ARNHEM – Medicijnen die slecht leverbaar zijn, gefrustreerde klanten, agressie aan de balie, regeldruk; apothekers komen naar eigen zeggen amper aan hun werk toe en zijn het zat. Patiënten zijn de dupe, zegt het landelijk actiecomité #WeSlikkenHetNietlanger, dat zijn oorsprong kent in de Arnhemse apotheek Elderveld.
“We raffelen ons vak eigenlijk af”, zegt apothekersassistente Désirée Wijgman, die de actie mede op poten zette. “We zijn druk met het uitleggen van het beleid van de overheid en zorgverzekeraars. Dat is niet wat we willen”.
‘Samengeknepen billen’
Ook het medicijntekort is een groot probleem, zegt Wijgman. In de apotheek proberen ze met hang- en vliegwerk oplossingen te vinden voor medicijnen die er niet zijn.
“Assistentes staan vaak letterlijk met lege handen aan de balie”, ziet ook apotheker Frank Schoor van Apotheek Velperweg. “In het ergste geval komen ze zonder medicijnen te zitten. Apothekers probeerden andere medicijnen te vinden, met heel veel wisselingen in medicijnen voor patiënten als gevolg.” Die wisselingen moeten de assistentes uitleggen aan de patiënten, maar ook voor de apothekers zelf levert het veel werk op. “Soms ben ik wel een uur bezig om een alternatief te vinden”, vertelt Schoor terwijl hij door de stapel met niet-geleverde orders gaat.
Soms ben ik wel een uur bezig om een alternatief te vinden
Frank Schoor, Apotheker Apotheek Velperweg Arnhem
“Dat kunnen er wel tien per dag zijn. Het zijn recepten waar we iets mee moeten, omdat het gebruikelijke medicijn er niet is”. De apothekers en de assistentes werken zich drie slagen in de rondte om met een goede oplossing te komen. “Vorig jaar had ik ja gezegd”, antwoord Schoor op de vraag of hij iedereen nog kan helpen. Steeds vaker moet hij ‘nee’ verkopen.
Oorzaken van medicijntekort
Bart van den Bemt is naast apotheker ook hoogleraar Goed Geneesmiddelengebruik en ziet dezelfde problematiek. In zijn apotheek probeert hij de tekorten op te vangen door er van tevoren over na te denken. “Dat kost ons één dag in de week”.
Van den Bemt ziet bovendien dat er verschillende belangen spelen in de farmacie: “We willen de prijzen laaghouden. Aan de andere kant willen we geneesmiddelen beschikbaar houden.” De hoogleraar meent dat apothekers tegen het eigen succes aan lopen. “In Nederland zijn de prijzen voor medicijnen laag. Dat is heel mooi. Maar als er een tekort is, dan gaat de fabrikant eerst naar een ander land waar die een betere marge krijgt”.
“Daarnaast worden er steeds vaker medicijnen geproduceerd in goedkopere landen, in kleinere fabrieken. Als er iets in zo’n kleine fabriek niet goed gaat een lading wordt afgekeurd, dan zijn er weinig alternatieven. Dat geldt ook voor het vervoer. Als er een schip vastligt bijvoorbeeld in het Suezkanaal, dan merken we dat hier”, vervolgt Van den Bemt.
Vragenlijst
Sinds vorige week zet het actiecomité van onder meer Wijgman een nieuw middel in: patiënten van de apotheek worden opgeroepen om hun zorgen te uiten over medicijnen die niet leverbaar zijn. Ze kunnen dan een vragenlijst invullen waarvan de resultaten worden voorgelegd aan de verzekeraars en aan de beleidsmakers. 1700 apotheken in het hele land doen al mee, mogelijk wordt het formulier ook landelijk verspreid.
Begrip bij zorgverzekeraars
“Wij begrijpen dat het vervelend is voor apothekers en assistenten dat hun werkdruk hoog is als gevolg van onder andere slecht leverbare medicijnen”, reageert een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de overkoepelende belangenbehartiger van zorgverzekeraars. “De situatie is echter genuanceerder dan deze actie doet vermoeden. Zorgverzekeraars werken samen met andere partijen zoals KNMP en Patiëntenfederatie Nederland in ‘Verantwoord Wisselen’. Langs die weg werken zorgverzekeraars mee om de druk achter en voor de balie zoveel mogelijk wegnemen.”
https://www-gld-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.gld.nl/amp/nieuws/7818293/medicijntekort-brengt-apothekers-in-problemen-we-slikken-dit-niet-meer