Een toegewijde apothekersassistente en farmakundige in opleiding,
Het vierde interview in deze serie: Profs aan het woord.
In gesprek met Nadine, een gedreven professional in de farmacie.
In de complexe wereld van de gezondheidszorg en farmacie vervult Nadine een veelzijdige rol. Als apothekersassistente en accountmanager, momenteel bezig met de opleiding farmakunde, deelt ze haar stappen en visie op de toekomst.
Een onverwachte ’reis’ naar de apotheek
Op haar 16e begon Nadine haar carrière met de ambitie om stewardess te worden, maar al snel ontdekte ze dat dit niet haar roeping was. Met veel mensen in de gezondheidszorg in haar directe omgeving, ontstond haar interesse in de apotheek. “Direct werken aan het bed van de patiënt was niet mijn roeping. Na onderzoek en nadenken leek apothekersassistente beter bij mij te passen,” zegt ze.
Ze begon haar opleiding tot apothekersassistente in 2009 en deed praktijkervaring op in diverse apotheken. Haar eerste praktijkervaring deed ze op in 2010 bij de openbare apotheek in Beilen. Het jaar daarop liep ze stage in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, zowel in de poliklinische als de ziekenhuisapotheek. Na een stageperiode van 2 maanden kreeg zij de kans om te blijven werken, welke ze met beide handen aangreep.
Haar tijd als apothekersassistente in opleiding heeft ze als zeer positief ervaren. Ze heeft er niet alleen veel geleerd, maar ook genoten van de dynamiek en uitdagingen binnen het vakgebied. Bij het verlaten van de opleiding kreeg ze een warm afscheid van haar school, waarbij werd opgemerkt: “Het is geweldig dat je je diploma hebt behaald, maar het is jammer dat je vertrekt. “Het was altijd zo gezellig met jou.” Dit compliment heeft ze met trots ontvangen, wetende dat haar aanwezigheid gewaardeerd werd. Na het horen van deze woorden ben ik nog veel nieuwsgieriger geworden.
Blijven leren
Momenteel, in het derde jaar van de deeltijdopleiding Bsc Farmakunde aan de Hogeschool Utrecht, verdiept Nadine haar kennis en ontwikkelt ze haar passie voor het farmaceutische vakgebied verder. Haar werk in zowel de openbare apotheek als het ziekenhuis heeft haar ervaring verrijkt en haar overtuiging versterkt dat dit het juiste pad voor haar is. “Het streven naar excellente farmaceutische zorg en het bijdragen aan de gezondheid van mensen blijven mijn drijfveren en passie binnen dit vakgebied,” deelt ze.
Een dynamische loopbaan farmacie
Nadine begon als stagiair apothekersassistente in het ziekenhuis en kreeg later de kans om zowel in de poliklinische apotheek als de ziekenhuisapotheek te werken. Momenteel werkt ze als apothekersassistente FPZ-instellingen in de ziekenhuisapotheek, waar ze ook de rol van accountmanager vervult.
“Na een periode van 6 jaar heb ik de poliklinische apotheek verlaten en ben ik alleen gaan werken in de ziekenhuisapotheek bij de FPZ-instellingen. Deze apotheek is verantwoordelijk voor de farmaceutische zorg in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en bedient tevens een groot aantal zorginstellingen in de regio door wekelijks medicatie te leveren aan zo’n 8000 externe bedden in zorginstellingen.” legt ze uit. “Tijdens mijn werk ontstond er een kans om als accountmanager farmaceutische patiënten zorg instellingen aan de slag te gaan en ik heb met enthousiasme deze positie verworven.”
In de ziekenhuisapotheek is nog geen Farmakundige aan het werk. Nadine is vastbesloten om haar expertise als Farmakundige in te zetten in de ziekenhuisapotheek en streeft naar het optimaliseren van werkprocessen en het verbeteren van het werkveld. Binnen de organisatie merkt ze dat er op verschillende vlakken behoefte is aan een goede projectleider of ondersteuning bij grotere projecten die van essentieel belang zijn voor het implementeren van vooruitstrevende en innovatieve verbeteringen. Daarnaast streeft de ziekenhuisapotheek ernaar een academische instellingsapotheek te worden, momenteel vooral gericht op psychofarmacologie, maar met plannen om hun scope uit te breiden. Ze wil actief bijdragen aan het vergroten van kennis en vaardigheden op farmaceutisch gebied binnen de instellingen.
