Het doet mij veel verdriet om te zien dat we opnieuw genoodzaakt zijn om actie te voeren. De tweedaagse landelijke staking op 9 en 10 januari, aangekondigd door FNV en CNV, is helaas nodig omdat er nog altijd geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe cao. Het betekent dat bijna tweeduizend apotheken in Nederland twee dagen dichtgaan. Dit raakt niet alleen ons, maar ook onze patiënten, die afhankelijk zijn van onze zorg.
Waarom deze acties noodzakelijk zijn
We vragen niet om luxe, maar om basisvoorwaarden die ons werk duurzaam en draaglijk maken:
- Een eerlijk loon dat past bij de verantwoordelijkheden en het harde werk dat we dagelijks leveren.
- Lagere werkdruk, zodat we niet continu op ons tandvlees lopen en onze patiënten de aandacht kunnen geven die ze verdienen.
Het feit dat er na maanden van acties en onderhandelingen nog steeds geen afspraken zijn, laat zien hoe groot de kloof is. Ondanks stakingen sinds september 2024, zijn werkgevers en vakbonden geen stap dichterbij gekomen. Werkgevers bieden slechts een loonsverhoging van 2%, wat door FNV en CNV als “bizar” wordt bestempeld. Ze eisen een loonsverhoging van 6% met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024, een eindejaarsuitkering van 2%, en de uitbetaling van alle gewerkte uren, inclusief voorbereidingstijd.
Mijn gevoelens bij deze situatie
Ik begrijp hoe dubbel deze situatie voelt. We hebben een beroep gekozen vanuit passie voor zorg en betrokkenheid bij onze patiënten. Het voelt onnatuurlijk om dat werk stil te leggen. Tegelijkertijd is het belangrijk om een grens te trekken. Als we nu niet opkomen voor onze rechten, wie doet dat dan? Deze acties zijn geen uiting van egoïsme, maar van solidariteit – met elkaar en met de toekomst van onze sector.
Het verbod op een staking in december, door een rechter, heeft de actiebereidheid alleen maar versterkt. Zoals cao-onderhandelaars Ralph Smeets (FNV) en Albert Spieseke (CNV) zeggen: “Het geduld van de medewerkers is op. Hun boodschap is luid en duidelijk: Geef ons waar we recht op hebben, want ons krijg je niet klein.”
Belang voor volksgezondheid
Tijdens de landelijke staking blijft spoedzorg gegarandeerd. Dit betekent dat patiënten in noodgevallen altijd medicijnen kunnen krijgen, hoewel dit soms bij een andere apotheek moet gebeuren. Dit waarborgt dat de acties geen risico vormen voor de gezondheid van patiënten. Tegelijkertijd benadrukte de rechter in december het grote belang van apotheekmedewerkers voor de volksgezondheid. Het is schrijnend dat juist deze vitale professionals zo hard moeten vechten voor een fatsoenlijke beloning.
Download de gratis actieposters
Een oproep aan iedereen
Aan mijn collega’s: blijf sterk. Ik zie en waardeer jullie inzet, niet alleen in tijden van stakingen, maar elke dag. Het is niet makkelijk, maar samen kunnen we een verschil maken.
Aan de werkgevers, zorgverzekeraars en beleidsmakers: luister naar ons. De acties zijn niet bedoeld om te polariseren, maar om een gesprek op gang te brengen dat leidt tot oplossingen. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen en een cao af te sluiten die recht doet aan de tomeloze inzet van tienduizenden mensen.
Lees meer over deze staking bij de FNV: https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/handel/2025/01/tweedaagse-landelijke-apotheekstaking-9-en-10-jan
Tot slot
Ik hoop oprecht dat we snel een doorbraak zien en dat we weer volledig kunnen focussen op wat we het beste doen: zorgen voor onze patiënten. Tot die tijd blijf ik geloven in de kracht van onze solidariteit en in onze gezamenlijke strijd voor een betere toekomst.
Met een warm hart en veel respect voor jullie allemaal.
Wat er al gedaan is?
Lees je via Cao Apotheken blog of de op de socials.
Samen bouwen we aan de apotheek van de toekomst – stap voor stap, met een lange adem.