𝐑𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐧 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐯𝐥𝐨𝐞𝐫 #arbeidsrecht
Deze week start de Ramadan en wel overal doen werknemers mee met de Ramadan. Ben je als werkgever verplicht om mee te denken met de werknemer, door bijv. tijdelijk aangepaste uren te regelen?
Als arbeidsrechtjurist kan ik je mededelen dat dat juridisch gezien niet hoeft. Aanpassing van arbeidsvoorwaarden vanwege religieuze dagen is niet verplicht. Wel hebben we uiteraard de wettelijke regel om als goed werkgever en werknemer met elkaar om te gaan. Van een werkgever mag daarom best verwacht worden om mee te denken met de werknemer als dat binnen het bedrijf mogelijk is. Maar waar moet je dan aan denken? Hieronder vind je een lijst met wat tips en tricks voor werkgevers.
𝐓𝐢𝐩𝐬 & 𝐓𝐫𝐢𝐜𝐤𝐬:
– Zijn aangepaste tijden mogelijk? Kijk of de werknemer de dag eerder of later kan beginnen. Of bied thuiswerkende werknemers de mogelijkheid om ‘s middags een power nap te doen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de werknemer genoeg energie heeft om het werk zoals altijd uit te voeren.
– Ga vooral het gesprek aan! Elk individu heeft andere behoeftes. De een werkt zelfs harder tijdens de Ramadan en de ander heeft iets meer behoeftes aan pauzes. Door een gesprek aan te gaan met werknemers, kan je kijken waar de behoeftes liggen.
– Vergeet de bedrijfsarts niet! De bedrijfsarts is er niet voor niets. Verrichten werknemers fysiek zwaar werk, dan kan het een idee zijn om de bedrijfsarts advies te vragen over hoe gezondheidsrisico’s verminderd kunnen worden tijdens de Ramadan. Is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk licht werk te verrichten? Of zijn aangepaste werktijden een idee?
– In het geval van ploegendiensten, kunnen sommige werknemers het fijn vinden om vooral nachtdiensten te draaien.
– Toon interesse in je werknemers! Vraag af en toe hoe het met ze gaat. Signaleer tekens van malaise en toon begrip. Interesse tonen doe je ook door wat algemene informatie over de Ramadan te weten. Ik krijg nog regelmatig vragen zoals ‘mag je ook geen water?’. Door op voorhand al te weten wat de Ramadan basics zijn (geen eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, een maand van extra bezinning etc.) toon je interesse richting je werknemers. Met mijn achtergrond in arbeidspsychologie kan ik je vertellen dat interesse veel doet met een werknemer!
Heb jij nog andere tips? Drop ze hieronder in de comments! Dank je wel Öznur Şenyurt voor deze waardevolle info.
Volg op de socials voor meer tips, toffe blogs en informatie. Of volg via de nieuwsbrief.