Hier is een introductie over de Educated Drugdealer podcast voor degenen die niet graag luisteren, maar liever lezen!
Welkom bij de Educated Drugdealer podcast, waar we een diepgaande duik nemen in de wereld van de apotheek en huisartsenzorg. Ik ben Ellen Kruize Kok, apothekersassistent en auteur van het boek “Educated Drugdealer en verhalen uit de apotheek”. Als maker en bedenker van deze podcast voor patiënten en collega’s, nodig ik je uit om mee te gaan achter de schermen en de verhalen te ontdekken die zich afspelen achter de schermen.
Dit is een test. En ik wil weten wat je vindt. Laat het me weten of je dit kan waarderen, misschien ga ik dit dan vaker doen. Ter info: Er is geen spellingscontrole gedaan.
Waar wordt radiofarmaca voor gebruikt?
Welke toepassingen zijn er? In deze podcast: Wat is #radiofarmaca? Wat is #nucleairegeneeskunde? Hoe werkt het? Wat zijn de juiste toepassingen? Hoe zit het met de #veiligheid? Wat is GMPz?
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (00:30.418) Welkom Ellen. Vandaag gaan we het hebben over radiofarmaca. Ik leer en hoor graag meer over de klinische farmacie. Het is best lastig om mensen te vinden die daar iets meer over willen vertellen. Een apotheek of…
Ellen Driever (00:32.935) Ja, dankjewel.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (00:46.962) Het is eigenlijk een apotheek die bezoekers of mensen eigenlijk van buiten nooit zien. En dat gaat nog iets verder dan de wereld achter de balie. Hier worden onderzoeken gedaan, maar ook zeer speciale bereidingen. En vandaag hebben we het specifiek over radiofarmaca. En helaas moet ik iedereen teleurstellen. Daar weet ik eigenlijk bijna helemaal niets over.
Maar daar gaan we verandering in brengen. Want in deze podcast hebben we een speciale gast en dat is Ellen Driever. Ellen is apotheker in Groningen. Ze werkt in het Martini ziekenhuis. Apotheker bij laboratorium en toxicologie. Projectleider bij radiofarmacie en nucleaire geneeskunde. Een hele mond vol. Jij kan vast alle vragen beantwoorden over radiofarmaca.
Ellen Driever (01:33.415) Ja, dank je wel. Superleuk dat je mij hebt uitgenodigd en om het vandaag even over radiofarmaca te hebben.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (01:33.778) Leuk dat je er bent.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (01:45.202) En misschien, wij kennen elkaar van online, dus we volgen elkaar. Maar misschien wil jij vertellen hoe dat is gegaan.
Ellen Driever (01:52.551) Ja, dat is inderdaad wel grappig. Jij hebt vroeger bij mijn vriend Stefan in de klas gezeten. En ja, ik denk dat hij het een keer zei van, oh ja, wat leuk, Ellen. Die zat vroeger bij mij in de klas en zij is heel actief op social media, met alles over de apotheek. Dus dat is ook voor jou leuk om te volgen, omdat ik natuurlijk toen farmacie studeerde. Dus ja, op die manier zijn we zo met elkaar in contact gekomen. Ja.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (02:16.85) Ja wel grappig hè, hoe dat eigenlijk kan komen. En we komen natuurlijk allebei uit het Noorden. Dus je komt elkaar ook al wel snel tegen natuurlijk. Farmatie is een kleine wereld. Maar we hebben elkaar nog nooit in het echt gezien. En wat zijn je passies of hobby’s? Wat heb je allemaal nog naast de farmacie?
Ellen Driever (02:34.087) Ja, in mijn vrije tijd doe ik graag aan sport. Dus ik doe graag aan hardlopen, bootcamp, sinds kort ook aan yoga. En verder hou ik van lekker koken, gezellige dingen doen met vrienden of met mijn gezin. Ik heb dus een vriend en een dochtertje. Ja. Ja, ook nog.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (02:50.674) Ah, wat leuk. Dus je bent ook moeder. Ja, want het is best wel… Nou, met zo’n carrière is ouderschap ook best wel een uitdaging altijd. Je dagelijkse leven, zeg maar, hoe ziet dat er ongeveer uit?
