je kunt hebben. En zo ontstaat er door de jaren heen een relatie. In het voorjaar mocht ik mee doen aan een fotoshoot en of ik iemand mee wilde nemen. Tja daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dat moet Herma zijn. En het was ook meteen de eerste keer dat wij elkaar in real life zagen.
Nog even iets anders… Let even op bestuursleden van Stichting Farmaceutisch Erfgoed. Herma heeft een jaloersmakende verzameling een kleine impressie kun je in het boek terugvinden.
Herma heeft haar eigen farmaceutisch centrum thuis. En ze was bijna desperate om hier naar toe te komen. Toen ze er achter kwam wat hier allemaal achter deze deuren verborgen ligt. Ik denk dat we haar hier straks weg moeten sleuren.
Anke misschien wel de meest ervaren assistent in ons midden. Ook al is zij twee jaar met pensioen nog steeds staat ze achter de balie. Zij kan zo mooi vertellen over vroeger. En dat heeft ze ook gedaan. Leuk om met je kennis te maken in het echt. En ook hier een kleine impressie van haar verzameling staat in het boek.
De verhalen uit het ziekenhuis, daar heb ik meerdere malen toe opgeroepen. Naomi vertelde iets over de poliklinische apotheek in het UMCG, maar dat is toch net iets anders. Miriam is laaiend enthousiast over de functie pharmacy practitioner. En daar delen jullie dan ook graag over. Ik vind het heel bijzonder om te lezen wat deze functie inhoud. Dat hebben we in de openbare apotheek niet. Helma en Marieke werken in het ziekenhuis en Helma leverde ook tekst aan vanuit haar persoonlijke ervaring als AOA. En wat dat is verklap ik niet. Dat kan je natuurlijk allemaal lezen.
Ik wil graag alle gastbloggers uit het tweede boek Verhalen uit de apotheek een eigen exemplaar aanbieden. De boeken die ik weggeef worden gedeeltelijk gesponsord. Speciale dank aan Johan & Bart van Pharmaned.
Redactie boek
Het zoeken van een redacteur is dan de volgende stap. Ik besloot te vertellen hoe ik te werk ging. Bloggen over de totstandkoming van mijn boek. Een oproepje was geplaatst en ik kreeg meteen een mail. Daar was Tea. Apothekersassistente Tea van Assen mailde mij. Haar man Ronald van Assen is schrijver en doet ook redactie. ‘Bel hem even Ellen’. Oef oké, spannend. Maar ik belde en was laaiend enthousiast. Hij wilde me helpen. En deelde zijn ervaringen. Hij was de eerste echte succesvolle schrijver die ik sprak. Hij had zoveel tips en het was geweldig.
Ook de andere redacteuren Gonnie en Renata wil ik bedanken natuurlijk.
Na het aanleveren voor redactie begon het lange wachten. Het ging best snel de redactie, maar de mensen die mij kennen weten dat geduld niet mijn sterkste kant is.
De flaptekst moest klaar, de cover en hoe maak je in vredesnaam een barcode van een ISBN nummer? De bestellingen bleven binnenkomen.
Proeflezers
Het boek kwam terug en ik was erg tevreden met mezelf en met de input. Dat bleek heel prettig te zijn. Waarom maak ik mezelf toch zo druk. De feedback was zo prettig dat ik besloot om na redactie proeflezers te vragen. De redacteuren en proeflezers ben ik eeuwig dankbaar.
Educated drugdealer
Simone Scheper, Leoni Lukens, Bart Mayen, Paul Stoutenberg, Mimount Madani Hollander, Nathalie Beijersbergen en Sharon Piket.
Verhalen uit de apotheek
Gerda Bultje-van de Belt, Neeltje Vrieling, Eveline van der Heijden, Sek Hung Chau, Paul Stoutenberg, Leoni Lukens en Nathalie Beijersbergen
Hier missen nog zo’n 150 namen die meelazen met de boekpreview. Een kort stukje om erachter te komen wat de eerste reacties zijn. Daar kreeg ik geweldige feedback. Het heeft me doen besluiten om aanpassingen door te voeren. Een bijdrage aan de kwaliteit van het boek.
Elke zondag schrijven, elk vrij uurtje steken in het boek of de boeken zoals nu het geval is. Het was een avontuur en een aanslag op ons gezinsleven. Zonder de steun van mijn lieve mannen had ik dit nooit kunnen doen. Maar ook speciale dank voor mijn lieve schoonzus en mijn schoonouders. Zij helpen mij en staan altijd voor me klaar.
Natuurlijk was er ook wel wat commentaar, zo heb ik tijdens het schrijven ook wat mensen verwaarloosd. Ik belde niet meer en had minder tijd om mijn sociale plichten na te komen. Maar toch weet ik dat ik altijd ze kan rekenen. Zonder de steun van mijn collega’s vrienden en familie was dit nooit gelukt. Dank jullie wel.
Toen kwam er de vraag of het een Nederlands of Engels boek was. Er waren mensen uit de VS en de UK die me vroegen om het boek op te sturen. Hmmm dan is een vertaling in het Engels wel erg tof. Ik ging op zoek naar een vertaler. Die vond ik maar dat ging mis. Het was een vertaling met Google translate of iets dergelijks.
Ik besloot het even weg te leggen voor later en zes maanden later een oproep te plaatsen. En daarbij werd ik doorverwezen naar Daphne Leeraar. Zij vroeg me zelfs of het in het Brits of Amerikaans wilde hebben. Brits natuurlijk. Ik ben haar zo dankbaar. Want ze heeft het zo mooi gedaan.
Nu moet ik nog bedenken hoe ik het boek de wereld over krijg. Dus als jullie nog tips hebben.
Alhoewel dankzij Norbert is het boek al wel in de Caribische delen van ons Koninkrijk te vinden.’
Na mijn presentatie las ik voor uit het boek Verhalen uit de apotheek en toen was het tijd om te proosten. Het was een heerlijke avond. Waar ik nog lang met plezier op terug ga kijken. Wat een lieve mensen heb ik om mij heen. Dat is na gezondheid pas echte rijkdom. Natuurlijk kun je de boeken via mijn webshop bestellen. En ik heb ook een aparte social media pagina voor Educated Drugdealer om te volgen.