Van chemisch analist tot (kader)apotheker: Een persoonlijk gesprek met Piet Ooms
Het zevende interview in deze serie: Profs aan het woord.
Loopbaan
Piet Ooms is een ervaren kaderapotheker in Nederland, die al jaren zijn passie en expertise inzet in de farmaceutische wereld. Sinds 1989 is Piet actief in de farmacie, waar hij begon na zijn diensttijd en een gebrek aan werk als HBO-chemisch analist. Hij besloot verder te studeren aan de Universiteit Leiden, eerst in scheikunde en daarna in farmacie, een keuze waar hij nog steeds blij mee is. Piet vertelt: “Eigenlijk meer per toeval ingerold, maar achteraf erg blij met deze keuze.”
Patiëntencontact
Piet’s reis in de farmacie begon per toeval, maar zijn passie voor het vak groeide snel. Hij houdt van het directe contact met patiënten en zijn collega’s in de apotheek. “Patiëntencontact en contact met iedereen in de apotheek,” zegt Piet. Naast zijn werk in de apotheek, geniet hij van zijn hobby’s zoals hardlopen, muziek luisteren (LP’s), tuinieren, en vogels kijken. Deze activiteiten geven hem energie en helpen hem te ontspannen na een lange werkdag.
Als de salarissen achterblijven
In zijn carrière heeft Piet verschillende uitdagingen overwonnen, zoals de beloning van apothekersassistenten en ander apotheekpersoneel. Hij legt uit: “Vissen allemaal in dezelfde vijver, welke steeds leger wordt. Als de salarissen achterblijven hebben we een heel groot probleem, vandaar mijn actie richting zorgverzekeraars en overheid en oproep om strijdig te blijven. Maar wel met respect!”
Hoestdrank en zalf
Een van zijn successen is zijn rol bij Hoestdrankmakers en de ZuiverZalf lijn, waar hij innovatieve producten heeft ontwikkeld. Piet benadrukt dat het essentieel is om niet alleen te vechten voor betere salarissen, maar dit te doen met respect en waardigheid voor alle betrokken partijen.
Kaderapotheker
Piet’s drijfveren komen duidelijk naar voren in zijn rol als kaderapotheker, gespecialiseerd in longzorg. Hij introduceerde de FeNO-meting als afstudeerproject, wat hielp bij het objectief meten en instellen van inhalatie corticosteroïden bij patiënten met allergisch/eosinofiel astma. Samen met Job van Boven, Associate Professor Cost-effective Drug Use at University Medical Center Groningen, en Gerda Compagne, kaderapotheker astma/COPD bij Apotheek Hardenberg en Apotheek Avereest/Balkbrug, heeft Piet dit project ontwikkeld en geïmplementeerd. “FeNO-meting geïntroduceerd als objectieve meetwaarde voor instelling op ICS bij allergisch/eosinofiel astma en terugdringen overmatig salbutamol gebruik.” Dit project is internationaal erkend en wordt nu vergoed door verzekeraars. “Door astmapatiënten met hoge salbutamol consumptie te begeleiden met periodieke FeNO-metingen, konden we via dosis/medicatie aanpassingen, therapietrouw en inhalatie techniek interventies hun astma weer onder controle krijgen,” legt hij uit.
Dagelijkse werkzaamheden en innovatie
Een typische werkdag van Piet begint vroeg en is best lang. “Begin meestal rond 8 uur tot 19h. Maak lange dagen, dagindeling is heel divers, ook omdat ik erg veel binnen en buiten de farmacie doe. Vind alles leuk!” Piet geniet van de variatie in zijn werk en de mogelijkheid om zijn kennis en vaardigheden in verschillende gebieden toe te passen.
Piet legt ook uit hoe technologie een cruciale rol speelt in zijn werk. “We hebben Pharmacom/Medicom, baxteren zelf, zijn goed georganiseerd en arbeidsmoraal is goed.” Goede ICT en communicatie in de keten zijn essentieel voor het succesvol uitvoeren van zijn taken en het verbeteren van de zorgkwaliteit.
Blijven ontwikkelen
Piet kijkt met een positieve blik naar de toekomst van de farmacie. “Veranderd genoeg, komen weer nieuwe innovaties onze kant op. Bijblijven en blijven ontwikkelen,” zegt hij.
Advies aan collega’s
Aan collega’s en nieuwkomers in de farmacie geeft Piet het advies om het vak echt te omarmen en ervan te genieten. “Gewoon doen, erg mooi vak, maak er wat van,” zegt hij. Hij moedigt aan om enthousiast te blijven en oprechte interesse in de patiënt te tonen, wat voor hem een drijfveer is in zijn werk. “Enthousiasme, mensen-mens zijn. Oprecht geïnteresseerd in de patiënt is voor mij echt een drijfveer,” voegt hij toe.
Piet benadrukt ook het belang van een goede teamdynamiek en communicatie binnen het team. “Kennis delen en iedereen op de juiste plek nog waardevoller kunnen zijn. Dat geeft leuke uitdagingen en is een ieder meer tevreden,” zegt hij. Hij maakt altijd een rondje langs de velden en zorgt ervoor dat hij iedereen groet en nooit weggaat zonder gedag te zeggen en te vermelden waar hij naartoe gaat.
Piet leren kennen
Ellen Kruize: ‘Ik heb het genoegen gehad om Piet het afgelopen jaar te leren kennen. Eerst was er alleen online contact. Maar in het voorjaar sprak ik hem heel kort op het KNMP congres en kwamen we meteen tot de kern, dit kan zo niet meer. Er zijn veel zaken die we maar blijven slikken en die anders moeten. En later kreeg dit een vervolg. Zo sprak ik regelmatig met Piet over de Cao Apotheken en was hij als een ridder die een geweldige warme deken uit wierp en de collega’s veel steun gaf. Zo kon ik ook niet anders dan hem steunen op momenten dat hij dit nodig heeft. Zoveel kennis, een spraakwaterval en zoveel hart voor de patiënt en het team. Als je hem kent, zul je dat herkennen.
We hebben meer mensen zoals Piet nodig in de farmacie. Daarom ook mijn woorden op LinkedIn: ‘Piet for president.’
Gefeliciteerd met jullie nominatie voor de KNMP innovatieprijs. Alleen apothekers kunnen stemmen, dat is wel handig om te weten. En we houden jullie natuurlijk op de hoogte van de winnaar. Ik heb ook de andere genomineerden uitgenodigd voor een interview, wellicht zie je die binnenkort voorbij komen op deze blog.’
Blijf op de hoogte voor meer inspirerende gesprekken in onze “Profs aan het Woord” serie.