Maandag ochtend 07.50 uur: ik doe de dagelijkse start van de dag met mijn team doktersassistentes. Goedemorgen allemaal we zijn met 9 assistentes wat fijn er zijn geen zieken en er is genoeg plek op de spreekuren.
08.00 uur: de heer J. belt op en ik heb hem aan de lijn: goedemorgen Heidi ik heb al 3 weken last van mijn knie, in de fysiotherapeut heb ik geen zin want dat helpt toch niet. Kan ik vandaag naar de huisarts? Natuurlijk mijnheer J. dit kan, ik heb voor u plek om 09.00 uur? Nee Heidi ik zit nog in Pyjama een peukje te roken, heb je nog andere tijden? Ja hoor ik heb vanmiddag om 16.00 uur? Nee Heidi dan ben ik biljarten. Ooh maar weet u wat mijnheer J. komt u toch om 14.30 uur? Dan doet de huisarts haar administratie, telefoontjes en visites wel na 17.00 uur vindt ze niet erg. Nou Heidi als dat zou kunnen? Natuurlijk mijnheer J. Ik plan U in om 14.30 uur, sterkte met uw knie en een hele fijne dag. Dank je wel Heidi jij ook een fijne werkdag vandaag. Ik hoor U denken: werkt dat zo? Nee natuurlijk werkt dat niet zo. Dit is wel iets wat voor de patiënten ideaal zou zijn. Gelijk op maandag een assistente aan de lijn, eentje die niet alles uitvraagt (want wat kunnen wij toch nieuwsgierig zijn) en op het spreekuur komen op welke tijd je maar wilt.
De werkelijkheid is anders: op maandag ochtend heb ik vaak geen 9 assistentes aan de telefoon, ik heb niet altijd plek op de tijden die een patiënt wenst en we moeten nu eenmaal klachten uit vragen d.m.v triage. We doen echt dagelijks ons best maar ook de huisartsenzorg heeft te kampen met ziek personeel al dan niet overbelast. De huisartsen hebben het druk, patiënt wel of niet in bescherming zien, de lange telefonische consulten of het beantwoorden van internet consulten. En wat dacht U van de extra nascholingen, vergaderingen die bijna altijd na werktijd zijn. De assistentes hebben te maken aan de telefoon met ontevreden patiënten maar ook met geïrriteerde huisartsen die extra spreekuurplekken krijgen omdat we de patiënten niet kwijt kunnen. En ook de assistentes hebben (verplichte) nascholingen en vergaderingen die veelal na werktijd zijn. De afgelopen 2 jaar waren niet makkelijk, en nog steeds is het zwaar. Gelukkig heb ik een fantastisch assistenten team waarmee we dagelijks proberen U als patiënt tevreden te houden. We leiden jaarlijks stagiaires op die na het behalen van hun diploma bij ons blijven werken. Ik ben daar megatrots op. Maar ik snak naar wat rust, wat meer adempauzes voor de assistentes tussen de telefoontjes door. Wij zijn druk bezig om de lange wachttijden aan de telefoon aan te pakken, wij zijn goed op weg. Maar de patiënt kan zelf ook wat doen.
Maak gebruik van mijngezondheidsnet, bel niet gelijk om 08.00 uur als u geen dringende vraag heeft, maak gebruik van thuisarts.nl of moet ik naar de dokter.nl.
En vooral wees eens aardig, heb eens een lang lontje i.p.v. een korte.
Dan kunnen wij een keer met een glimlach ophangen i.p.v. bedroefd te zijn.
Heidi
Heidi heeft ook een leuke anekdote gedeeld die we in een gratis download hebben omgezet, download en stuur ons een foto of tag ons via de socials. Lees verder onder de afbeelding.
Missie
Ellen: ‘Dank je wel voor het delen van jouw nieuwe blog Heidi. Het lijkt me fijn om naast mijn missie om de zorg dichterbij de patiënt te brengen, ook verschillende disciplines dichterbij elkaar te brengen. Door inzicht te geven over wat er achter de balie gebeurt kom je dichter bij elkaar. Met verhalen over elkaars werk, creëer je begrip tussen zorgverleners en patiënten.
Met mijn boek en op mijn blog vertel en geef ik samen met collega’s over een kijkje achter de balie. In dit boek staan ook verhalen van drie doktersassistenten. Om te zorgen voor meer begrip over waarom we doen wat we doen in ons werk. Ik ben altijd op zoek naar gastblogs, verhalen uit de zorg. Dus wil jij ook iets laten weten of een anekdote delen? Of wil je een blog delen? Neem dan contact op.’