5e editie Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM)
Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Deze 5e editie staat in het teken van Demedicalisering. Het IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek. Ook jij kan dit initiatief steunen!
Wat kun je doen als zorgverlener, dat deelde ik eerder in deze blog: https://ellensocial.nl/de-naderende-dag-van-verantwoord-medicijngebruik-een-oproep-aan-alle-zorgprofessionals
Maar nu! Vandaag is het zo ver. Daarom nog wat interessante info voor zorgverleners en patiënten.
Top 5 van middelen om mee te stoppen
De meest genoemde geneesmiddelen waar patiënten mee zouden willen stoppen zijn bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, antidepressiva en maagzuurremmers. Dit zijn ook de meest gebruikte geneesmiddelgroepen in Nederland. In 2023 gebruikte 14% van de geneesmiddelgebruikers vijf of meer medicijnen en 2% meer dan tien medicijnen chronisch. “Voor een deel is dat een logisch gevolg van de ziektes die mensen hebben. Een voorbeeld hiervan is de behandeling van een hartinfarct. Deze bestaat standaard vaak uit vijf verschillende medicijnen. Door deze medicijnen neemt de kans op een nieuw hartinfarct af,” zegt apotheker Anke Lambooij van het IVM. “Wel kunnen in de loop van de tijd de omstandigheden voor een patiënt veranderen. Ook reageert het lichaam anders op medicijnen met het ouder worden. Het zou goed zijn om de medicatie dan bij te stellen. Dat gebeurt nu al bij medicatiebeoordelingen door apothekers en artsen.”
Podcast
Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van het medicijngebruik organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). Deze vijfde editie staat in het teken van demedicalisering. In de eerste inleidende podcast spreken Ruud Coolen van Brakel en Anke Lambooij met diverse gasten over het gebruik van minder medicijnen:
- Daan van der Stap, huisarts in Vijfhuizen en verantwoordelijk voor de podcast ‘PiL in de Praktijk’ (samen met Nancy Overmars-Zonneveld)
- Aris Prins, voorzitter KNMP
- Jan Benedictus, programmamanager Patiëntenfederatie Nederland
- Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC
In de volgende afleveringen komen de praktijkvoorbeelden van artsen en apothekers aan bod die aan de slag zijn gegaan met het minderen van middelen uit specifieke medicijngroepen zoals antidepressiva, maagzuurremmers, inhalatiecorticosteroïden, opoïden en slaapmedicatie.
Ook te beluisteren via je favoriete podcast-app (Google, Apple of Spotify).
Patiënten
Ben je op zoek naar informatie over het minderen of stoppen van medicijnen? Hieronder vind je een overzicht. Of stel je vragen aan je (huis)arts of apotheker. Want minderen of stoppen doe je altijd in samenspraak met je (huis)arts en/of apotheker.
- Thuisarts.nl is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over gezondheid en ziekte. Artsen en andere mensen in de zorg gebruiken Thuisarts.nl bij hun uitleg aan patiënten. Op Thuisarts.nl vind je informatie om je te helpen bij het beslissen over stoppen en tips voor het stoppen. Bijvoorbeeld voor bloeddrukverlagers, slaapmiddelen of sterke pijnstillers.
- Apotheek.nl, op deze website vind je alles over medicijnen. Betrouwbare informatie van de apotheker. Voor veel middelen kan je hier lezen of je zomaar mag stoppen, of dat je het medicijn moet afbouwen.
Liefs,
Ellen
Ellen Kruize Kok auteur van de boeken Educated Drugdealer en Verhalen uit de apotheek. En maker van de Educated Drugdealer Podcast, luister via Spotify of YouTube (gratis) of volg op de socials.
Having fun!
Bevlogen business consultant online communicatie
#socialmedia #plezier #content #blogger #apothekersassistent #hartvoordezorg #StichtingFarmaceutischErfgoed