Petra’s inspirerende reis door de farmaceutische wereld: Een diepgaand gesprek over verbeteren van de kwaliteit van leven. Het derde interview in deze serie: Profs aan het woord.
Uitdagingen en Toekomstvisie
In dit exclusieve interview deelt een ervaren apotheker bij de Service Apotheek haar boeiende reis in de farmaceutische wereld. Haar passie voor het vak gaat vele malen verder dan het klaarmaken en afleveren van medicijnen; het draait om het helpen van mensen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Ze begon haar carrière in 1996 met de apothekersopleiding en heeft sindsdien diverse aspecten van het vak als specialist in medicijnen verkend.
Vroege motivatie en opleiding
Wat haar drijft, is de voldoening die voortkomt uit het bijstaan van kwetsbare mensen. “Werken in de zorg is fantastisch!” zegt ze enthousiast. Ze begon haar apothekersopleiding in 1996 en voltooide de master in zeven jaar, waarbij ze een bestuursjaar voor de KNPSV (De Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging) toevoegde. Na een kortstondige, maar waardevolle ervaring bij Service Apotheek Nieuw Sloten in Nederland, besloot ze haar horizon te verbreden door in Londen haar specialisatie als clinical pharmacist te voltooien. Ze wil graag klachten verminderen en medicijnveiligheid vergroten. “Medicijnen slik je altijd met een reden. En medicijneffectiviteit kan beter met bijvoorbeeld Farmacogenetica. Zou zo mooi zijn als we daar in NL grote stappen mee gaan maken zodat ieder apotheker kan helpen voorspellen welke dosering de beste is en bijwerkingen kan voorkomen!”
Diepgaand patiëntencontact en specialisatie in Londen
Ze vertelt over haar tijd als clinical pharmacist in Londen, waar ze dagelijks mensen hielp met medicatie. Het contact met patiënten in het ziekenhuis was voor haar een waardevolle ervaring. Terug in Nederland, 11 jaar geleden, begon ze bij Service Apotheek, waar ze haar passie voor medicijnexpertise kon combineren met de verbetering van farmaceutische zorg door digitalisering.
Huidige inzet en toekomstvisie
Als een toegewijde apotheker bij Service Apotheek zet ze zich niet alleen in voor het afleveren van medicijnen. Haar huidige focus ligt op het integreren van eerstelijns apotheekzorg in de totale zorg en het blijven pleiten voor erkenning van het specialisme. Ze benadrukt het belang van wetenschappelijk onderzoek om de waarde van farmaceutische zorg van apothekers als medicijnexperts aan te tonen.
Uitdagingen en ambities
Ze benoemt enkele uitdagingen in haar dagelijkse werk, zoals systeemkoppelingen en ethische productieprikkels in de farmaceutische industrie. Ze deelt haar ambitie om de productie van generieke middelen terug te brengen naar Europa en zich in te zetten voor duurzaamheid in de farmacie. “De bekostiging van de farmacie is helaas nog niet geënt op minderen en uitkomsten van zorg, dat is wel iets waar ik me met hart en ziel hard voor wil maken en wat bijdraagt aan mijn missie de apotheker als expert in medicijnen! ” zegt ze met vastberadenheid.
Wat heb je nodig?
Petra heeft behoefte aan een nieuwe bekostiging van de openbare apotheek en een VWS vergoeding voor het specialisme. Meer tijd voor kwetsbare patiënten en meer oog voor medicatieveiligheid en effectiviteit . Bijvoorbeeld door de farmacogenetische test in de hielprik bij baby’s af te nemen.
Dynamische werkdag bij Service Apotheek
Ze beschrijft haar werkdag als “heel, heel afwisselend” en nauwelijks te beschrijven. Ze is betrokken bij zorgprojecten, interacties met zorgverzekeraars, contact met de KNMP en het schrijven van tips voor de Service Apotheek app. Haar dag is een mix van wetenschappelijk onderzoek en innovatieve digitale ontwikkelingen en contacten met jonge collega’s.