Ellen Driever (03:03.047) Ja, je doet het natuurlijk samen.
Ellen Driever (03:12.999) Ik werk bij het Martini ziekenhuis. Daar ben ik begonnen vorig jaar als apotheker op het laboratorium. Dus het laboratorium in toxicologie wat we daar doen. Dus de farmaceutische kwaliteitscontroles van alle producten die bereid worden in de apotheek. Daar doen we daar de analyses van. Daarnaast doen we de screening voor geneesmiddelspiegels bij patiënten die gemonitord moeten worden.
Onder de video kan je verder lezen
Hou je niet van luisteren?
Wellicht vind je het dan leuk om de video te bekijken waarin je Ellen & Ellen samen in gesprek ziet.
Ellen Driever (03:12.999) Ik werk bij het Martini ziekenhuis. Daar ben ik begonnen vorig jaar als apotheker op het laboratorium. Dus het laboratorium in toxicologie wat we daar doen. Dus de farmaceutische kwaliteitscontroles van alle producten die bereid worden in de apotheek. Daar doen we daar de analyses van. Daarnaast doen we de screening voor geneesmiddelspiegels bij patiënten die gemonitord moeten worden. Daarnaast doe ik klinische dagdiensten.
Ellen Driever (03:42.599) En ben ik dus sinds een paar maanden bezig met het project bij de radiofarmacie. En verder ziet mijn leven eruit dat ik dus moeder ben en in mijn vrije tijd graag met vrienden leuke dingen doe of ga sporten, weekendjes weg, op vakantie. Ja.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (04:00.85) Heerlijk. Maar wel heel toffe dingen. En misschien moet je nog even uitleggen wat die spiegels dan zijn voor de mensen die luisteren die geen idee hebben over de farmacie.
Ellen Driever (04:10.567) Ja, van sommige geneesmiddelen moet gemonitord worden wat de spiegel in het bloed daarvan is. Om te kunnen beoordelen of die spiegel hoog genoeg is voor effecten en niet te hoog is voor de kans op ernstige bijwerkingen. Dus bij sommige geneesmiddelen wordt er bij patiënten regelmatig bloed afgenomen en wij analyseren dan dat bloed op de concentratie van het geneesmiddel in het bloed.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (04:38.706) Dus dat is eigenlijk dat stukje laboratorium van waar je dan werkt. Toxicologie hoort daar denk ik dan bij, maar ik denk ook dat dat even handig is om nog uit te leggen.
Ellen Driever (04:49.351) Dat is dus voor patiënten die bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp binnenkomen met een vergiftiging, waarvan niet bekend is wat het is. Dan kunnen we een toxicologische screening doen. Dus dan kunnen we het bloed onderzoeken op een hele rij aan verschillende stoffen. En kunnen we de dokters helpen bij het zoeken naar waar komt nou de vergiftiging vandaan? Wat is de vergiftiging in welke mate? En dan kunnen we ook advies geven over wat daarmee te doen.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (05:15.954) Kun je daar een voorbeeld van geven? Misschien is Paracetamol dan een heel makkelijk voorbeeld?
Ellen Driever (05:21.575) Ja, inderdaad, daar hebben we dus wel een speciale test voor, dus dan kunnen we kijken hoeveel paracetamol er in het bloed zit en als dat dan te hoog is dan kunnen we een bepaalde behandeling in gaan zetten.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (05:35.922) En dan als projectleider bij de Radio Farmaka, nucleaire geneeskunde, wat doe je daar dan precies?
Ellen Driever (05:44.583) We zijn sinds een paar maanden begonnen met een project bij de afdeling nucleaire geneeskunde. Dus de meeste geneesmiddelen die we maken in het ziekenhuis worden in de ziekenhuisapotheek gemaakt. Alleen de radiofarmaca, dat heeft natuurlijk te maken met radioactieve straling. Dus dat wordt dan weer op een apart laboratorium gemaakt. En dat laboratorium in het Martini ziekenhuis bevindt zich dat op de afdeling nucleaire geneeskunde. Dus dat zit eigenlijk apart van de ziekenhuisapotheek. En voor dat laboratorium zijn we nu…
En project begonnen om te kijken hoe we de kwaliteit daar kunnen verbeteren en hoe we in de toekomst het kunnen inspelen op ontwikkelingen in de huidige markt van radiofarmaca.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (06:27.314) Op nieuwe geneesmiddelen of nieuwe behandelmethoden. En hoe heb je eigenlijk deze podcast ontdekt?
