Medicijntekorten – we worden er allemaal mee geconfronteerd. Jij in jouw rol als zorgverlener en de patiënten die dagelijks afhankelijk zijn van medicijnen. Het is frustrerend, soms ronduit schrijnend, en de impact is groot. Daarom wil ik vanuit mijn platform, Ellen Social Community, aandacht vragen voor dit urgente probleem.
Op 9 januari is het dag van verantwoord medicijngebruik.
Tijdens de Dag van Verantwoord Medicijngebruik 2025, op 9 januari, wordt dit thema centraal gesteld. En dit jaar draait alles om de vraag: wat betekenen medicijntekorten voor de patiënt? Hoe voelen zij zich als hun medicatie er niet is? Wat doet het met hen als ze noodgedwongen moeten overstappen op een ander merk of, erger nog, hun behandeling tijdelijk moeten onderbreken?
Wat doet een medicijntekort met patiënten?
Patiëntenperspectief
In gesprekken met patiënten hoor ik keer op keer hetzelfde verhaal: onzekerheid, ongemak en soms zelfs angst. Medicijnen zijn meer dan een doosje pillen; ze zijn een levenslijn. Stel je eens voor hoe het is om zonder die zekerheid te zitten.
Daarom wordt er dit jaar onderzoek gedaan. Via het Medicijnpanel delen patiënten hun ervaringen en hun visie op oplossingen. Daarnaast is er een meldactie via Meldpunt Medicijnen, waar mensen anoniem hun verhaal kwijt kunnen. Dit geeft ons een helder beeld van wat er speelt en waar we samen aan kunnen werken.
Podcast:
In 2024 maakte ik samen met Nanda een Educated Drugdealer podcast over dit probleem:
Wat kun jij doen als zorgverlener?
Jij hebt als zorgverlener een unieke positie. Jij bent degene die uitleg geeft, meedenkt en soms gewoon een luisterend oor biedt. Maar wist je dat je ook buiten de apotheek of spreekkamer een verschil kunt maken?
Op social media bijvoorbeeld. Het is een krachtig hulpmiddel waarmee jij jouw stem kunt laten horen en patiënten kunt ondersteunen.
Denk aan het delen van praktische tips, verhalen of inzichten over hoe jij medicijntekorten ervaart. Gebruik hashtags zoals #Medicijntekorten of #DvVM en vergeet niet om anderen te taggen, zoals @InstituutVerantwoordMedicijngebruik. Het is een eenvoudige stap, maar één die impact kan hebben.
Word jij ook gek van medicijntekorten?
Laat van je horen!
Social media is een hulpmiddel waarmee jij patiënten kunt bereiken, ondersteunen en inspireren. Ik weet dat het soms spannend kan zijn om je eerste post te plaatsen, maar geloof me: jouw stem doet ertoe. Met mijn training social media voor zorgverleners help ik je om deze stap te zetten. Samen ontdekken we hoe jij social media effectief kunt inzetten om jouw boodschap te delen zonder overweldigd te raken.
Wil je meer weten? Of gewoon een keer sparren over hoe je dit kunt aanpakken? Volg dan mijn masterclass Get Social. Samen zorgen we ervoor dat medicijntekorten niet alleen een probleem zijn, maar een gesprek – en uiteindelijk een oplossing.
Doe je mee? 😊