VOORSCHRIJFBEVOEGDHEID VOOR APOTHEKERS
Aan de balie zie ik regelmatig patiënten die herhaalmedicatie aanvragen bij de apotheek. Gelukkig hebben we al werkafspraken met huisartsen hierover. Op vele manieren is dit aanvragen van herhaalmedicatie mogelijk, maar wat nu als het niet alleen om herhaalmedicatie zou gaan?
Onlangs werd mijn aandacht getrokken door een interessant onderzoek van het Nivel en SIR Institute for Pharmacy, Practice and Policy. Zij hebben onderzocht of de rol van de apotheker bij het voorschrijven versterkt kan worden. Ik was meteen nieuwsgierig naar de bevindingen, maar ik dacht ook meteen aan alle mogelijke gevaren die dit met zich mee zou kunnen brengen. Onjuiste interpretatie van medische gegevens/symptomen, of gebrek aan diepgaande kennis van specifieke medische aandoeningen. Als apothekersassistent herken ik de behoef te van patiënten aan meer betrokkenheid van apothekers bij het voorschrijfproces. We doen dagelijks voorstellen aan artsen ter optimalisatie van het medicijngebruik en bieden alternatieven aan bij medicijntekorten. Vaak ontvangen we niet direct een reactie, aangezien artsen niet altijd in staat zijn om onmiddellijk te reageren.
Het is begrijpelijk dat het Burgerplatform een grotere rol voor de apotheker ziet. Hoe kunnen we ons als apothekersassistenten voorbereiden op deze mogelijke veranderingen? Hoe kunnen we onze communicatie en samenwerking met artsen versterken? Het is van belang dat we luisteren naar de behoeften van de patiënt en de zorg verlening patiëntgericht houden.
Het introduceren van voorschrijfbevoegdheid voor apothekers kan de verantwoordelijkheidsverdeling tussen zorgverleners complexer maken. Het voorschrijven van medicatie vergt tijd en aandacht, vooral bij complexe zorgvragen. Het ‘Edict van Salerno’ herinnert ons eraan dat deze wetgeving in het verleden werd ingevoerd om vergiftiging en prijsstijgingen van medicijnen te voorkomen. Hoe gaan we dit waarborgen? Wat nu als je totaal niet met de huisarts overweg kunt? Als er sprake is van een moeilijke relatie of een gebrek aan samenwerking tussen een apotheker en huisarts, kan dit de kwaliteit van de zorg negatief beïnvloeden.
Hoewel het van belang is om de scheiding tussen behandelaar en medicatiemaker/verstrekker te waarborgen, moeten we ook streven naar een goede samenwerking en communicatie tussen artsen en apothekers. Het delen van informatie en het bevorderen van een multidisciplinaire aanpak kan bijdragen aan een veilige en effectieve farmaceutische zorg. Door zelf voorschrijfbevoegdheid te hebben, kunnen apothekers sneller reageren op bijwerkingen, medicijninteracties en andere zorgen, waardoor we de kwaliteit en veiligheid van de zorg kunnen verbeteren. Dit kan leiden tot een efficiëntere afhandeling van voor schrijfprocessen en kortere wachttijden voor patiënten. Door hun diepgaande farmaceutische kennis kunnen apothekers nauwkeurig en gericht voorschrijven, rekening houdend met de specifieke behoeften van de patiënt.
Laten we de dialoog aangaan, onze ideeën delen en actief meewerken aan een zorg systeem dat patiëntgericht, efficiënt en effectief is. Hoewel de toekomst nog onzeker is, biedt dit onderzoek en de visie van het Burger – platform een interessant perspectief voor de ontwikkeling van ons vak als apothekersassistenten. Zoals bij chronische aandoeningen, polyfarmacie (gebruik van meerdere medicijnen) of complexe zorg – vragen, kan er een grotere rol zijn weggelegd voor de apotheker bij het voorschrijven, waarbij de assistent kan helpen met signaleren.
Natuurlijk blijven anekdotes van harte welkom. Deze week zijn er twee belangrijke dagen. Dag van de apothekersassistent en dag van de triagist.
Download gratis de nieuwste poster: Elke pil telt, net als elke apothekersassistent. Of Triagisten, de helden aan de andere kant van de lijn.
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek
Having fun!
Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #content #blogger #apothekersassistent #hartvoordezorg #StichtingFarmaceutischErfgoed
Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse nieuwbericht of de socials.