Ellen Driever (06:40.039) Via jouw kanalen eigenlijk. Dus jij deelt veel op LinkedIn. En ik dacht, hey, wat leuk. Dan hoor je eens van andere kanten wat er allemaal, ja, wat de ervaringen van andere zorgverleners zijn in de apotheek of een doktersassistent bijvoorbeeld.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (06:57.394) Ja, en toen dacht je van, dan wil ik ook wel even aan meedoen. Dan wil ik ook wel meer over vertellen.
Ellen Driever (07:03.431) Ja, zeker. Ik vind het sowieso heel leuk dat jij je zo inzet om de patiënt en zorgverlener dichter bij elkaar te brengen. Dus ik dacht, nou, dat is leuk om daar ook eens aan mee te doen.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (07:15.794) Ja, en dit is natuurlijk ook een echt een… Ja, ik zei het net ook al, want het is heel moeilijk om iemand uit het ziekenhuis te vinden die iets wil vertellen. Dus dat ben ik al heel erg dankbaar voor dat je dit wilt doen. En het is ook echt een wereld waar bijna niemand iets van af weet. Want iedereen ziet natuurlijk wel achter de balie en daar kan je ook makkelijk wel iets over lezen of vinden op internet, wat die mensen doen. En ik denk ook, als je net met je studie begint dan…
Daar hoor je daar het meeste over. En dat hele stuk waar jij dan werkzaam bent, daar krijg je ook niet zoveel over in je opleiding. Ik weet niet of dat bij apothekers ook hetzelfde is.
Ellen Driever (07:51.975) Ja, ik denk dat dat voor de studiefarmatie op zich wel meevalt. Alleen blijft het natuurlijk altijd een beetje… Je loopt een stage van een aantal weken en dat is het dan. En daarop gebaseerd moet je dan je keuze maken welke richting je op wil. Dus dat is wel lastiger. Ja, dat klopt.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (08:08.85) Dus je gaat daar wel kijken, zeg maar. Je bent daar wel in je opleiding mee bezig. Dat is voor de apothekersassistenten soms. Dat ligt er net aan waar je dat doet en of je die kans krijgt. En misschien is het leuk om even te vertellen over je carrière als apotheker en onderzoek er tot nu toe. Wat heb je allemaal gedaan? Hoe is het begonnen bij jou?
Ellen Driever (08:28.839) Ja, ik heb nogal wat verschillende stapjes gemaakt. Ik ben na de studie begonnen als openbaar apotheker. Dus toen heb ik ook de opleiding gedaan tot openbaar apothekerspecialist. Die heb ik afgerond en na het afronden daarvan was ik op zoek naar wat meer diepgang. Dus wat meer inhoudelijk uitdaging. Dus toen ben ik promotieonderzoek gaan doen. En daar ben ik in 2019 mee begonnen bij het UMCG.
Ellen Driever (08:55.687) Op de afdeling chirurgie en daar heb ik onderzoek gedaan naar trombose en hemostase bij patiënten met leverziekte. Ja, dat heb ik vorig jaar afgerond en afgelopen januari ben ik daarop gepromoveerd. En sinds een jaar werk ik bij het Martini ziekenhuis als apotheker in de ziekenhuisapotheek.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (09:02.546) Dat heb ik al gezien op jouw LinkedIn inderdaad.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (09:17.618) Dat onderzoek heb je dan gedaan na deze promotie. Ben je daarmee gestart of?
Ellen Driever (09:26.504) Mijn promotieonderzoek bedoel je?
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (09:29.362) In februari was je helemaal klaar met dat promotieonderzoek. Of wat heb je het afgerond, als ik het goed begrijp.
