Ik begrijp dat er momenteel veel vragen zijn over een mogelijke staking binnen onze branche. Om jullie te voorzien van de juiste informatie, heb ik een aantal handige artikelen en tips over het stakingsrecht op een rijtje gezet.
Wat is een staking?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat een staking precies inhoudt. Bij een staking leggen werknemers tijdelijk hun werk neer om druk uit te oefenen op de werkgever om zo hun eisen kracht bij te zetten. Het recht om te staken is vastgelegd in de Nederlandse wet en is een belangrijk middel om op te komen voor de belangen van werknemers.
Informeer de vakbond
Als je overweegt om te gaan staken, is het belangrijk om dit van tevoren te bespreken met jouw collega’s en de vakbond. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de eisen en dat je de steun van je collega’s hebt. Ook is het belangrijk om te weten wat de eventuele consequenties van een staking kunnen zijn, zoals het mislopen van salaris en het risico op ontslag.
Mocht je vragen hebben over het stakingsrecht of over de mogelijke gevolgen van een staking, dan zijn er verschillende organisaties waar je terecht kunt voor informatie en advies. Zo kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de vakbond of het Juridisch Loket.
Win win
Tot slot wil ik benadrukken dat het stakingsrecht een belangrijk middel is om op te komen voor de belangen van werknemers. Maar voordat je overgaat tot een staking, is het belangrijk om je goed te laten informeren en om zorgvuldig af te wegen of dit de juiste keuze is. In mijn persoonlijke mening is het vooral van belang dat er gezamenlijk een akkoord wordt bereikt waarin beide partijen een win-win situatie hebben.
Hieronder een lijstje met artikelen om te lezen.
Allereerst dat beeld van de brave, feestvierende actievoerders. Hoe zit dat? Je zou kunnen zeggen dat Nederlanders graag efficiënt staken. Bij een klassieke staking stop je simpelweg met werken tot er een akkoord is. Maar dat is niet altijd nodig.
Een stakingswet hebben we niet. Die is ook niet nodig, want in Nederland geldt het Europees Sociaal Handvest. Daarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao.
Een staking is een zwaar middel. Dat doen we niet zomaar. Alleen als we er na veel gesprekken met je werkgever niet uitgekomen zijn, organiseren we in sommige gevallen een staking.
Een staking gaat pas door als onze leden daarmee akkoord zijn. We leggen ons voornemen altijd voor aan de leden die voor het bedrijf of binnen de branche werken. Minimaal driekwart van de leden moet akkoord zijn met de staking.
Acties worden bijna nooit verboden
In het Europees Sociaal Handvest staan de grenzen van het collectieve actierecht. Als de FNV acties organiseert, is altijd gecontroleerd of de actie volgens de regels van de wet is. Het gebeurt dan ook bijna nooit dat een rechter vooraf een staking verbiedt.
Mogen vakbonden zomaar tot staking overgaan? Wat kunt u als werkgever het beste doen? Hoe voorkomt u dat de situatie escaleert, met alle gevolgen van dien? In dit artikel geven wij een antwoord op deze vragen.