Vitamine D: veelgestelde vragen
Vanaf 1 januari 2023 moet je zelf betalen voor medicijnen met vitamine D. Medicijnen met vitamine D worden namelijk vanaf 1 januari 2023 niet langer vergoed. Dit is een besluit van de Rijksoverheid. De Rijksoverheid wil daarmee geld besparen. De Rijksoverheid vindt namelijk dat mensen vitamine D zelf kunnen betalen.
Wat doet vitamine D en waarbij gebruik ik het?
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.
Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Om welke vitamine D gaat het?
Het gaat om:
- medicijnen met alleen vitamine D: colecalciferol en calcifediol.
- medicijnen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur.
Alfacalcidol en calcitriol zijn andere soorten vitamine D. Deze medicijnen blijven vergoed voor sommige personen.
Wil je weten of deze medicijnen voor jou vergoed blijven? Vraag dit gerust aan je eigen apotheker.
Waarom is vitamine D belangrijk?
Je krijgt medicijnen met vitamine D omdat je te weinig vitamine D heeft in jouw lichaam. Of om een tekort te voorkomen. Vitamine D zorgt voor sterke botten, een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ook is vitamine D belangrijk om botontkalking te behandelen of te voorkomen.
Wat verandert er rondom vitamine D? Waarom is vitamine D belangrijk? En wat adviseert de apotheker? Deze vragen komen aan bod in de patiëntenvideo. Apothekers kunnen deze video van de KNMP downloaden en gebruiken in de apotheek. Ook verwijst de patiëntenflyer door naar de video zodat patiënten deze nogmaals rustig kunnen bekijken.
Deel dit bericht met anderen om iedereen uit te leggen hoe het zit. Meer apotheek nieuws lees je op deze pagina. Blijf op de hoogte van nieuws en blogs via de socials of onze nieuwsbrief.