De opleiding
Uit het boek Verhalen uit de apotheek
Gastblog: Annelies, apothekersassistente
Ja, de opleiding is al heel wat jaren geleden. Met het mavodiploma op zak was er de mogelijkheid om bij een particuliere opleiding apothekersassistent te worden. Samen met mijn vriendin en naamgenoot reisde ik alle dagen naar de grote stad om in een oud herenhuis theorie- en praktijklessen te volgen. De theorielessen waren onder andere farmaceutisch rekenen en maatschappijleer. Wat van dit vak bijgebleven is: ‘Een schaar is om te knippen.’ De maatschappij was destijds niet zo ingewikkeld!
Ook moest ik plantennamen leren en synoniemen in mijn hoofd stampen. Computers en internet bestonden niet, alles werd uit boeken gehaald. Doseringen werden in het naslagwerk opgezocht, merk- en stofnamen kon je daar ook vinden. Verder leerde je het meeste in de praktijklessen. Met het leren bereiden van zalven, zetpillen en poeders was een groot deel van de opleiding gevuld. Werkzame stoffen en vulstof afwegen, mengen en het poeder op het oog verdelen over twintig papiertjes om ze vervolgens dicht te vouwen. Het nawegen van de poeders liet zien of je er oog voor had en uiteraard mocht dit niet te veel afwijking vertonen. Anders zou de patiënt de ene dag meer binnenkrijgen dan de andere dag.
Zalven met teer waren dagelijkse kost – van niveau twee had nog niemand gehoord – en aftreksels koken van plantendelen werd ook geleerd.
Als we ’s ochtends de deur van het oude herenhuis binnenstapten, kwam de Pix lithanthracis geur de studenten tegemoet. Ook de werkschortjes bleven, na het wassen, deze koolteerlucht houden.
Wie herkent de geur nog?
Niveau 2 stoffen
Teer valt tegenwoordig onder de risicovolle stoffen. Het RiFaS, het Risico-instrument Farmaceutische Stoffen, laat zien wat de gezondheidsrisico’s zijn bij het omgaan met risicovolle stoffen in de apotheek en geeft advies om die te beperken. Er zijn procedures hoe te handelen tijdens werkzaamheden met risicovolle stoffen (kankerverwekkend, mutageen, voor de voortplanting giftig).
Teer/ Pix lithanthracis
Koolteer remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Koolteer wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven, zijn psoriasis en eczeem.
Meer van dit soort verhalen lezen? Lees verder in het boek of bekijk de boekpreview
Boek is o.a. verkrijgbaar bij : Bol.com, Libris, Standaardboekhandel, Bookspot, Bruna.nl
Paperback: 9789083166766
eISBN: 9789083166773
Bekijk de boekpreview. Het boek is in elke boekhandel in Nederland en België beschikbaar en via mijn eigen shop kan je een gesigneerd exemplaar bestellen.
Meer boekrecensies lezen?