In de voortdurende zoektocht naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen worden wetenschappers en onderzoekers geconfronteerd met enorme uitdagingen. Het proces van medicijnontwikkeling vergt niet alleen aanzienlijke hoeveelheden tijd, maar gaat ook gepaard met aanzienlijke financiële kosten. Echter, met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), staan deuren open naar een geheel nieuwe benadering van dit complexe domein, maar is het wel veilig?
Voordat alle testfases doorlopen zijn ben je al gauw 15 jaar verder.
Het is geen geheim dat het proces van medicijnontwikkeling een langdurige en complexe weg is. Voordat een nieuw medicijn op de markt kan worden gebracht, moet het door verschillende testfases en klinische proeven gaan om de veiligheid en effectiviteit ervan te waarborgen. Helaas betekent dit dat er al snel jaren, zelfs tot wel 15 jaar, verstrijken voordat een nieuw medicijn het levenslicht ziet.
Universiteit van Leiden aan het woord over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen met behulp van AI. En Ruud Coolen van Braken vanuit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik.
Luister hier naar het radiofragment via EenVandaag: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/eenvandaag/40ec235e-0c90-468e-b4c8-53d0eed06b7a/2023-06-21-wat-kunstmatige-intelligentie-kan-betekenen-voor-het-maken-van-medicijnen
Vond je dit interessant? Laat dan een reactie achter op de socials. Blijf op de hoogte van interessante artikel via de wekelijkse nieuwsbrief.