Vaak komen patiënten er op het laatste moment achter dat ze een bepaalde verklaring nodig hebben om medicatie mee te nemen naar het buitenland. Deze medicatie valt onder de Opiumwet en mag je niet zo maar meenemen. Het is dan prettig om te weten wat je kunt verwachten en wat je moet regelen. Ken je iemand die hier meer over moeten weten? Stuur dit bericht dan ruim voor de vakantie door. Het kan namelijk wel een maand kosten voordat dit geregeld is. Er is ook een reis-hulp pagina waar je door het invullen van een aantal vragen meteen een goed advies kan krijgt.
Wil je weten wat je het beste in jouw reisapotheek kunt hebben? Lees dan deze blog.
Medicijn mee op reis die onder de Opiumwet vallen.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet je een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar je naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als je zorg nodig hebt in het buitenland.
Medicijnen mee op reis-hulp
Of je een medicijnverklaring nodig hebt, hangt af van het medicijn, het land waar je naar toe gaat en hoe lang je reist. Vul maximaal 3 vragen in en je weet wat je moet doen:
Vul hier in naar welk land je gaat en krijg de exacte lijst met adviezen van het CAK
Informatie over medicijnen Opiumwet
Vraag jouw apotheker welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Of kijk in lijst 1 en 2 van de Opiumwet met de werkzame stoffen van medicijnen.
- Op lijst I staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en Ritalin.
- Op lijst II staan bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen.
Schengenverklaring of medische verklaring voor medicijnen
Reis je met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig. Voor meer informatie over reizen met Opiaten, kunt je terecht bij het CAK.
Voor landen buiten het Schengengebied hebt je mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij de eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vind je op de website van het CAK. Op Nederlandwereldwijd.nl lees je meer over medische verklaringen in het buitenland.
Medicijnpaspoort geen geldig reisdocument
Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen je gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Jouw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.
Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.
Medicijnen meenemen in originele verpakking
Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.
Veel info die handig is om bij de hand te hebben. Ik wens je alvast een fijne reis. Wil je meer delen op de social media kanalen van jouw apotheek of huisarts voor patiënten? Misschien is dit handig voor je. Via de nieuwsbrief ontvang je korting van 100% op de Q2 social media posts.
Bron: Rijksoverheid