Toewijding aan verbetering en Innovatie
Met specifieke doelen en ambities in haar carrière wil Nadine haar competenties optimaal benutten op het gebied van organisatievermogen, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden, creativiteit en samenwerking. Ze is vastberaden om verbeteringen te identificeren en daadwerkelijk door te voeren.
“Ik geloof dat een effectieve bedrijfsvoering essentieel is, zodat de apotheek met succes haar kerndoelen kan bereiken,” zegt ze. “Mijn missie is om bij te dragen aan het kwalificatiesysteem binnen de ziekenhuisapotheek, zowel intern als extern.”
Takenpakket
In het ziekenhuis hebben ze twee belangrijke locaties: de poliklinische apotheek en de ziekenhuisapotheek, met in totaal zo’n 150 medewerkers die verdeeld zijn over diverse units. Deze unitsbieden een breed scala aan mogelijkheden en taken voor een assistente, waardoor het werk zeer divers en boeiend is.
Units
- Medicatieverificatie en farmaceutische zorg voor patiënten in het ziekenhuis: Hier richten we ons op het waarborgen van de juiste medicatieverificatie en farmaceutische zorg voor patiënten die in het ziekenhuis verblijven. Opname en ontslaggesprekken
- Farmaceutische zorg voor poliklinische patiënten en andere ambulante patiënten: In de poliklinische apotheek bieden we farmaceutische zorg aan patiënten die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis, en andere ambulante patiënten. 1e lijnspatienten
- Farmaceutische patiëntenzorg voor diverse externe instellingen: Deze afdeling is verantwoordelijk voor het leveren van farmaceutische zorg aan verschillende externe instellingen. Hierbij zijn taken zoals GDS-verwerking, medicatieverwerking en opiaten ondersteuning opgenomen
- Bedrijfsbureau: Het bedrijfsbureau zorgt voor de operationele ondersteuning en coördinatie van de verschillende afdelingen binnen de apotheek.
- Applicatiebeheer: Hier werken we aan het beheer en de optimalisatie van applicaties die essentieel zijn voor onze werkprocessen.
- Kwaliteitsbureau: De focus van het kwaliteitsbureau ligt op het waarborgen van de hoogste normen in onze farmaceutische dienstverlening.
- Productie: Op de productieafdeling worden farmaceutische producten geproduceerd, waardoor we een integrale rol spelen in het waarborgen van de medicijnvoorziening. Hier wordt cytostatica bereid. Pijn cassettes, TPV’s ook gaan de assistentes naar de verplaagafdelingen en OK om medicate toediening gereed te maken voor de verpleging
- Logistiek: De logistieke afdeling zorgt voor een soepele distributie van medicijnen binnen het ziekenhuis en naar externe instellingen.
Wat het werk voor Nadien extra boeiend maakt, is de mogelijkheid om combinaties te maken tussen verschillende afdelingen. Zo is zij zelf werkzaam als apothekersassistente- FPZ-instellingen, waarbij ze extra verantwoordelijkheden heeft als accountmanager en opiaten assistente. Deze variatie maakt het werk niet alleen uitdagend, maar ook zeer afwisselend.
Dagelijkse zaken
Ze werkt in de ziekenhuisapotheek en vervult maandelijks avonddiensten. De taken omvatten het controleren en vernietigen van teruggekomen opiaten, het aanvullen van medicatie koffers voor ambulancezorg, het voorbereiden van opiaten, zowel intern als voor externe instellingen. Administratieve taken, inclusief uitgebreide registratie van opiaten, behoren ook tot de verantwoordelijkheden. En natuurlijk ook receptverwerking en het afdhandelen van spoedrecepten die ’s avonds nog naar de instellingen toe moet worden gebracht.