Teamdynamiek en gedrevenheid bij service apotheek
Wat Service Apotheek onderscheidt, is volgens haar de gedrevenheid van de openbaar apothekers en hun bereidheid om een stapje extra te zetten voor patiënten en huisartsen. Ze prijst het geluk van een gezellig en gedreven team, waarbij teamwork de sleutel is tot succes.
Toekomstige integratie van technologie
Ze ziet de toekomst in de verdere integratie van technologie in de farmacie. Ze maakt nu al gebruik van innovatieve tools zoals de Service Apotheek app, NControl en systemen die zorgverleners verbinden. Haar visie omvat het voorspellen van medicijnbehoeften met behulp van artificial intelligence en het benadrukken van leefstijlfactoren zoals het meten van bloeddruk bij mensen met hart en vaat ziekten.
Leven buiten het werk en communicatiestijl
Buiten het werk is ze een gepassioneerd paardenmeisje en geniet ze van haar gezin en honden. Ze geeft ook een boekentip, waar ik trouwens zelf ook erg veel waarde aan hecht! Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy. Dit boek brengt alles terug naar de essentie en lees je in 10 minuten uit en is iedere dag weer inspiratie om het goede te doen voor een ander en jezelf. Haar communicatiestijl is gericht op direct contact via telefoon of teams, waarbij ze geen fan is van e-mails maar wel van WhatsApp en LinkedIn.
Lessen voor toekomstige apothekers
Afsluitend deelt ze een waardevolle les: “Met een baan in de zorg haal je altijd voldoening uit je werk, want je helpt een ander.” Haar optimisme en gedrevenheid zijn aanstekelijk, en ze blijft een toegewijde professional in de farmaceutische wereld.
Steun
Petra is een enthousiasteling. Ik heb haar nu een paar keer ontmoet en haar enthousiasme is aanstekelijk. Ze belde me meteen, nadat ik mijn eerste boek had uitgebracht: “Dit moeten meer mensen weten Ellen, hoe kan ik je helpen om dit verhaal bij meer mensen te krijgen?” We spraken elkaar toen voor het eerst en ik vond dat zo lief van haar. Het gaf me veel steun, want de periode rondom het uitbrengen boek was heel spannend voor mij en ik kon alle steun wel gebruiken midden in de lockdown. Mijn verhaal in de handen van zoveel collega’s en patiënten. Met het boek wil ik patiënten informeren over de wereld achter de balie. Mensen krijgen meer begrip voor het apotheek team en Petra zag mijn bedoeling meteen en wilde me helpen het verder te brengen. Bedankt Petra dat je er voor me was. En ik hoop dat we samen nog meer mooie dingen kunnen doen waarmee we andere kunnen helpen.
ps. Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy heb ik zelf enkele jaren geleden gekregen en is een mega aanrader. Het kan je helpen door zeer donkeren dagen. Ik deelde er vaak ook versjes uit.
Heb jij een verhaal te delen? Wil je deel uitmaken van dit project en jouw reis in de gezondheidszorg delen? Aarzel niet en laat van je horen.
Doe je mee?
Via deze pagina lees je meer over het interview:
https://ellensocial.nl/introductie-profs-aan-het-woord-uit-de-farmacie-en-huisartsenzorg
Meteen mee doen
Formulier apothekers, FK, FC, docenten en apothekersassistenten (andere functie kan ook, dan graag vermelden)
https://forms.gle/9Njun5UqLu4ttcwz8
Formulier doktersassistenten, poh’s, PA, artsen en triagisten (andere functie kan ook, dan graag vermelden)
https://forms.gle/yvJFv2bCKaScoAxH7
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En de eerste afleveringen van de Educated Drugdealer Podcast kun je nu beluisteren!
Having fun!
Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #content #blogger #apothekersassistent #podcaster #StichtingFarmaceutischErfgoed
Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse nieuwbericht of de socials.