Ellen Driever (09:35.399) Ja, dus mijn promotieonderzoek, dat onderzoek zelf duurde vier jaar. En toen het onderzoek klaar was, toen heb ik dus het proefschrift geschreven. Of nou ja, het proefschrift bestaat natuurlijk uit de wetenschappelijke artikelen op basis van de onderzoeken die ik heb gedaan. En daarvan, die bindel je dan samen tot een boek met een inleiding en een algemene discussie. Dat is dan het proefschrift. En die verdedig je dan. Dus dat heb ik afgelopen januari gedaan.
Ellen Driever (10:02.951) Heb ik bij de Rijksuniversiteit in Groningen mijn proefschrift verdedigd en ben ik gepromoveerd.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (10:07.25) Ja, mooi hoor. Het is ook wel een heel bijzonder moment, denk ik. Als je er ook wel zo lang naar toe leeft. En als je dan start met zo’n radiofarmaca-onderzoek, wanneer ben je daarmee begonnen dan?
Ellen Driever (10:12.583) Ja, dat was een hele mooie dag. Ja, echt wel.
Lees jij dit echt helemaal?
Laat het me weten via de email.
Ellen Driever (11:33.511)
En in het lichaam bindt dat dan aan specifieke weefsels en daarmee kun je dus heel specifiek bijvoorbeeld een tumor in beeld krijgen.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (11:42.706)
Dan neem je dus iets in en daardoor kan je dus eigenlijk beter zien waar het zit, hoe groot het is, wat er precies aan de hand is.
Ellen Driever (11:52.487)
Ja, dat is met name de diagnostiek dan en je kan het ook wel inzetten voor therapie. En dan is het hier een andere…
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (11:59.058)
Oké en hoe is het, waarvoor wordt het voor therapie gebruikt?
Ellen Driever (12:04.423)
Bijvoorbeeld bij prostaatkanker heb je een bepaalde radioactieve stof, lutetium heet dat, en dat wordt dan gebonden aan een specifiek eiwit. Dat dien je toe in het lichaam. Dat specifiek eiwit bindt aan de cellen in de tumor van prostaatkanker. En dan dat radioactieve stofje, dat zorgt er vervolgens voor dat de cellen van de tumor kapot gaan.
Ellen Driever (12:34.279)
Dus je kan in die manier heel specifiek alleen die tumorcellen met dat radioactieve stofje behandelen.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (12:41.426)
En hoe noemen wij dat dan in de volksmond? Dat noemen we dan geen bestraling, denk ik, hè? Hoe noemen we dat?
Ellen Driever (12:46.407)
Nee, bestraling is weer wat anders. Goeie vraag.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (12:53.266)
Ik zit wel eens te denken, ik heb het wel eens gehoord en ik heb ook iemand gehad van het UMZG en onze opleiding die daarover vertelde en ook onze met de specifieke steriele bereidingen ging helpen. Maar ik weet eigenlijk niet hoe. Nou ja, ik heb nog nooit iemand gesproken die prostaatkanker heeft en die zei van oh ik ga dit en dit doen. En dat is dus wat onder radioactieve geneeskunde. Ik weet niet hoe ze dat in het volksmond kunnen noemen. Ja.
Ellen Driever (13:13.447)
Bij schildklier wordt het ook wel gebruikt bijvoorbeeld met jodium. Dat is misschien ook wel bekend.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (13:21.458)
Ja inderdaad, dat komt me wel bekend voor. Zonde eigenlijk he? Dus je hebt twee soorten eigenlijk voor therapie en voor onderzoek om in kaart te brengen, dus in beeld te brengen wat er aan de hand is. En dat is veel al dus bij mensen die ernstig ziek zijn dan he?
Ellen Driever (13:39.431)
Ja, maar het kan bijvoorbeeld ook om de ziekte van Parkinson te kijken of iemand de ziekte van Parkinson heeft. Of andere botaandoeningen. Dus het is voor van allerlei toepassingen inzetbaar.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (13:55.154)
Ja, inderdaad. En gmpz, richtlijnen, dat is een beetje een term die wij in het vak wel gebruiken. Ik weet wat het is, maar ik denk dat heel veel mensen niet weten wat het is. Ik denk dat het echt iets van de farmacie is. Zou je dat misschien nog uit willen leggen?
