Waarom heet borstplaat eigenlijk borstplaat?
Het woord borstplaat kennen we in twee betekenissen: het onderdeel van een harnas dat de borst beschermt en het mierzoete snoepje uit de zak van Sinterklaas. De link tussen het lichaamsdeel en het harnas is duidelijk, maar hoe zit het met het snoepje?
Snoep als medicijn
Op het eerste gezicht hebben beide betekenissen weinig met elkaar te maken, maar schijn bedriegt. Oorspronkelijk werd de eetbare borstplaat namelijk als middeltje tegen het hoesten gebruikt. Het diende om de borst en dan vooral de longen te beschermen, dus net als de functie van het metalen pantser was. Pas later werd het medicijn een bekende lekkernij die vooral gegeten wordt in sinterklaastijd.
Ontstaan
Borstplaat (ook: suikergoed) is een snoepgoed gemaakt uit water of melk, suiker en een smaakstof, zoals vanille of cacao.
Borstplaat wordt voornamelijk gegeten in de periode rond Sinterklaas. In de tijd dat suiker in Nederland alleen nog gemaakt werd van suikerriet, dat ver weg groeide en met schepen opgehaald moest worden, was suiker een duur product. Het werd dan ook alleen gebruikt bij groots gevierde feesten, zoals bruiloften of het sinterklaasfeest. Gespecialiseerde banketbakkers zorgden ervoor dat de suiker verwerkt werd tot suikerbeesten, hartjes enzovoort.
De allereerste snoepjes ontstonden in 1510 in Vlaanderen. Het werd suikerwerk genoemd. Om dit te maken smolt men rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. Het was in het begin vooral populair in de hogere kringen. Zo lieten verscheidene Duitse keizers suikerwerken naar hun hof brengen vanuit de Zuidelijke Nederlanden en werden er zelfs kleine suikerbeeldjes gemaakt bij belangrijke gebeurtenissen.
In 1747 ontdekte Andreas Sigismund Marggraf, een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon produceren door het uit bieten te halen. Vanaf toen was suikerwerk ook voor het gewone volk bereikbaar.
Leuk weetje toch? Onze collega apothekersassistente Fia stuurde deze tip in. Wil je ook iets leuk delen met ons? Via deze pagina kan jij leuke anekdotes inzenden.
Zelf borstplaat maken? Lees hier een recept.
Heb jij nieuws stuur me dan een e-mail.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!
Bron: Wikipedia en Instituut voor de Nederlandse Taal,
Foto van tastyshot