Het doet pijn
Het was mijn wens om jullie verhalen te delen in deze rubriek. Dus plaatste ik een oproep. Nou, dat heb ik geweten. Wat fijn dat jullie me mailen en berichtjes sturen. Ik hoop dat het helpt om je hart op deze manier te luchten. Want ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om dat te doen.
Het gaat over jou
Ik wil het voor de verandering eens niet over onze patiënten hebben, maar over jou. Over ons. Over ons apothekersassistenten. Harde werkers die dag en nacht klaarstaan om patiënten te helpen. De meesten van jullie zullen het herkennen als ik zeg dat we nogal een verzorgend karakter hebben. Ook privé staan we vaak klaar om anderen te helpen en we kunnen moeilijk nee zeggen. Maar wanneer je altijd maar klaarstaat voor een ander, vergeet je jezelf. En ook dit is misschien herkenbaar: de ergernissen en woede krop je op. Je wordt gestoord van de regels over vergoedingen, je wordt moedeloos van de genees middelen tekorten en je bent misschien nog maar een stap verwijderd van een woedeuitbarsting…
Mentale belasting Werkdruk, personeelstekort, bezuinigingen, tegenvallers, communicatie tussen werk – gever en medewerker, het ontbreken van cao-afspraken, administratieve rompslomp (om een vergoeding te krijgen, of een EU vier keer moeten vastleggen in verschil – lende systemen), je niet ziek durven melden, bang zijn om zwangerschapsverlof op te nemen en collega’s die opstappen: dat alles verhoogt je mentale belasting. Petje af hoor. Je gaat maar door. Je mag enorm trots op jezelf zijn. Maar neem eens even afstand. Sta even stil en kijk naar jezelf. Wat heb jij nodig? Wat is jouw uitlaat – klep? Hoe breng je weer balans aan tussen het geven aan anderen en het nemen van tijd voor jezelf? Kun je nee zeggen tegen een ander?
Een luisterend oor
Het uiten van je emoties kan je helpen. Het lucht op en het geeft de ander een beeld van wat er in je koppie omgaat. Die ander kan daar rekening mee houden en het aanhoren. En nee, het is geen klagen. Gedeelde smart is immers halve smart. Pak eens een moment voor jezelf of plan een moment samen met je leidinggevende om te bespreken wat jij vervelend vindt. Wat zou jij graag anders aanpakken? Heb het er samen over. Dit kun je zelf doen of met je team: een schrift of een whiteboard pakken en elke dag drie negatieve ervaringen noteren en drie positieve. Dat geeft grip en het beurt je op. Het negatieve krijgt een plek en je verliest de positieve dingen niet uit het oog. Buig negatieve gedachten om in positieve gedachten. Jij hebt het mooiste beroep dat er bestaat! Waarom ben je apothekersassistent geworden?
Ellen Kruize Kok
EU
Een EU is een eerste uitgifte. De eerste keer dat je een medicijn gaat gebruiken is er een grondige controle nodig. We noemen dit medicatiebewaking, daaronder valt ook de doseringscontrole. Verder is er ruimte voor uitleg, instructie en de terugvraagmethode. De eerste uitgifte leggen we vast in de computersystemen
In Educated Drugdealer wordt meer uitleg gegeven over het invoeren en de medicatiebewaking.
Auteur van het boek Educated Drugdealer
Tip:
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste berichten meld je dan aan voor updates. Lees UA online: Voor iedereen die UA niet krijgt: Je kunt je aanmelden voor de online gratis account en alle nummers teruglezen.