Ellen Driever (14:11.911)
Ja, zeker. Voor de grote geneesmiddelfabrikanten geldt de GMP. Dat staat voor Good Manufacturing Practice of Goede Manieren van Produceren. Dat is een hele richtlijn met allemaal hele strenge kwaliteitseisen waar zo ‘n fabrikant aan moet voldoen. En voor de ziekenhuizen is dat gebaseerd op die GMP. Dat is Europees. En voor de Nederlandse ziekenhuizen hebben we dus de GMPZ.
En dat is dan specifiek voor de geneesmiddelen die in de Nederlandse ziekenhuizen gemaakt worden. Dus het is ook een hele set aan kwaliteitseisen waar een ziekenhuishuis apotheek aan moet voldoen.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (14:51.858)
Is daar voor de praktische kant een voorbeeld van te noemen? Kan je daar zo iets van noemen?
Ellen Driever (14:58.887)
Nou bijvoorbeeld dat je personeel gequalificeerd moet zijn en dat het ook gequalificeerd moet blijven. Dus dat je bepaalde bereidingen die er gedaan worden in een ziekenhuisapotheek door de bereidende apothekersassistenten, die assistenten die dat doen, die moeten daarvoor gequalificeerd zijn. Maar die moeten ook keer op keer een herkwalificatie doen. Dus die moeten wel aankunnen tonen dat ze nog steeds die bereiding op een goede manier kunnen doen. Dus dat… Ja.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (15:25.361)
Ja, dus continue scholing. Oké. En radio, farmaca en nucleaire geneeskunde. Wat is dan eigenlijk precies het verschil er tussen?
Ellen Driever (15:37.063)
De nucleaire geneeskunde is de hele afdeling waar gebruik wordt gemaakt van die radioactieve middelen en waar dat dus wordt toegepast voor die PET scans bijvoorbeeld. Dus waar die straling dan vrij komt en op die manier in beeld kan worden gebracht waar bijvoorbeeld een tumor zit. Dat is de hele nucleaire geneeskunde en radiofarmaca zijn al specifiek de geneesmiddelen die gebruikt worden om bijvoorbeeld die tumor aan te kleuren als het ware.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (16:07.442)
Oké, dus het is een onderdeel van Radio Farmaka, een onderdeel van nucleaire geneeskunde. En wat maakt het zo interessant voor jou om daar te werken?
Ellen Driever (16:14.183)
Ja, dat is het.
Ellen Driever (16:21.063)
Omdat het weer een hele… Kijk, geneesmiddelen, we kennen allemaal paracetamol en… …middelen tegen hoge bloeddruk en dergelijke. Dat is zeg maar de basis, maar dit is weer heel iets anders. En moet weer aan allerlei andere eisen voldoen. En… Ja, heeft ook weer te maken met de kernenergiewet bijvoorbeeld. Dus dat is weer een heel ander spectrum waarin je je begeeft. Waar je te maken hebt met stralingsveiligheid, maar ook…
Ellen Driever (16:50.375)
steriele bereidingen, radioactiviteit vervalt. Dus je moet ook snel kunnen produceren en naar toe kunnen dingen naar die patiënten.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (16:56.402)
Ja, dat was het inderdaad. Je had mij een document gestuurd en misschien kunnen we dat na afloop van deze podcast ook even delen voor de geïnteresseerden, dat linkje. Nou ja, dat het best wel heel snel werken is. Je moet dus heel goed opletten wat je doet en heel snel vervalt die radioactiviteit. Dus ik lees het dan en als leken denk ik dan, oh dan is het misschien ook heel eventjes heel hoog en daarna is het dus ook misschien minder gevaarlijk of ja, ik heb geen idee natuurlijk.
