Afgelopen zaterdag behandelde het programma Even Tot Hier medicijntekorten en riep op om ongebruikte astma-medicatie te delen. Hoofdinspecteur Henk de Groot benadrukt echter de risico’s van deze actie. Hij wijst op het solide controlesysteem voor geneesmiddelen in Nederland en adviseert patiënten om met hun huisarts of apotheker te overleggen bij tekorten. Ongebruikte medicijnen kunnen het beste naar de apotheek worden gebracht om de geneesmiddelketen schoon en veilig te houden.
Breng ongebruikte medicijnen naar de apotheek
Weblogberichten
Afgelopen zaterdagavond keek ik, en vele Nederlanders met mij, naar de seizoenstart van het programma Even tot Hier. Een luchtige kijk op de week met scherp oog voor de actualiteit. Daarom verbaasde het mij niet dat er een item over geneesmiddeltekorten voorbij kwam. Immers, bijna iedereen heeft inmiddels een voorbeeld van een medicijn wat niet leverbaar is of was. Soms kan dat makkelijk worden opgelost met een alternatief, soms ontstaan er schrijnende situaties.
Het programma deed de oproep om ongebruikte astmamedicatie, en dan specifiek salbutamol aerosol (‘puffers’), via een facebookpagina aan te bieden aan patiënten die er momenteel moeilijk aan kunnen komen. Als mens en als vader begrijp ik dat je wanhopig bent als je een kind met astma hebt en niet de juiste medicatie in huis hebt. Als hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zie ik echter ook de gevaren van een dergelijke actie en ik vind het belangrijk om hier op te wijzen.
Online aangeboden medicijnen zien er misschien van de buitenkant goed uit. Maar je weet niet zeker of het middel bijvoorbeeld goed bewaard is geweest en of je het dus veilig aan je kind kunt geven.
Kwaliteit geneesmiddelen
In Nederland hebben we een solide systeem van geneesmiddelencontrole. Wat je bij de apotheek of in de drogist kunt halen is gegarandeerd van goede kwaliteit, veilig en effectief. Hiervoor zijn strenge controles en regels opgesteld. Dat dit nodig is, blijkt uit de vele voorbeelden die we inmiddels hebben van geneesmiddelen die via online platforms of sociale media worden aangeboden. Medicijnen zien er van de buitenkant goed uit, maar bevatten regelmatig geen werkzame stof, of erger nog: een hele andere stof, met een andere werking. Dat brengt grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van de gebruiker.
De actie om astma-medicijnen in te zamelen en opnieuw te verdelen is, nogmaals, sympathiek. Maar als afnemer kun je niet zeker weten of het middel wel echt is, of het goed bewaard is geweest en of je het dus veilig aan je kind kunt geven.
Laten we de Nederlandse geneesmiddelketen schoon en veilig houden.
Medicijntekorten
Vanuit de inspectie werken we met een heleboel partijen samen om medicijntekorten op te vangen. Bij de salbutamol aerosol hebben we toestemming gegeven aan bedrijven en apothekers om deze medicijnen uit het buitenland te halen. Helaas spelen de tekorten daar ook, en is de voorraad in heel Europa beperkt. Daarom hebben apothekers, longspecialisten en huisartsen contact met elkaar om te kijken hoe de middelen het beste verdeeld kunnen worden onder patiënten die deze het hardste nodig hebben. En voor wie misschien een alternatief ook passend is. Ga in overleg met uw huisarts of apotheker als er een ernstige situatie dreigt te ontstaan. Zij kunnen u het beste helpen. Ik hoop dat dit letterlijk lucht geeft voor die patiënten die het meest gebaat zijn bij salbutamol aerosol.
Daarom: heeft u ongebruikte medicijnen liggen, breng ze naar de apotheek. Laten we de Nederlandse geneesmiddelketen schoon en veilig houden.
Henk de Groot,
hoofdinspecteur Curatieve Gezondheidszorg, Geneesmiddelen en Medische Technologie IGJ
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials. Bekijk alle gratis downloads in de shop!