Peter de Smet, inmiddels gepensioneerd emeritus hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg, krijgt dit jaar de IgNobel voor kunstgeschiedenis voor een onderzoek uit 1986.
Volkskrant schrijft
Ongekend Nederlands succes bij alternatieve Nobelprijzen
Rituele Maya-klysma’s, hoe verliefde harten kloppen en de wiskunde achter roddels: maar liefst drie studies waaraan Nederlandse onderzoekers hebben gewerkt, ontvingen afgelopen nacht de IgNobelprijs, de alternatieve Nobelprijs.
De prijs is in het leven geroepen voor onderzoek dat eerst op de lachspieren werkt en daarna tot nadenken aanzet. Wat in 1991 begon als een obscure prijs die eigenlijk niemand wilde winnen, heeft nu een cultstatus onder wetenschappers. De prijs is 10 triljoen dollar – maar dan wel Zimbabwaanse dollars, een inmiddels buiten gebruik geraakte valuta. Lees het artikel bij de Volkskrant
Opmerkelijk genoeg kunnen ook oude studies een IgNobel winnen. Zo kreeg Peter de Smet, inmiddels gepensioneerd emeritus hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg, dit jaar de IgNobel voor kunstgeschiedenis voor een onderzoek uit 1986. ‘Toen ik de mail kreeg dat ik iets had gewonnen, dacht ik eerst dat het spam moest zijn.’ Uiteindelijk realiseerde hij zich dat het om een echte prijs ging voor zijn analyses van afbeeldingen van rituele klysma’s op antiek Maya-vaatwerk. De ontdekking: de manieren waarop Maya’s elkaar (en zichzelf) klysma’s met alcohol toedienden om tijdens allerlei rituelen onder invloed te raken.
Dit deed hem denken aan een overgangsritueel bij Zuid-Amerikaanse koppensnellers, waarbij de jongens een rij volwassen mannen langs moesten gaan, en van elke man wat hallucinogene drank kregen. Als ze vergiftigd omvielen, werd de drank waar ze nog niet aan toe waren gekomen, alsnog toegediend, rectaal. De Smet: ‘Dat het om klysma’s gaat, werkt misschien op de lachspieren. Maar dit vertelt toch een voorheen onbekend verhaal over de Mayacultuur.’
Dit artikel is de moeite waard om met jullie te delen. Blijf op de hoogte via onze updates. Volg Ellen op social media.
Gezien via https://www.stichtingfarmaceutischerfgoed.nl/