Ellen Driever (17:24.359)
Ja, dat klopt. Die radioactiviteit vervalt, dat is ook weer afhankelijk van welk isotope je gebruikt. De ene vervalt na een uur, de andere vervalt al binnen een paar minuten. Dus dan is de radioactiviteit van dat stofje binnen een paar minuten al met de helft afgenomen. Dus daarom moet je altijd wel steriel werken, omdat het natuurlijk via een spuitje aan de patiënt wordt toegediend. Dus het moet heel schoon gebeuren, maar het moet ook veilig zijn voor de bereiders dat die niet te veel worden blootgesteld aan die radioactiviteit. En het moet dus snel gebeuren omdat je wel een bepaalde radioactiviteit wilt toedienen aan de patiënt, zodat je maar echt een kleine hoeveelheid hoeft toe te dienen, wat wel effectief genoeg is om ook in beeld te kunnen krijgen wat je graag wilt.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (18:18.066)
Ja precies. En ook super snel dus. Als je het maakt, dan moet het ook heel snel toegediend worden.
Ellen Driever (18:23.943)
Ja, dus waar je voor normale medicijnen een hele grote batch in één keer kan bereiden is het voor de radiofarmaca bereid je echt per patiënt individueel. Dus en maak je er maar een paar spuitjes per dag. Ja.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (18:36.882)
En is het zo dat iemand voor behandeling komt of voor diagnostisch onderzoek, dan moet je dus ook echt wel een hele planning hebben. Wil je dat kunnen doen? Dan moet je ook echt wel weten, is die patiënt het, dan gaan we het maken of niet? Hoe loopt dat? Nog eens.
Ellen Driever (18:50.055)
Ja, vaak beginnen ze al vroeg op het laboratorium voor de nucleaire geneeskunde en dan beginnen ze dus met het voorbereiden van die spuitjes. Het wil wel eens gebeuren dat een patiënt te laat komt en dan is het jammer, maar helaas dan is het spuitje niet meer werkzaam genoeg en dan kan het niet doorgaan.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (19:10.546)
Nee, dat komt best heel nauw. Kun jij ook een voorbeeld geven van een moment waarop je gezien hebt wat de impact is van die radiofarmaca op een patiënt?
Ellen Driever (19:25.831)
Je bedoelt voor de diagnostiek of…
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (19:25.906)
Nog een meer.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (19:31.186)
Ja? Merk je daar ook iets van? Wat merk je als patiënt daarvan? Hoe heb jij dat gezien? Wat merkt een patiënt daarvan?
Ellen Driever (19:40.903)
Qua bijwerkingen of zo bedoel je dan? Ja, nee eigenlijk niet. Het is een stofje en dat wordt gewoon in het lichaam gebracht en er zitten heel weinig bijwerkingen aan.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (19:42.578)
Ja, zo is het.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (19:52.338)
Oh, dus dat is wel heel prettig. Dat is iets wat je eigenlijk als je het over dit onderwerp hebt, kan je je bijna niet voorstellen dat dat zo is.
Ellen Driever (19:59.431)
Het klinkt heel spannend, radioactiviteit heeft iedereen toch wel een bepaalt beeld bij. Je moet natuurlijk ook voorzichtig zijn, want het heeft bepaalde consequenties als er te veel straling vrijkomt. Maar in principe wordt er zo weinig van toegediend aan de patiënt dat dat ook heel weinig consequenties heeft.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (20:09.329)
Ja, ik denk dat je…
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (20:19.346)
Dat is wel heel mooi, hoe ver we daar al mee zijn eigenlijk. En wat zijn dan de grootste uitdagingen waar je mee te maken hebt? Is het dan die snelheid waarmee het gemaakt moet worden? Of het veiligheidsrisico? Hoe zie jij dat?
Ellen Driever (20:20.775)
Ja absoluut.
Ellen Driever (20:34.951)
Ja, dus de combinatie daarvan eigenlijk moet veilig zijn voor zowel de bereider als de patiënt en degene die het toedient aan de patiënt. Dat is vaak de laborant van de afdeling. De bereiding moet natuurlijk schoon gebeuren, moet snel gebeuren, maar wel volgens die GMPZ -regels. Dus je zit met heel veel verschillende facetten heb je te maken om een goed product af te leveren.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (21:04.69)
Dat is wel echt een uitdaging. Is het dan niet eng om daarmee te werken? Of vinden mensen het ook spannend? Hoe gaat dat?
