Apotheker – Als je aan de studie Farmacie begint, wordt het al snel duidelijk wat de meest belopen paden zijn voor een toekomstige carrière in de Farmacie. Dat zijn er om precies te zijn drie, namelijk: de openbare apotheek, de ziekenhuisapotheek en de industrie.
Ik kwam in contact met Minke tijdens het schrijven van mijn boek. Het lijkt me fijn om meer te vertellen over de verschillende disciplines. Minke was zo aardig om een bijdrage te leveren.
De openbaar apotheker
Naar mijn mening de bekendste richting. Op het apotheekloket staat een mooie omschrijving van de kenmerken van een apotheker, waarbij wordt uitgelegd dat ze een kleine organisatie prefereren en het leuk vinden om voor langere tijd op dezelfde plek, in dezelfde functie te werken. Daarbij is welzijn van anderen voor hen belangrijk en kunnen ze goed samenwerken. Na de master Farmacie dient de student een tweejarige specialisatie te volgen tot openbaar apotheker, waarbij de functie van openbaar apotheker specialist (ApIOS) geldt. Een precies stappenplan staat weergegeven op de site van het Apotheekloket (Apotheekloket, 2020).
De ziekenhuisapotheker
Ziekenhuisfarmacie is sinds 1998 officieel een specialisme, waar een langer opleidingstraject voor staat. Na de studie Farmacie zal de student vier jaar een vooropleiding volgen in een ziekenhuis, onder begeleiding van een opleider die door de beroepsgroep ziekenhuisapothekers (NVZA) is erkend (Oorzon, sd). Elk ziekenhuis zal zijn opleiding weer net anders hebben ingericht, maar het gaat erom dat je na vier jaar uiteindelijk aan het werk gaat als ziekenhuisapotheker met een specialisatie in een bepaalde differentiatie. Denk aan onder andere klinische farmacologie, productzorg en analyse, antistolling, kindergeneeskunde, geriatrie, reumatologie, toxicologie etc. Die differentiaties verschillen per ziekenhuis. Zo kan je in Groningen bij het UMCG al 6 verschillende differentiaties volgen en in het Martini Ziekenhuis 4. Andere ziekenhuizen zullen weer compleet andere differentiaties hebben. Het vak kenmerkt zich door onzekerheden, want niet elke casus heeft een direct antwoord klaar. Je moet knopen leren doorhakken en goed kunnen communiceren met andere zorgverleners. Daarnaast zijn er werkzaamheden rondom het laboratorium, productieprocessen en de logistiek van geneesmiddelen (KNMP, 2021). Een gevarieerde baan dus. Als tussenstap kiezen veel studenten ervoor om eerst als projectapotheker aan het werk te gaan in het ziekenhuis. Met een afgeronde opleiding Farmacie kan je dan dagdiensten draaien in de apotheek en projecten oppakken die spelen binnen het ziekenhuis en de apotheek.
Naast de ziekenhuisapotheker en projectapotheker is er de poliklinisch apotheker. De poliklinisch apotheker vormt de brug tussen de openbaar apotheker en ziekenhuisapotheker, waarbij vaak wordt gewerkt aan de casuïstiek van patiënten die weer naar huis mogen na een ziekenhuisopname. Hier wordt dus veel gecommuniceerd met enerzijds het ziekenhuis, anderzijds de openbare apotheek en huisarts.
Industrie
Voor veel studenten is deze richting wat vaag, wat logisch is aangezien de wereld van de industrie ontzettend groot is. Ik denk hier zelf aan alles wat buiten de directe zorg valt, zoals bij de overheid of bij farmaceutische bedrijven. Denk hierbij aan het Zorginstituut, de EMA, het CBG, het Lareb, maar ook bedrijven als Fagron, Mosadex en de grote bedrijven als Roche, AstraZeneca en Jansen en Jansen. Daarnaast vind ik ook dat geneesmiddelenonderzoek, zoals wordt uitgevoerd bij PRA Health Sciences of LifeLines in Groningen, binnen de industrie valt. Verder kan je wellicht denken aan een loopbaan bij een bedrijf als Certe of Sanquin. Er zijn nog zo veel meer bedrijven en misschien zelfs richtingen die ik hier mis. Veel van deze bedrijven bieden bijbanen aan of snuffelstages, wie weet een leuke optie om uit te proberen als student.
Mijn loopbaan
Zelf weet ik nog niet wat ik wil. Ik ga eerst nog een jaar Communicatie in de bètawetenschappen studeren, omdat ik er behoefte aan heb een totaal andere studie te doen. Deze master kan je volgen als je de bachelor Farmacie hebt afgerond. Andere masters die je na de bachelor kan volgen in Groningen en Utrecht zijn weergegeven in tabel 1 (Utrecht, sd; Groningen, sd).
Tabel 1. Overzicht mogelijke masters na de bachelor Farmacie in Groningen en Utrecht.
Groningen | Utrecht |
Farmacie Educatie en Communicatie in de bètawetenschappen Medical Pharmaceutical Sciences Pharmaco-epidemiology and -economics Drug Toxicology and Translational Technology Pharmaceutical Design and Engineering | Farmacie Drug innovation Selective Utrecht Medical Master Biology of Disease Epidemiology History and Philosophy of Science Infection and Immunity Neuroscience and Cognition Science and Business Management Science Education and Communication Toxicology and Environmental Health One Health |
Daarnaast kan ik er altijd voor kiezen om het onderzoek in te gaan of iets in het onderwijs te gaan doen. De tijd zal laten zien waar ik en mijn medestudenten terecht zullen komen.
Minke, 30-6-2021
Verwijzingen
Apotheekloket, H. (2020, mei 11). In 6 stappen openbaar apotheker worden. Opgehaald van Het Apotheekloket: https://hetapotheekloket.nl/kennisloket/in-6-stappen-openbaar-apotheker
Groningen, R. (sd). Master en PhD opleidingen. Opgehaald van Rijksuniversiteit Groningen: https://www.rug.nl/masters/
KNMP. (2021, juni 1). Erkende aangeboden differentiaties per opleidingsinstelling. Opgehaald van KNMP: https://www.knmp.nl/downloads/Erkende-opleidingsinstellingen-SRC-ZF-mei2021.pdf
Oorzon. (sd). Medische Vervolgopleidingen, Ziekenhuisfarmacie. Opgehaald van Oorzon: https://www.oorzon.nl/ziekenhuisfarmacie
Utrecht, U. (sd). Bachelor Farmacie, aansluitende masters. Opgehaald van Universiteit Utrecht: https://www.uu.nl/bachelors/farmacie/aansluitende-masters