Technologie en verbinding; onze toekomst in de farmacie

Ik begin al iets grijs te worden, maar het is nog niet erg storend, haha! Die grijze haren heb ik eerlijk verdiend. Hoe zit dat met jou? Ben jij ook iemand met grijze haren, of hoor jij bij de nieuwere lichting? In mijn eerste column van dit jaar sprak ik over de kracht van verbinding in tijden van rouw en verandering. Dit thema blijft relevant, vooral nu we verder kijken naar hoe technologie en automatisering ons vakgebied beïnvloeden.
Ik weet nog goed dat ik voor een kleine zwart-wit monitor met een enorme beeldbuis stond te werken aan de balie. Ja, oké, ik word oud! Maar wat een veranderingen hebben we meegemaakt sinds die tijd. Van handgeschreven recepten en het bereiden van medicijnen in de apotheek tot de geavanceerde technologieën van nu. En die veranderingen blijven maar komen. Binnenkort neemt zo’n 25% van onze collega’s afscheid. Vergrijzing, noemen ze dat. In de apotheek betekent vergrijzing dat we meer afhankelijk zullen worden van innovaties. We moeten ons blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en trends in ons vakgebied.
Automatisering in de apotheek heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt. Dankzij Apotheek Informatie Systemen (AIS) kunnen we medicatiebewaking beter uitvoeren en snel inspelen op de behoeften van onze patiënten. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook angsten. Wat betekent al die technologie voor onze banen? Zullen we ooit helemaal vervangen worden door machines? Ik denk van niet. Want ondanks alle technologische vooruitgang blijven wij, als apothekersassistenten, een belangrijke factor voor onze patiënten. Ze vertrouwen op ons als mens, op onze kennis en ons vermogen om te luisteren en te begrijpen. Vooral als we kijken naar de geletterdheid, of dat nu met mensen is uit een andere taal of een dialect, daar is menselijke interactie wel heel prettig.
Onze rol verschuift steeds meer naar consulten en gesprekken. Dat is waar we echt van toegevoegde waarde zijn. We bieden persoonlijke zorg en aandacht, iets wat een machine nooit kan vervangen. En juist daarom is het zo belangrijk dat we blijven leren en groeien. Zo kunnen we onze patiënten de best mogelijke zorg blijven bieden.
Ik wil jullie allemaal uitnodigen om een kijkje te nemen in het Nationaal Farmaceutisch Museum. Daar laten we zien hoe de automatisering de apotheek heeft veranderd en hoe deze veranderingen ons dichter bij elkaar hebben gebracht. Het museum biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van ons vak en de technologische vooruitgang die we hebben geboekt.
Laten we bouwen aan nog sterkere verbindingen, zowel door middel van technologie als door ons vermogen om elkaar te ondersteunen en te inspireren. Samen kunnen we de uitdagingen van vandaag aangaan en de toekomst van de farmaceutische zorg vormgeven.
Ellen Kruize Kok
www.ellensocial.nl
Oprichter: Farmacieconnect – Platform voor verbinding en social media training
TiktokApotheek
Educated Drugdealer Podcast & Boek
Bestuurslid: Stichting Farmaceutisch Erfgoed (SFE) – Nationaal Farmaceutisch Museum (NFM) – Je kunt het depot op Urk bezoeken op de vrijwilligersdagen. De dagen staan in de agenda op de website van SFE. Leuk om deze zomer eens te doen.