Ellen Driever (21:11.943)
Nou, de mensen die daarmee werken, die zijn daar heel goed in geschoold. Die weten ook ontzettend veel over die straling en over hoe ze moeten werken. Die weten precies welke handelingen. Die weten ook precies wat ze moeten doen wanneer er iets niet goed gaat. Daar zijn ook natuurlijk protocolen voor. Dus de mensen die daar echt mee werken, die zijn daar zo bequem in dat ze dat ook met zekerheid kunnen doen.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (21:34.482)
Ja precies. Het is eigenlijk heel bijzonder. Wat zijn specifieke anekdotes? Wat is nou specifiek wat jij tegenkomt in je onderzoek? Je bent natuurlijk net begonnen daarmee, dus nog niet zo heel ver. Maar wat is nou jouw onderzoeksvraag? Hoe gaat dat verder?
Ellen Driever (21:55.047)
We kijken dus naar hoe we het kwaliteitssysteem van de afdeling kunnen verbeteren. Dat is eigenlijk een heel specifieke vraag om te kunnen blijven voldoen aan de GMPZ -normen. Daarnaast kijken we naar hoe we nieuwe ontwikkelingen op de markt kunnen implementeren voor ons laboratorium. Bijvoorbeeld die nieuwe manieren van behandelen van bepaalde vormen van kanker. Kunnen we die bereidingen zelf gaan maken of kunnen we dat ergens inkopen?
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (22:24.946)
Oké, dus best wel…
Ellen Driever (22:25.223)
En wat is dan de meest aantrekkelijke optie daarin?
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (22:29.266)
Ja, dus dat horen we nog wel denk ik, of niet dat lezen we vast wel op jouw linkedin in dan dat de uitkomsten zijn. En hoe lang duurt dat ongeveer dit onderzoek?
Ellen Driever (22:33.447)
Ja, vast wel. Ik ben dus in februari begonnen en over een maand of twee moet het af zijn.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (22:43.122)
Oké, dus het duurt niet zo heel lang meer. Ik vind het echt heel interessant en dank je wel dat je even zo met ons wilde delen. Het is een klein sprongetje in het diepe om even dat onderwerp uit te lichten en te vertellen wat het is.
Ellen Driever (22:58.503)
Ja, ik hoop dat het een beetje duidelijker is geworden op deze manier.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (23:02.29)
Ik vind het heel interessant. Ik denk dat heel veel collega’s dat ook vinden. Bedankt in elk geval voor je tijd en je moeite. En mocht je een keer over een ander onderwerp willen hebben, dan ben je van harte welkom. Dus misschien kunnen we de uitkomsten van je onderzoek delen of iets anders wat je heel erg interesseert en waar je veel van weet.
Ellen Driever (23:23.111)
Ja, leuk. Bedankt voor de uitnodiging, hartstikke leuk.
Ellen Kruize Kok – Educated Drugdealer Podcast (23:26.226)
Ja, graag gedaan. Ik zal ook jouw LinkedIn -profiel even delen in de beschrijving, zodat mensen als ze nog vragen hebben of zo in elk geval weten waar ze jou kunnen vinden. Want die vraag kan ik niet beantwoorden. En dan wens ik je een hele fijne dag alvast. En bedankt. Tot ziens.
Ellen Driever (23:42.471)
Dank je wel, jij ook? Ja, oké, doeg, tot ziens!
En voor onze lezer en luisteraars: vergeet niet deze podcast te delen en een beoordeling achter te laten. Samen kunnen we meer bewustzijn creëren rondom het juiste gebruik van medicijnen en het belang van een goede communicatie tussen zorgverlener en patiënt.
Blijf op de hoogte via mijn socials en website voor meer interessante onderwerpen en handige tips. Tot de volgende keer op de Educated Drugdealer Podcast!
Luister gratis de Educated Drugdealer podcast:
- Spotify
- YouTube
- Amazon podcasts
- Apple Itunes
- castbox.fm
- radiopublic.com
- pocketcasts.com
Nieuw:
Volg mijn gratis masterclass over social media in de zorg
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!