Naast logistieke taken is ze betrokken bij het efficiënt verwerken van retourzendingen van opiaten en heeft een verbeterplan ontwikkeld om verspilling te verminderen en processen te optimaliseren. Als accountmanager voor externe instellingen voert ze audits uit op farmaceutische patiëntenzorg, plant en leidt aandachtsvelders bijeenkomsten, en maakt deel uit van de commissie Farmacie. Een dag per week wordt besteed aan een afstudeeronderzoek naar de digitalisering en integratie van kwaliteitsregistraties in het leermanagementsysteem van de zorgorganisatie.
Teamspeler met positieve energie
Nadine’s collega’s beschrijven haar als flexibel, punctueel, sociaal, belangstellend, en leergierig. Ze draagt bij aan de positieve sfeer op de werkvloer en is altijd bereid om anderen te helpen. “Mijn werk als accountmanager en mijn rol in de ziekenhuisapotheek zijn nauw met elkaar verbonden. Ik ben een schakel tussen de apotheek en de zorginstellingen, waarbij communicatie en samenwerking centraal staan,” voegt ze toe. Wat voor mij van groot belang is, is dat de geldende afspraken helder zijn voor iedereen en goed zijn vastgelegd. Daarnaast hecht ik veel waarde aan effectieve communicatie en nog belangrijker een positieve werksfeer.
Privé
Nadine kan altijd erg genieten van een zondagmorgen- of middagwandeling. In Drenthe, Friesland en Overijssel zijn zoveel mooie wandelroutes. En daarna ergens een kopje koffie drinken met een gebakje erbij. Daarnaast is ze gek op lekker te koken voor vrienden en vriendinnen.
Inspiratie voor toekomstige collega’s
Nadine hoopt anderen te inspireren die een carrière in de farmaceutische wereld overwegen. “Volg je hart en ontdek waar je passie ligt binnen de farmacie. Er zijn veel mogelijkheden en het is een continu veranderend vakgebied. Blijf leren en ontwikkelen,” zegt ze. ‘Ik ben trots op het werk dat ik doe; het voelt als een waardevolle bijdrage aan het bieden van hoogwaardige farmaceutische zorg aan patiënten.’
Het is duidelijk dat Nadine niet alleen werkt voor een carrière, maar voor een roeping die gericht is op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. Met haar positieve energie en vastberadenheid zal ze ongetwijfeld blijven bijdragen aan de groei, kwaliteit en innovatie van de farmacie.
Wow, wat een gaaf kijkje in het werk van onze collega. Binnenkort mag ik bij Nadine op bezoek in Assen om eens te zien hoe het er echt aan toe gaat. Het lijkt me erg interessant. Het is een kant van de farmacie waar ik nog niet bekend mee ben. De klinische farmacie is voor mij nog redelijk nieuw. Heel graag zou ik meer collega’s spreken uit deze hoek. Dus ik hoop dat jullie mee doen aan dit interview en deze kant samen willen belichten
Heb jij een verhaal te delen? Wil je deel uitmaken van dit project en jouw reis in de gezondheidszorg delen? Aarzel niet en laat van je horen.
Dat heeft Tolunay ook gedaan. Hij vroeg me via LinkedIn of we samen een podcast konden maken over de farmakunde. En wij hebben samen een interview podcast over de Farmakundige opgenomen. Deze komt binnenkort online. Volg op YouTube om te weten wanneer.
Doe je mee?
Via deze pagina lees je meer over het interview:
https://ellensocial.nl/introductie-profs-aan-het-woord-uit-de-farmacie-en-huisartsenzorg
Meteen mee doen
Formulier apothekers, FK, FC, docenten en apothekersassistenten (andere functie kan ook, dan graag vermelden)
https://forms.gle/9Njun5UqLu4ttcwz8
Formulier doktersassistenten, poh’s, PA, artsen en triagisten (andere functie kan ook, dan graag vermelden)
https://forms.gle/yvJFv2bCKaScoAxH7
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En de eerste afleveringen van de Educated Drugdealer Podcast kun je nu beluisteren!
Having fun!
Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #content #blogger #apothekersassistent #podcaster #StichtingFarmaceutischErfgoed
Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse nieuwbericht of de socials.